e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za letošní první čtvrtletí

01.06.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za letošní první čtvrtletí

Zpřesněné údaje o výkonu HDP za letošní první čtvrtletí hlásí silnější celkový růst české ekonomiky, než signalizoval předběžný odhad prezentovaný koncem dubna. Zpřesněná a detailní statistika HDP reportuje pro první čtvrtletí růst 0,9 % mezičtvrtletně a 4,8 % meziročně, což je v obou případech o 0,2 procentního bodu nad předběžným odhadem. Jakkoliv data za letošní první čtvrtletí hlásí velmi solidní výkon české ekonomiky, tak do dalších čtvrtletí je třeba připravit se na výrazné zpomalení kvůli vysoké inflaci a v případě meziročního růstu též kvůli méně příznivé srovnávací základně.
Mezičtvrtletní růst HDP byl tažen především hrubou tvorbou fixního kapitálu, tedy investičními výdaji, a čistými exporty, tedy zahraničním obchodem. Spotřeba domácností v letošním prvním kvartálu mezičtvrtletně klesla, zřejmě pod vlivem rostoucí inflace a jejího dopadu na sentiment a reálné příjmy spotřebitelů. Nepříznivý příspěvek k mezičtvrtletnímu výkonu HDP měl také vývoj zásob a spotřeba vlády.
Meziroční růst HDP zrychlil z 3,6 % zaznamenaných v loňském závěrečném čtvrtletí na 4,8 % v letošních prvních třech měsících, přičemž tahounem meziročního růstu HDP byly všechny složky domácí poptávky, v prvé řadě spotřeba domácností. Spotřeba domácností profitovala z velmi příznivých efektů nízké meziroční srovnávací základy. Vliv těchto efektů ale v průběhu druhého čtvrtletí vyprchá a naopak se větší silou projeví vysoká inflace a její negativní dopad na reálné příjmy domácností. V prvním čtvrtletí měly na meziroční růst HDP příznivý vliv také investiční výdaje, vývoj zásob a spotřeba vlády. Vliv čistých exportů, tedy zahraničního obchodu, byl nepříznivý s tím, jak vývozy meziročně nepatrně klesly, zatímco dovozy dále rostly. Na exportech se nepříznivě projevuje geopolitická situace a také stále přetrvávající problémy na straně zásobování v průmyslu.
Na straně tvorby HDP byl mezičtvrtletní růst tažen výkonem napříč sektory ekonomiky: především v průmyslu a stavebnictví, ale také ve službách a v zemědělství. V meziročním vyjádření byl patrný růst zejména ve službách, v prvé řadě ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Na zpracovatelský průmysl i nadále dopadal nedostatek potřebných komponent, především v automobilkách, a hrubá přidaná hodnota ve zpracovatelském průmyslu v meziročním vyjádření klesla.
Výsledky za první čtvrtletí naznačují, že celoroční růst HDP může být mírně silnější než námi dosud očekávané 1 %. Nicméně, počínaje druhým čtvrtletím uvidíme i pod vlivem méně příznivých statistických efektů srovnávací základny výrazné zpomalení meziročního růstu české ekonomiky a ve druhém pololetí zřejmě uvidíme i meziroční pokles HDP. Za celý rok 2022 HDP zřejmě poroste o méně než 1,5 %, když v roce 2021 činil celoroční růst české ekonomiky 3,3 %.
Z pohledu ČNB byl růst HDP silnější, než pro první čtvrtletí přepokládala květnová prognóza z dílny centrální banky, jež počítala s mezikvartální stagnací HDP a s meziročním růstem o 3,8 %. Spotřeba domácností, jež v prvním čtvrtletí vykázala meziroční růst 8,5 %, se ale chovala přesně v souladu s prognózou ČNB a v tomto smyslu by chování spotřebitelů v letošním prvním čtvrtletí nemělo do úvah centrálních bankéřů přinést nějaký zásadní impuls.
RADOMÍR JÁČ, Generali Investments CEE
Foto: Pixabay
Zdroj: Knktr


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama