Apogeo
Reklama

Crowdfunding: Stále populárnější alternativu firemního financování upraví nový zákon

15.07.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Crowdfunding: Stále populárnější alternativu firemního financování upraví nový zákon

Skupinové financování neboli crowdfunding je poměrně novou alternativou firemního financování. Znamená propojování relativně velkých skupin drobných investorů s podnikateli, kteří usilují o finanční zdroje.


Na provozovatele crowdfundingu budou ale na základě nové zákonné úpravy od listopadu letošního roku kladeny podobné požadavky, jako například na obchodníky s cennými papíry, investiční zprostředkovatele nebo poskytovatele platebních služeb.
„Zákon, který byl přijat v souladu s nařízením EU č. 2020/1503 o evropských poskytovatelích služeb skupinového financování, přináší zcela nový regulatorní rámec pro poskytovatele crowdfundingových platforem,“ říká Tomáš Jelínek, konzultant poradenské společnosti PKF Apogeo.
„S regulací současně dochází k posílení ochrany investorů připívajících na projekty. Tím tato alternativa firemního financování získává na stále vyšší atraktivitě,“ dodává.
V případě firemního financování se podle Jelínka uplatňují dvě základní formy crowdfundingu. Dluhový – jsou stanoveny splátky, doba splacení a výše úrokové sazby, a investiční – odměnou pro investora je získání podílu ve firmě. Komunikačním nástrojem pro získávání financování jsou sociální média a platformy crowdfundingu, na kterých podnikatel vytvoří crowdfundigovou kampaň s výzvou veřejnosti, aby přispěla většinou menšími finančními obnosy na konkrétní projekt.
Tradičním a stále nejčastěji využívaným způsobem firemního financování je podle Pavla Postla, partnera PKF Apogeo, bankovní úvěr.Jde o alternativu cenově, respektive nákladově nejdostupnější,“ zdůrazňuje Postl.
Poskytování bankovních úvěrů podléhá zákonné regulaci ČNB. Bankovní financování za relativně nízkou cenu podnikatel získá, pokud splní přísná bankovní kritéria pro hodnocení finanční bonity.
V současné situaci zvyšování úrokových sazeb je ovšem podle Postla patrná změna v přístupu podnikatelů k zadlužování. Roste zájem o bankovní úvěry v měně EUR. Aktuální úrokový rozdíl mezi EUR a CZK přispívá k výrazným úsporám v úrokových nákladech, a to i 5 % p.a. „Předpokladem pro získání cizoměnového úvěru je, aby firmy ze své činnosti vykazovaly cizoměnové příjmy, ze kterých jsou úvěry spláceny,“ připomíná.
„Zajímavou alternativu ke standardnímu bankovnímu financování představuje dluhopisové financování,“ doplňuje Pavel Postl. Je zpravidla flexibilnější i dostupnější firmám, jejichž projekty jsou pro bankovní financování nevhodné, nákladné nebo úplně nedostupné.
Emisí dluhopisů získá firma financování většinou na střední až delší období (obvykle 3 až 7 let). Za financování firma platí fixní úrok/kupon splácený pravidelně (kvartálně, pololetně, příp. ročně), nominální hodnota dluhopisu je investorovi vrácena k datu splatnosti. S emisí dluhopisů jsou spojeny dodatečné (administrativní) náklady a poplatky za placement. Navíc u tzv. nadlimitní emise dluhopisu, tj. dluhopisu s celkovou hodnotou protiplnění získaného v období 12 měsíců vyšší jak 1 mil. EUR nebo nabízeného více jak 150 osobám, musí emitent počítat s náklady na sestavení a schválení tzv. prospektu. Ten je vyžadován v souladu s platnou regulací České národní banky.
Foto: Pixabay
Zdroj: Spindoctors
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama