e-news.cz - kurzy
Reklama

V Česku žije sedmdesát procent obyvatel ve městech, ta proto musí být udržitelnější

20.03.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V Česku žije sedmdesát procent obyvatel ve městech, ta proto musí být udržitelnější

Města tvoří náš základní životní prostor. Žije v nich padesát pět procent všech lidí na světě. V Česku je to dokonce sedmdesát procent obyvatel.
„I proto města způsobují většinu uhlíkových emisí a velkým dílem přispívají ke klimatické změně. A pokud chceme hledat cestu, jak dospět k uhlíkové neutralitě, musíme začít u měst a snižování jejich dopadu na planetu,“ řekla výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda k tématu další přednášky ze série Rethink Architecture, kterou pořádá Rada spolu s Centrem architektury a městského plánování.
Úvodní přednáška letošní řady o městech, která se uskuteční ve čtvrtek 18. března od 19 hodin, představí obecné principy udržitelnosti v městském prostředí i konkrétní příklady udržitelných čtvrtí. Přinese odpovědi na dotazy, jak navrhovat města, aby byla sociálně, ekonomicky i ekologicky udržitelná. Poradí, které odborníky je vhodné zapojovat a jaké procesy používat. A ukáže realizované příklady udržitelných čtvrtí v Česku i v zahraničí.
Ředitelka partnerské organizace města Freiburg Future Lab Astrid Mayer představí své město, které vyniká udržitelností a již od konce 70. let podporuje výstavbu nízkoenergetických domů. Díky kvalitnímu urbanismu a vytvoření města krátkých vzdáleností zde v dnešní době většina obyvatel využívá jiné prostředky dopravy než automobil. Její přednáška bude v angličtině s českými titulky.
Architekt David Tichý na vlastních projektech z dílny kanceláře UNIT architekti představí metodu práce reflektující principy udržitelného rozvoje v různých měřítcích projektů. Podle něho to není jen environmentální pohled na současné stavění, celkovou kvalitu řešení ovlivňují i ostatní složky udržitelného rozvoje, ekonomická, sociální a kulturní. Klíčem pak je jejich vzájemná vyváženost.
Olga Srstková bude prezentovat své zkušenosti komunitní koordinátorky na MČ Praha 10, pojedná o potenciálu a výhodách spolupráce s místními spolky a organizacemi v kontextu kulturní politiky a strategického plánování města.
Architekti a developeři Alena a Roman Korandovi se podělí o příběh vzniku berounské čtvrti Na Homolce, kterou navrhli a ve které žijí. Představí prvky udržitelnosti, které v projektech používají i to, jaký vliv mají na fungování místní komunity.
Geoinformatik a ředitel Sekce prostorových informací IPR Praha Jiří Čtyroký zase ukáže, jak důležitá jsou data při řízení a plánování města.
Přednášku Rethink Architecture: Udržitelná města můžete sledovat on-line již ve čtvrtek 18. března na https://www.campuj.online/ či na facebooku CAMP https://www.facebook.com/camppraha. Do diskuse se můžete zapojit a položit dotazy buď prostřednictvím Slido.com s heslem #campujonline nebo na facebooku CAMP v přímo v komentářích. Letos jde o první přednášku cyklu Rethink Architecture, který Česká rada pro šetrné budovy spolu s CAMP zahájila loni pěti úspěšnými večery. Na základě loňských přednášek vznikl také e-book Rethink Architecture 2020, který bude vydán právě na čtvrteční přednášce.
Foto: Pixabay
Zdroj: Hero & Outlaw


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama