e-news.cz - kurzy
Reklama

České stavebnictví své dno stále nenalezlo, na začátku roku se propadlo o dalších 5,9 procenta

15.03.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
České stavebnictví své dno stále nenalezlo, na začátku roku se propadlo o dalších 5,9 procenta

Propad českého stavebnictví se nezastavil ani na začátku letošního roku. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta. 

Tempo propadu se tak zrychlilo, ještě v prosinci stavebnictví klesalo o 4,6 procenta. Za celý loňský rok stavebnictví v Česku kleslo meziročně o 2,6 procenta, když počet vydaných stavebních povolení byl nejnižší od roku 2015. Naopak v EU loni stavební produkce podle Eurostatu rostla o 2,4 procenta.

České stavebnictví v lednu zachraňovala hlavně bytová výstavba. Během prvního měsíce letošního roku se v celé ČR začalo stavět 3498 nových bytů, což je meziročně o 29,9 procenta více. Dobře z tohoto pohledu vstoupila do nového roku i Praha. ČSÚ v hlavním městě eviduje celkem 931 bytů zahájených v rámci zcela nové výstavby. To je nejvíce ze všech krajů. Druhé místo trochu překvapivě obsadil Jihočeský kraj se 418 zahájenými byty a za něj se zařadil Plzeňský kraj se 405 zahájenými byty.

Obávám se, že letošní rok v neblahém trendu žádnou změnu nepřinese. České stavebnictví zásadně brzdí neuvěřitelně složitá stavební legislativa. V polovině letošního roku má vstoupit v účinnost nový stavební zákon pro všechny nové stavby. Podle informací, které mám, ale přinese spíše další chaos. Antimonopolní úřad už podruhé zrušil zakázku na digitalizaci řízení, stále nejsou dokončeny prováděcí předpisy a vázne i školení zaměstnanců stavebních úřadů. Obávám se proto, že by v druhé polovině roku mohlo dojít dokonce k paralyzaci celého povolovacího procesu.

Novou výstavbu ve velkých městech včetně Prahy komplikují a v mnoha případech dokonce znemožňují zastaralé a dlouhá léta neaktualizované územní plány. Ty stávající se prakticky vyčerpaly a novou potřebnou výstavbu není kam umísťovat. 

Dokud se tyto významné překážky neodstraní, české stavebnictví se ode dna jen tak neodrazí. 

RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Foto: Pixabay

Zdroj: EKOSPOL a. s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama