e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k cenám výrobců/PPI, ČR za duben 2024

20.05.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k cenám výrobců/PPI, ČR za duben 2024

Ceny průmyslových výrobců se v dubnu letos poprvé vydaly k meziročnímu růstu, jenž činil 1,4 % a vyšel mírně pod očekáváním trhu. Ceny zemědělských výrobců v dubnu prohloubily svůj meziroční pokles, což je poměrně překvapivá a z pohledu vývoje cen potravin dobrá zpráva.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu vykázaly v dubnu meziroční růst 1,4 % poté, co v lednu a únoru ceny průmyslových výrobců meziročně klesaly a v březnu stagnovaly. Finanční trh očekával pro duben nárůst výrobních cen v tuzemském průmyslu meziročně o 1,5 %, vykázaný růst na úrovni 1,4 % je tak nepatrně mírnější, než se čekalo. Předpokládáme, že meziroční růst cen v průmyslu pod vlivem efektu srovnávací základny dále zrychlí v květnu a mírně též v červnu.

ČNB ve své prognóze z počátku května očekávala, že ceny průmyslových výrobců v letošním druhém čtvrtletí vzrostou meziročně v průměru o 1,8 % poté, co v letošním prvním čtvrtletí klesly meziročně o 0,9 %. Náš odhad meziročního růstu cen průmyslových výrobců za letošní druhé čtvrtletí činí zhruba 2,0 % a výsledek se tak může pohybovat mírně nad prognózou centrální banky.

Bližší pohled na vývoj cen v průmyslu hlásí zmírnění meziročního poklesu výrobních cen v těžbě dobývání, a zrychlení meziročního růstu ve výrobě elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu. Ve zpracovatelském průmyslu se po březnovém poklesu o 0,9 % výrobní ceny vydaly k meziročnímu růstu o 0,3 %.

Odvětví výroby potravinářských výrobků hlásí meziroční pokles výrobních cen o 4,5 % poté, co v březnu meziroční pokles cen činil 5,0 %. Pro připomenutí, v dubnu se v rámci statistiky vývoje spotřebitelských cen zmírnilo tempo meziročního poklesu cen potravin a nealkoholických nápojů pro koncového spotřebitele.

V případě zemědělských výrobců došlo v dubnu k zrychlení meziročního propadu výrobních cen z březnových 13,2 % na 13,4 %. V rostlinné výrobě se meziroční výrobní ceny v dubnu meziročně propadly o 18,6 %, když v březnu jejich meziroční pokles činil 15,5 %. Živočišná výroba hlásí meziroční pokles výrobních cen o 7,2 %, což je zmírnění po březnovém meziročním poklesu výrobních cen, jenž činil 10,5 %.

ČNB ve své květnové prognóze počítala pro letošní druhé čtvrtletí s meziročním poklesem cen v zemědělství o 7,0 % po meziročním propadu o 17,3 % vykázaném v letošním prvním čtvrtletí. Jakkoliv se ve zbytku druhého čtvrtletí bude meziroční pokles výrobních cen v tuzemském zemědělství zmírňovat, tak pokles za celé druhé čtvrtletí bude zřejmě výraznější, než co předpokládala prognóza centrální banky. Návrat výrobních cen v průmyslu k meziročnímu růstu není překvapivý.

Coby pozitivní překvapení lze vnímat dubnové prohloubení meziročního poklesu výrobních cen v zemědělství, byť šlo o prohloubení nepatrné. Ceny v zemědělství by každopádně měly setrvat v meziročním poklesu po celý letošní rok a pokles za samotné druhé čtvrtletí může být výraznější, než co předpokládala ČNB v prognóze zveřejněné počátkem května. Průmysl by pak měl v celoročním vyjádření vykázat jen mírný nárůst výrobních cen, zhruba v oblasti 1,5 %.

Z pohledu ČNB asi dubnová statistika vývoje výrobních cen nepředstavuje nějaké zásadní překvapení. Nejbližší měnové zasedání ČNB se bude konat až 27. června a bankovní rada může na příslušném zasedání zvažovat přechod ve snižování úroků z 50 bazických bodů na 25 bazických bodů v jednom kroku. V mezidobí ale vyjdou data o květnové inflaci, o vývoji mezd v české ekonomice za letošní první čtvrtletí a výčet zajímavých makro dat tímto výčtem samozřejmě nekončí: samotná dubnová data o cenách výrobců tak odpověď ohledně tempa dalšího snižování úrokových sazeb nedávají.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Udržitelné stavby pro zelenou budoucnost

27.09.2024, Autor: Z blogosféry

V době, kdy se klimatická krize stává stále naléhavějším problémem, hledáme způsoby, jak snížit naši ekologickou stopu. Jedním z klíčových oblastí, kde můžeme dosáhnout významného pokroku, je stavebnictví. Udržitelné stavby nám nabízejí cestu k zelenější budoucnosti, ve které naše domovy nejen poskytují komfort a bezpečí, ale také minimalizují dopad na životní prostředí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Ekonomické náladě prospěl konec letních prázdnin

24.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská ekonomická důvěra se podle zářijové edice konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu oproti předchozímu měsíci zvýšila o 3,3 bodu a dosáhla tak hodnoty 97,0 bodu.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ceny zemědělských výrobců klesají 16 měsíců v řadě

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

V následujících měsících nelze očekávat výrazný pokles cen u zemědělských výrobců. U živočišné výroby již dochází k růstu cen. Rostlinná výroba pravděpodobně začne také zdražovat. To se bude postupně přenášet do cen v potravinářském průmyslu, což bude brzdit pokles cen potravin v obchodech.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Stavebnictví na začátku léta po mnoha měsících mírně vzrostlo, vyhráno stále ani zdaleka nemá

13.09.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouho nevídané číslo přišlo z českého stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla o rovná dvě procenta a poprvé po dlouhých měsících se tento ukazatel dostal do plusových hodnot. Sektor táhly vzhůru inženýrské stavby, naopak pozemní stavitelství se dále propadalo. Méně se také staví a dokončují nové byty.

Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama