e-news.cz - kurzy
Reklama

Dejte pohoštění mezi daňově uznatelné náklady!

21.11.2020, Autor: Martin Švehla

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Dejte pohoštění mezi daňově uznatelné náklady!

Opuštěné výčepy, prázdné stoly a židle a kuchaři, kteří téměř nemají práci. To je fakt smutek. Restaurace jsou místem pohody, pohostinnosti a splněných přání.
Mnohé mají svou nezaměnitelnou atmosféru, ve které se otiskují tradice míst a budov, nápady architektů, schopnosti kuchařů, servírek, číšníků, barmanů, ale také majitelů a provozních šéfů. Jistě není třeba nikoho přesvědčovat, že restaurace – zejména městské – jsou častým místem pracovních schůzek, obchodních jednání, místem, kde se scházejí poradci a konzultanti se svými klienty, dodavatelé s odběrateli. V restauracích se občas sejdou i podřízení s nadřízenými, stavitelé s investory a třeba i tiskoví mluvčí s novináři, a jak jsme nedávno viděli, může se v restauraci sejít i ministr se šéfem poslaneckého klubu. Proč ne – restaurace sbližuje a to je pro spoustu obchodů a zakázek, smluv a dohod ideální podmínka. Když přijedou investoři ze zahraničí, sejdete se s nimi v zasedačce a pak je pošlete do hotelu? Jsou-li pro vás důležití, vezmete je přece na oběd nebo na večeři, případně na obojí.
Prostě a jednoduše – restaurace je občas i pracovištěm a to důležitým, které umožňuje vést v klidu a na neutrální půdě obchodní či pracovní jednání, lépe si přitom porozumět, mít dost času a probrat to zevrubně a v dobré náladě. Bohužel, naše předpisy se na restaurace dívají pořád jen jako na hospody, kde se zbytečně vysedává, případně debužíruje a tráví výhradně volný čas. Tato představa je ovšem mylná. Až se restaurace opět otevřou – doufejme, že brzo – zajděte se do některé podívat a určitě v místech, kde jsou banky, úřady a sídla větších společností najdete hosty, kteří si vedle talířů rozkládají lejstra a otevírají notebooky. Nejsou tady na dovolené, nelekují ani nemají rande. Pracují.
V mnoha zemích, zejména vyspělých, to úřady vnímají a chápou. Akceptují, že náklady na pohoštění obchodních partnerů, ale třeba i vlastních zaměstnanců, jsou legitimní, účelné a že slouží k dosažení zisku. V účetnictví se to v těchto zemích tedy chová stejně, jako nákup materiálu nebo nářadí. Pohostíte někoho, kdo vám může přinést výdělek, účtenku dáte do nákladů a berňák vám to uzná. Jak se lidově říká: odečtete si to z daní.
U nás to nejde, i když mnozí úředníci a dokonce i bývalí ministři financí jsou přesvědčeni, že to jde. NEJDE! Existuje jenom pár triků, jak tyto náklady přecejen do účetnictví dostat, ale jsou většinou dost nedůstojné, až trapné. Lidé tedy v našich restauracích sice pracují, navzájem se hostí při různých služebních jednáních, ale platí si to ze svého, nebo to hradí jejich zaměstnavatel, ovšem ze zisku po zdanění. Když vás v kanceláři pohostí kávou a minerálkou, vězte, že to do nákladů také dát nemohou. Mají na to sice rozpočet, tak zavaný „reprefond“, ale ten se rovněž tvoří ze zisku po zdanění. Snad jedině, když zorganizujete nějaké školení nebo podobnou akci a účastníci zde dostanou i najíst a napít, můžete to do nákladů dostat. Škola může dát do nákladů chlebíčky, které se snědí při přijímacích zkouškách, a ještě pár takových šikovných možností by se našlo. Jsou to uličky, kterými se občas prosmýkne nějaká korunka, aby nebylo tak zle. Má to smysl?
Je jasné, že v současné době chce stát pomoci – mezi jinými – i restauracím, které jsou ve svém podnikání pandemií výrazně omezeny. Kdyby se jednoduchou větou v zákoně nebo jen drobným pokynem ministerstva financí umožnilo, aby náklady na pohoštění byly danově uznatelným nákladem, mělo by to nesporně několik pozitivních důsledků:

  • Ti, kdo své stravovací výdaje ukrývají za různé vzdělávací a osvětové akce by s tím mohli přestat a věnovat se chytřejším věcem,
  • Firmy a živnostníci by mohli pozdvihnout úroveň svých obchodních vztahů, protože by se občas navzájem pozvali na oběd nebo na večeři, vlídně by spolu pohovořili, projevili si úctu a vděčnost,
  • hlavně by ale stoupla konzumace v restauracích, a to jak v poledne, tak večer a možná, že by byl větší zájem i o pracovní snídaně a svačiny, protože chytřejší restaurace by tuto potenciální novou poptávku jistě využily ke zpestření nabídky a k lákání hostů na pracovní schůzky.

Zároveň je celkem jisté, že by to někteří lidé také zneužili. Je-li to ale jediný a zásadní důvod, proč pohoštění není daňově uznatelné, je to zpozdilé a velice krátkozraké.
Tak si představme, že mistr kamnář pozve svou paní a třeba i své děti do restaurace a dá si s nimi oběd. Restaurace mu vystaví účtenku a on si ji dá do účetnictví.  Stát tím přijde o patnáct procent z jeho útraty, protože oběd s rodinou asi k jeho živnosti moc nepřispěje. Jenomže kamnář může jít na ten oběd pouze v případě, že si na něj vydělal. Zaplatí, a tyto peníze vstoupí do výnosů restaurace, která také platí daně. Když tržby restaurací porostou, porostou i jejich zisky a poroste i výnos z jejich daní. Není to tedy zas tak velký únik příjmů ze státního rozpočtu, jak by se mohlo zdát. V některých zemích je pro tyto účely stanoven limit, což není nic složitého a je to zcela pochopitelné. Chceš reprezentovat, tak na to smíš ze svých výnosů použít třeba jen jedno procento nebo jenom pět tisíc měsíčně na osobu.
Velkým pokrokem v daňových povinnostech jsou paušály. Je to úžasně osvobozující, jednoduché a zaručuje to státu trvalý, předem očekávatelný daňový výnos s minimální administrativní zátěží. Kamnář se může věnovat své profesi a prostě si na konci roku odečte z příjmů osmdesát procent jako náklady, ze zbytku zaplatí daň. Vyřízeno. Drtivá většina těch, kteří paušály využívají tak činí proto, protože jejich skutečné náklady jsou nižší než paušál. Trochu na tom tedy ušetří, ale jak je vidět, svět se nezboří. Jednoduchost a přehlednost systému je cennější. Mimochodem – kdo používá paušál, ten by účtenku za oběd do svých nákladů stejně nedával, protože své náklady vůbec nevkazuje. Je to další argument o tom, že by stát o moc peněz nepřišel, takže výzva:
Páni konšelé, dejte náklad na pohoštění mezi daňově uznatelné náklady!
Pomůžete firmám, živnostem a určitě pomůžete i restauracím. Až covid pomine, budou se některé hospůdky zaplňovat jen zvolna a mnozí lidé budou nuceni šetřit. „Služební“ obědy a večeře by mohly tyto ztráty kompenzovat a věřte, že se to nakonec vyplatí.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Británie: Konec divokého západu „Kup teď, zaplať později“

29.05.2025, Autor: Vojtěch Benda

Čím dál oblíbenější systém, kdy kupující platí za produkt postupně, je v Británii vlastně neregulovanou půjčkou. Podle tamních úřadů tak hrozí, že by se kupující mohli přílišným využíváním tohoto způsobu platby dostat do dluhové pasti. Z toho důvodu tamní vláda plánuje poskytovatele této služby více regulovat.

Švehla: Což takhle staré dobré plánování?

29.05.2025, Autor: Martin Švehla

I když je letošní atmosféra prostoupená národohospodářským optimizmem, reálně je česká ekonomika spíš v postkrizové situaci. Celková životní úroveň se jen zvolna vrací na hodnoty z roku 2019, tedy před covidem. Nominálně vzrost sice HDP z 252 mld dolarů v roce 2019 na loňských 330 miliard dolarů, ale tato čísla jsou z hlediska životní úrovně velmi relativní.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Piráti nás chtějí nakopnout? Už toho zkopali až dost

28.05.2025, Autor: Martin Schmarcz

Jsou kampaně horší a lepší, populistické a věcné, negativní a pozitivní. A pak drzé. Ta pirátská se řadí k poslední kategorii. Oni že nám slibují výstavbu bytů, odstranění byrokracie, modernizaci státu, transparentnost, snížení daní rodinám?

Americké banky a kryptoměny: Nový stablecoin na obzoru?

27.05.2025, Autor: Josef Neštický

Několik velkých amerických bank, včetně JPMorgan Chase či Bank of America, zvažuje společný vstup do světa kryptoměn prostřednictvím vlastního stablecoinu. Informaci přinesl Wall Street Journal a naznačuje, že tradiční finanční giganti chtějí držet krok s digitální revolucí. 

Daňhel: Kolem přijetí eura přetrvávají rozpaky

27.05.2025, Autor: Jaroslav Daňhel

V předvolebním období se ve zvýšené míře ve veřejném prostoru vynořuje otázka přijetí euro. Ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček je jednoznačného názoru, že pro exportně orientovanou ekonomiku, jako je ta naše, je hospodářskou chybou, že jsme ještě euro nezavedli.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Hotovost pod matrací: Proč Nizozemská centrální banka varuje před výpadky plateb?

27.05.2025, Autor: red

Nizozemská centrální banka (DNB) přichází s neobvyklým doporučením – mít doma hotovostní rezervu pro případ třídenního výpadku elektronických plateb. Je to varování před reálnou hrozbou, nebo jen preventivní opatření v době rostoucí digitalizace? Pojďme se podívat, co za tím stojí a co to může znamenat i pro nás v Česku.

Evropa na vzestupu: Proč investoři opouštějí americká aktiva?

25.05.2025, Autor: Josef Neštický

Evropa se v roce 2025 stává novým magnetem pro globální investory, zatímco americká aktiva čelí rostoucím pochybnostem. Podle gigantů jako Goldman Sachs a JPMorgan je za tím kombinace politické nejistoty v USA a masivních fiskálních reforem v Evropě, zejména v Německu. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Německá ekonomika v pasti: Nulový růst a stín Donalda Trumpa

25.05.2025, Autor: red

Německá ekonomika v roce 2025 stagnuje. Podle vládních poradců za to může kombinace vnitřních problémů a hlavně protekcionistická politika USA pod vedením Donalda Trumpa. Jaké jsou příčiny a co to znamená pro Českou republiku, která je na Německu životně závislá?

Schmarcz: Volby manipulovat nejdou, mysli lidí bohužel ano…

23.05.2025, Autor: Martin Schmarcz

Lze v Česku zmanipulovat volby? Teoreticky ano - asi jako vás může zabít meteorit. Prakticky je to nemožné, náš systém patří mezi nejbezpečnější na světě. Což bohužel nelze říci o možnost „hacknout“ mysli lidí skrze dezinformace, lži a černou propagandu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama