e-news.cz - kurzy
Reklama

Bankovnictví se mění – ubývá poboček, mění se struktura zaměstnanců

26.07.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Bankovnictví se mění – ubývá poboček, mění se struktura zaměstnanců

Změny v bankovnictví zrychlila kovidová krize, mění se komunikace bank s klienty, ubývá fyzických poboček a většina aktivit se přesunuje do on-line prostředí. Bankovní sektor bude i letos aktivní v náboru zaměstnanců a stále platí, že v bankovnictví jsou vysoké mzdy a široká škála benefitů.
Zaměstnání v bankovnictví platilo dlouhá léta za jisté, perspektivní a dobře placené. V současné době se situace mění – komunikace s klienty se přesunuje do on-line prostředí, kvůli měnícímu se chování klientů se ruší pobočky. Navíc tradiční velké bankovní domy se globálně slučují. To vše by nasvědčovalo tomu, že v tomto segmentu budou firmy zaměstnance spíše propouštět. Přitom bankovnictví a pojišťovnictví jsou považované za segmenty, které budou letos patřit mezi nejaktivnější v náboru zaměstnanců. Čím to je? Mění se totiž zaměstnanecká struktura – více lidí zajišťuje zákaznický servis, je zde také velká poptávka po IT pracovnících, a to jak pro tvorbu a správu on-line řešení, tak zajištění bezpečnosti.
Počet nabídek je stabilní, zájem ve většině profesí mírně roste
„Na našem pracovním portálu jsme zaznamenali v posledních letech nejvyšší počet nabízených míst v segmentu bankovnictví v roce 2019. Po skokovém snížení nabídky v roce 2020 se situace stabilizovala a letos bude podle dosavadních hodnot srovnatelná s loňskem. To odpovídá i prognózám analytiků, kteří předpokládají, že bankovnictví a pojišťovnictví budou patřit mezi obory s aktivním náborem,“ říká Michal Novák z Profesia.cz a dodává: „Nejvyšší počet reakcí na nabízené pozice jsme podobně jako v jiných oborech i v bankovnictví registrovali v roce 2020, kdy na jednu nabídku reagovalo v průměru 14 zájemců. Například u administrativních pozic přicházelo v průměru 15 reakcí, na místo finančního analytika dokonce 17. Letošní čísla ukazují, že u některých pozic zájem klesá, třeba u zmiňovaného finančního analytika, jinde naopak výrazně vzrostl – například na nabídku místa osobního bankéře letos reaguje téměř 4x více zájemců. Z pohledu regionů nejvíce reakcí dostáváme v Praze – v průměru 9, v Moravskoslezském kraji jsou to čtyři a v Jihomoravském tři.“
„V naší investiční společnosti aktuálně poptáváme nejen specialisty z oblasti bankovnictví a financí, ale i v oblasti IT. Důvodem je rozšiřování firmy a také plánované otevírání nových poboček. Uvědomujeme si situaci na trhu a jsme ochotni za kvalitní pracovníky dobře zaplatit. Stejně tak uvítáme talenty s potenciálním kariérního růstu,“ říká Jitka Jetlebová, HR ředitelka IC Group.
Tempo růstu mezd zvolnilo, benefity zůstávají štědré
I když tempo růstu mezd v bankovním sektoru v posledních 3 letech zvolnilo, stále patří mezi 5 oborů s nejvyšší úrovní průměrné mzdy. Celková průměrná mzda včetně bonusů a odměn se v tomto segmentu letos zatím vyšplhala na 49 250 Kč, což je o 2 % více než v loňském roce. Výše mezd se pochopitelně velmi liší podle pozic. Pokud se podíváme na současnou úroveň průměrných mezd v nabídkách na Profesia.cz, administrativní pracovník může nastoupit za 31 080 Kč, finanční analytik za 42 000 Kč, specialista na hypotéční úvěry za 45 100 Kč.
Nabídka zaměstnaneckých benefitů je v bankovnictví již tradičně velmi široká. Více než 90 % zaměstnanců v tomto oboru dostává nějaký typ benefitu. Například sick days jako dostupný bonus uvádí 67 % pracovníků, obecný průměr je 24 %. Výrazně vyšší, a to o pětinu a více, je i nabídka bonusů jako penzijní připojištění, zaměstnanecké slevy, stravenky a dovolená navíc.
Foto + Zdroj: ASPEN.PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama