e-news.cz - kurzy
Reklama

Další měsíc, další zrychlení inflace výrobců

17.05.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Další měsíc, další zrychlení inflace výrobců

Ceny tuzemských průmyslových výrobců se v dubnu meziročně zvýšily o 26,6 procenta, tedy nejvíce v historii samostatné České republiky. Oproti březnu pak narostly o 2,3 procenta, což je sice znatelně méně, než o měsíc dříve (tehdy šlo o 4,2 procenta), ovšem opět se jedná o vyšší tempo zdražování, než očekával trh (1,5 procenta).


Bez překvapení se obešla identifikace hlavních příčin růstu cen. Zdaleka nejsilnější tlak pocházel z energetického sektoru Elektřiny, plynu a páry, který vykázal zdražování o 51,4 % a do celku tak přispěl masivními 8 procentními body. S odstupem následoval oddíl Kovů (34,5 % což stačilo na příspěvek 4,3pb) a následně Potravinářství (2,2pb). Zlevnění jsme se přitom nedočkali v žádné kategorii, za největší úspěch lze považovat stagnaci v několika sektorech. Samotný růst cen energií v průmyslu dosáhl úctyhodných 55,2 %.
U zemědělských výrobců se cenovky přepisovaly tempem 35,3 % meziročně, což odpovídá 8,0 % meziměsíčně. Nejrychleji zde zdražovala Rostlinná výroba (50,2 % meziročně), naopak světlou výjimkou byl pokles cen Ovoce (-13,8 %).
V pouti směrem nahoru pokračují také ceny stavebních prací, které oproti březnu přidaly 1,3 %, což v meziročním srovnání znamená skok o 12,9 %.
Dubnová data v souhrnu nepřinesla ani velká překvapení, ani mnoho důvodů k optimismu. Cenově nejvíce problematické sektory zůstávají stejné a napětí v nich nikterak nepolevuje. Ať se podíváme na energie, kovy či potravinářství, žádný z těchto oddílů dosud nevykazuje známky uklidňování. Nedočkáme se ho zřejmě ani v nejbližších měsících, jelikož faktory, které zde tlačí na cen – až již se jedná o válku na Ukrajině či dozvuky pandemie – zůstávají v platnosti. Za celý letošní rok lze již nyní u průmyslových výrobců patrně počítat s průměrným růstem cen přes 25 %, a pokud nakonec cenová dynamika nepřekoná 30 %, bude to možné považovat za úspěch. Pokračovat bude i průsak cen výrobců do cen spotřebitelů, byť patrně čím dál menším tempem. Schopnost výrobců přenášet vyšší ceny na zákazníky totiž začíná narážet na limity finančních možností českých domácností. Budeme tak patrně svědky situace, kdy sektory produkující zbytné zboží a služby již potká neochota kupujících zvýšené ceny tolerovat, a tyto se tak mohou začít dostávat do problémů s rentabilitou. Naopak pokračující zdražování nezbytných statků se do spotřebitelské inflace bude propisovat nadále, což ji bude dále přiživovat. Ta tak letos v průměru může atakovat hranici 15 %.
Foto: Pixabay
Zdroj: CYRRUS


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama