Apogeo
Reklama

E-commerce se opět vrací k udržitelnému růstu. Obchodníky přesto značně trápí přeplněné sklady

24.06.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
E-commerce se opět vrací k udržitelnému růstu. Obchodníky přesto značně trápí přeplněné sklady

Česká e-commerce se vrací k přirozenému růstu jako před pandemií, prodejci se však potýkají s nadměrnými skladovými zásobami. Ty vážou velké finanční prostředky, což může pro některé obchodníky značit problém, jak uvádí společnost Upgates, přední dodavatel e-shopových řešení. Spotřebitelská poptávka totiž stagnuje, nejvíce u volnočasového zboží, notebooků a tabletů. Prodejci se teď častěji upínají ke slevám a sami zákazníci hledají výprodejové zboží, mají i větší zájem o splátkový prodej.

Situace na trhu e-commerce se v současnosti vrací do stavu, v jakém byla v roce 2019, tedy ještě před vypuknutím pandemie v Česku. „Ve skutečnosti je trh dokonce lehce nad hodnotami z roku 2019, takže se postupně vrátil k udržitelnému růstu. Pokud bychom si odmysleli covidová léta, celý trh pokračuje ve svém přirozeném rozvoji,“ říká Martin Pech, obchodní ředitel společnosti Upgates.

Přeplněné sklady brzdí peněžní toky

Internetoví obchodníci se potýkají s velkým množstvím zásob. Aktuálně odbyt není tak intenzivní jako v posledních dvou letech, a proto mají e-shopaři plnější sklady, než by si přáli. Je to stále ještě přetrvávající důsledek narušení rovnováhy v e-commerce v souvislosti s covidem. V době výpadků dodavatelských řetězců se totiž masivně zásobovali. Ve zboží se tak internetovým obchodům zbytečně vážou velké finanční prostředky. A nejedná se pouze o českou e-commerce, situace platí napříč Evropou. „Plné sklady prodejcům narušují peněžní toky, a tak musí zákazníky přesvědčovat častějšími slevami. Problémy se mohou dotknout zejména velkých hráčů, kterým se během pandemie nebývale dařilo,“ vysvětluje Martin Pech.

A také spotřebitelé jdou slevám naproti, což potvrzuje Michal Sádecký z obchodu GIVE.cz, kde zaznamenali masivní nárůst ve vyhledávání slevových výrazů jako „výprodej elektrokol“. Obzvláště tento dopravní prostředek u nás v poslední době získává na oblibě. Velké procento lidí je ale přesvědčeno, že elektrokola jsou nepřiměřeně drahá, jak vyplývá z výzkumu agentury Median pro společnost Bosch eBike Systems. Třetina respondentů, ale elektrokolo vnímá jako prostředek pro úsporu peněz za benzín a naftu při cestách do práce. 

O volnočasové zboží nejeví Češi takový zájem

Mnohé z obchodníků, kteří se adaptovali na ohromnou prodejní covidovou vlnu, teď zřejmě čekají úskalí. Projeví se především ve volnočasovém segmentu, kde aktuální odbyt již není tak enormní jako během pandemie. Částečně se dotkne i zboží v kategorii elektroniky, kde nyní segment tabletů a notebooků úplně stagnuje. V době distanční výuky býval o tyto produkty mimořádný zájem, který teď už opadl.

Výkyv v preferencích spotřebitelů je nyní značný, dosud byla poptávka rovnoměrná. „V době, kdy se tolik nemohlo cestovat, museli lidé měnit své plány. Ti, kdo chtěli nakoupit volnočasové artikly jako stany, brusle nebo tablety až v roce 2022, se rozhodli udělat tak o rok dříve. Obvykle by se poptávka rozložila více rovnoměrně, nicméně v současnosti je zájem značně snížený,“ uvádí Martin Pech.

Zájem o nákupy na splátky raketově roste

S ohledem na dnešní ekonomickou situaci mají lidé obrovský zájem o splátkový prodej a třeba internetový obchod GIVE.cz uvádí až čtyřnásobný nárůst využití této platební metody. „V současné době evidujeme zvýšený zájem o možnost nákupu na splátky. Počet takových objednávek je čtyřikrát větší než dříve. Svůj podíl na tom nejspíš má i benefit bezúročnosti,“ říká závěrem Michal Sádecký.

Foto: Pixabay

Zdroj: Zuzana Kantorová


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama