e-news.cz - kurzy
Reklama

Kalkulačka výše předčasného důchodu 2024

20.09.2024, Autor: Martin Švehla

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kalkulačka výše předčasného důchodu 2024

Podmínkou pro přiznání starobního důchodu je dovršení důchodového věku a dosažení potřebné doby pojištění. Zároveň je umožněno odejít do starobního důchodu až 3 roky před dovršením důchodového věku – v tom případě se jedná o předčasný důchod, který má od řádného starobního důchodu některé odlišnosti.

Důchodový věk je dnes všeobecně stanoven na 65 let. Platí to pro ty, kteří se narodili po roce 1971 a důchodový věk tedy završí v roce 2036. Dříve narození měli důchodový věk stanovený podle následující tabulky – rozlišují se zde muži a ženy a u žen ještě počet vychovaných dětí. 

Nutnou podmínkou pro přiznání předčasného (ale i řádného) důchodu je dosažení potřebné doby pojištění – tedy počtu let, kdy člověk hradil důchodové pojištění. Pro ty, kteří dosáhli důchodového věku v roce 2009 a dříve, činila nutná doba pojištění 25 let. Tento limit se s každým dalším rokem o jeden rok prodlužoval, takže kdo dosáhl důchodového věku v roce 2019, musel mít dobu pojištění nejméně 35 let a tento limit platí nadále již beze změny. Při odchodu do předčasného důchodu má podmínka nutné doby pojištění dvě varianty: buď  35 let včetně náhradních dob, nebo alespoň 30 let, ale bez náhradních dob. Toto platí pro předčasné důchody, vyměřované do 30. 9. 2024. Po tomto datu bude platit jednotný limit 40 let nutné doby pojištění pro nárok na předčasný důchod.

Náhradní doba pojištění

Většinou se doba pojištění kryje s dobou výdělečné činnosti (zaměstnání nebo OSVČ) – je to přesněji řečeno doba, po kterou člověk hradil důchodové pojistné, a to včetně dobrovolného placení alespoň minimálního pojistného a včetně tzv. náhradní doby pojištění, kdy tuto povinnost neměl, ale do doby pojištění se započítá. Jedná se například o dobu péče o dítě do 4 let věku,o výkon vojenské služby, o dobu, kdy byl pobírán invalidní důchod třetího stupně, o dobu studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole (ve věku od 18 do 24 let), nebo o dobu péče o osobu závislou na pomoci jiné osoby. Tato všechna období života se do rozhodné doby počítají.

Doplnění povinné doby pojištění

Pokud není splněna podmínka doby pojištění (35 let), lze formou dobrovolného pojištění chybějící dobu “dokoupit”. K neplnění mohou být některé kvalifikované důvody , zejména:

·       evidence na úřadu práce (zpětně období od roku 1996, nejvýše 15 let)

·       studium na střední, vyšší nebo vysoké škole v Česku (zpětně období od roku 2002, nejvýše 15 let)

·       výdělečná činnost v cizině (zpětně nejvýše v rozsahu dvou let)

·       výkon dlouhodobé dobrovolnické služby (zpětně nejvýše v rozsahu dvou let)

·       činnost v České republice ve prospěch zahraničního zaměstnavatele (zpětně nejvýše v rozsahu dvou let)

·       výkon funkce poslance Evropského parlamentu (zpětně od 19. 9. 2009, nejvýše 15 let)

·       následování manžela nebo registrovaného partnera do místa jeho vyslání k výkonu práce v zahraničí nebo k výkonu služby (u doprovodu manžela zpětně nejdříve od roku 2010, u registrovaného partnera od roku 2015, nejvýše 15 let). 

V těchto případech se doplácí pojistné ve výši aktuálního pojistného, nikoliv pojistného, které se platilo v době, za kterou se doplácí. Nelze-li doložit kvalifikované důvody, je doplacení přípustné pouze v rozsahu 1 roku, pouze za rok, bezprostředně předcházející roku podání přihlášky a podmínkou též je, že alespoň rok muselo být pojistné hrazeno z výdělečné činnosti.

Krácení předčasného důchodu

Odchod do předčasného důchodu  má nezanedbatelný vliv na výši vyměřeného důchodu, a to v podstatě po celou dobu jeho vyplácení. Rozhodnutí o odchodu do předčasného důchodu má tedy trvalé důsledky a je dobré si to důkladně promyslet a propočítat. Sazba procentní výměry důchodu se snižuje za každých 90 dnů před řádným důchodem o 1,5 %. Je tedy dobré si porovnat výši důchodu, pokud bude nastoupen až při dosažení důchodového věku s výší, které dosáhne při předčasném odchodu. K tomu dobře poslouží kalkulačka:

Zdroj kalkulačky: Kalkulačka předčasného důchodu od 1.10.2024, Kurzy.cz

Jak odejít do předčasného důchodu

Pokud je splněna podmínka nutné doby pojištění (35 let) a do důchodového věku nezbývá víc než 3 roky, je možno o předčasný důchod požádat. Od 1. 10. 2024 vstupují v platnost některá další omezení pro odchod do predčasného důchodu. Jednak se prodlužuje minimální délka důchodového pojištění, která je nezbytnou pdomínkou, a to na 40 let. Zároveň platí, že procentní výměra předčasného důchodu se ažý do dosažení důchodového věku nevalorizuje.

Další omezení vyplývá z předpokladu, že do předčasného důchodu odchází člověk v situaci, kdy je jeho schopnost výdělečné činnosti omezená. Přípustný je tedy v době předčasného důchodu pouze omezený přivýdělek v takové výši, která nezakládá povinnost platit důchodové pojištění, např. 

·      DPP s výdělkem do 10.000 Kč měsíčně

·      Zaměstnání malého rozsahu s výdělkem do 3.999 Kč,

·      Činnost OSVČ s příjmem (po odpočtu výdajů) nepřesahujícím 8.794 Kč měsíčně;

Příjmy z pronájmu mohou být v průběhu předčasného (i řádného) důchodu v libovolné výši. Zažádat o předčasný důchod je nutné osobně u okresní správy sociálního zabezpečení podle místa trvalého pobytu. K vyřízení je pak nutný identifikační průkaz, doklady o době pojištění pokud je sociální správa nemá k dispozici (např. doklady o studiu, o péči o nezaopatřené děti atp.) a potvrzení z banky v případě, že má být důchod zasílán na bankovní účet. 

Pracující v předčasném důchodu

Pokud někdo v rámci předčasného důchodu dosáhne pracovní činností vyšších výdělků, je povinen to ohlásit ČSSD, z těchto výdělků platit sociální a zdravotní pojištění a musí počítat s tím, že po dobu těchto výdělků mu bude předčasný důchod pozastaven. Za každých takto pozastavených 90 dnů se mu ale odpočítá  krácení důchodu – důchod se mu tedy zvýší. 

Předdůchod

Jistou formou dřívějšího odchodu do důchodu je i tzv. předdůchod. Na rozdíl od předčasného důchodu, což je dávka vyplácená státem, je předdůchod (od r. 2013) možností čerpat vlastní naspořené prostředky z penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření, a to až 5 let před dosažením důchodového věku. Doba pobírání tohoto předdůchodu se nezapočítává do doby pojištění, ale na výši důchodu vliv nemá. Pokud tedy někdo splňuje podmínku nutné doby pojištění (35 let), může svou výdělečnou činnost ukončit, přejít do předdůchodu a vyčkat na dobu, kdy bude oprávněn k předčasnému nebo řádnému starobnímu důchodu.  

Často kladené otázky o předčasnému důchodu

Co je to předčasný důchod?

Předčasný důchod je možnost odejít do starobního důchodu až o 3 roky dříve, než je dosažen řádný důchodový věk, což má však za následek trvalé snížení výše důchodu.

Jaké jsou podmínky pro odchod do předčasného důchodu?

Podmínky zahrnují dosažení potřebné doby pojištění (35 let nebo 30 let bez náhradních dob) a maximálně 3 roky do dosažení řádného důchodového věku.

Jaký vliv má předčasný důchod na výši důchodu?

Výše předčasného důchodu je trvale snížena o 1,5 % za každých 90 dnů před řádným důchodovým věkem. Toto snížení se uplatňuje po celou dobu pobírání důchodu.

Mohu během pobírání předčasného důchodu pracovat?

Ano, ale jen do určité výše příjmu, která nezakládá povinnost platit důchodové pojištění (např. DPP s výdělkem do 10 000 Kč měsíčně).

Co je předdůchod a jak se liší od předčasného důchodu?

Předdůchod je čerpání vlastních naspořených prostředků z penzijního připojištění až 5 let před důchodovým věkem, na rozdíl od předčasného důchodu, který je vyplácen státem a snižuje výši budoucího řádného důchodu.

Jaké jsou dopady odchodu do předčasného důchodu po 1. říjnu 2024?

Od tohoto data bude požadována minimální doba pojištění 40 let a předčasný důchod nebude valorizován až do dosažení řádného důchodového věku.

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Kalkulačka výše předčasného důchodu 2024

20.09.2024, Autor: Martin Švehla

Podmínkou pro přiznání starobního důchodu je dovršení důchodového věku a dosažení potřebné doby pojištění. Zároveň je umožněno odejít do starobního důchodu až 3 roky před dovršením důchodového věku – v tom případě se jedná o předčasný důchod, který má od řádného starobního důchodu některé odlišnosti.

Pracovní právo při povodních a jak postupovat

20.09.2024, Autor: Z blogosféry

Povodně představují nelehkou situaci, při které může být překážkou v práci nejen zatopené pracoviště, ale i poškozená přístupová cesta nebo výpadek energií. Zaměstnanec má v tomto případě nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Jiný případ nastává, pokud je povodněmi postižený přímo zaměstnanec.

e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou všechny hry stejné?

18.09.2024, Autor: red

Pokud se v dnešní době zeptáte nějakého hráče, v jakém stavu je nyní videoherní průmysl, dočkáte se spíše pochmurných reakcí: Tvůrci stále více tahají peníze z hráčů pomocí mikrotransakcí, dodatečného obsahu, který ani zdaleka neodpovídá své cenovce, a obecně se zvyšují ceny počítačových her.

Švehla: Posílí škody po povodních ekonomiku?

18.09.2024, Autor: Martin Švehla

V některých městech odhaluje opadávající voda miliardové škody jak na veřejném, tak na soukromém majetku. Česká ekonomika ve fázi klesající inflace a velmi nevýrazného růstu dostává další ránu? Popravdě řečeno, není to tak hrozné, jak to vypadá.

e-news.cz - kurzy
Reklama

Co za dva měsíce přinesly změny v DPP firmám

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

Novela zákoníku práce vešla v platnost od 1. července letošního roku. Měla za cíl především zvýšit ochranu zaměstnanců pracujících v režimu DPP a zabránit zneužívání flexibilních pracovních vztahů na úkor standardních pracovních smluv. Jak po dvou měsících tyto změny vnímají firmy?

Daňhel: Pojišťovny v roli zelených aktivistů?

13.09.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V posledním čísle Pojistného obzoru byl publikován bilanční rozhovor s A. Bradstetterem při příležitosti ukončení jeho mandátu prezidenta Insurance Europe. 

e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Mario Draghi Evropanům řekl, co vědí: Unie nevzkvétá. Jeho recept na léčbu však nebude fungovat

12.09.2024, Autor: Martin Schmarcz

Evropská unie čím dál více zaostává za Spojenými státy. Bývalý evropský centrální bankéř má jasno, co s tím. Nalijeme do ekonomiky obrovské peníze a bude líp. Jenomže takhle to opravdu nefunguje. Když Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky (ECB), řešil potíže prostě tím, že tiskl další eura. Sice tím zachránil společnou měnu, ale právě tehdy nám Američané začali výrazně utíkat. A pokud mají být základem léčby churavějící Evropy další masivní společné dluhy, dopadne to zase špatně.

Švehla: Pravdivé informace dvojího druhu o státním rozpočtu

12.09.2024, Autor: Martin Švehla

Nikdo nelže, všichni mluví pravdu. Přesto vznikají dva protichůdné dojmy – na jedné straně uspokojení s tím, jak vláda plní svůj slib konsolidovat veřejné finance a na druhé straně opoziční zděšení z dalšího stamiliardového schodku státního rozpočtu (252 miliardy letos a 230 miliard příští rok). Na jedné straně snižování míry zadlužení, na druhé straně růst státního dluhu. Možná je dobré si v tom udělat trochu jasno.

e-news.cz - kurzy
Reklama