e-news.cz - kurzy
Reklama

Téměř pětina Čechů má před svým protějškem tajemství týkající se peněz

26.11.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Téměř pětina Čechů má před svým protějškem tajemství týkající se peněz

Celkem šedesát jedna procent Čechů žije ve společném soužití, z toho osmnáct procent má před svým protějškem tajemství týkající se financí a pět procent vlastní tajný účet. Padesát osm procent respondentů má účty oddělené a třicet devět procent společné.

Zjistil to průzkum NMS Market Research realizovaný pro Raiffeisenbank.
Tajemství týkající se peněz má před partnerem nebo partnerkou osmnáct procent Čechů. Častěji jsou to muži než ženy, nejvíce ve věku 35 – 44 let se základním nebo středoškolským vzděláním a z menších obcí od 1 000 do 1 900 obyvatel.

Zdroj: Raiffeisenbank a.s.

Čtrnáct procent Čechů žijících v partnerském soužití v posledním roce něco tajně koupilo a ve 39 % případů to stálo více než 5 000 korun. Pět procent dotazovaných má nějaký tajný účet, o kterém protějšek neví.
„Zajímavé je, že v průzkumu, který dělala v roce 2018 Raiffeisen stavební spořitelna, uvedlo společný účet čtyřicet jedna procent dotazovaných a letos má společný účet už jen dvacet osm procent Čechů. Zdá se, že se změnilo fungování domácností a přestává platit pravidlo, že jeden drží kasu a druhý basu. Časy, kdy většinou muž poslal celou výplatu na společný účet a žena z něj pak vše platila, jsou pravděpodobně minulostí,“komentuje situaci Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.
Mezi partnery jsou častější oddělené účty, má je padesát osm procent respondentů, kteří se o pravidelné měsíční platby dělí dle domluvy. Společný účet na domácnost, ze kterého platí pravidelné platby i vše ostatní, má dvacet osm procent Čechů a jedenáct procent má společný účet na pravidelné platby a k tomu každý svůj účet na vlastní výdaje.

Zdroj: Raiffeisenbank a.s.

Foto: Pixabay
Zdroj: Raiffeisenbank a.s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama