e-news.cz - kurzy
Reklama

Nejlepší práci seženu spíš v Čechách než na Moravě, myslí si zaměstnanci

28.07.2021, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nejlepší práci seženu spíš v Čechách než na Moravě, myslí si zaměstnanci

Nadpoloviční většina Čechů, Moravanů a Slezanů se domnívá, že nejlepší práci seženou v kraji, kde žijí. Pokud ji mají hledat jinde, ohlížejí se spíš po západní části republiky. Ukázal to průzkum, který pro personální agenturu Předvýběr.CZ zpracoval STEM/MARK.


„V kraji, kde žiju, je možné sehnat nejlepší práci,“ domnívá se 57,7 % respondentů, zatímco menší část jich upřednostňuje jiný region. Čísla krásně ilustrují neochotu Čechů stěhovat se za prací.
Z celorepublikového pohledu je pracovním rájem hlavní město Praha, na níž se shodlo 44,7 % všech dotázaných (tedy těch, podle kterých se dá nejlepší práce sehnat ve vlastním kraji, i zaměstnanců s opačným názorem). Dvojkou je s velkým odstupem Středočeský kraj (15,6 %) a třetí pořadí patří jižní Moravě (8,7 %). O čtvrté místo se dělí Plzeňsko s Moravskoslezským krajem a pomyslný přehled top pět zakončuje Liberecko. Na chvostu žebříčku je naopak Karlovarsko a Vysočina.
„Zajímavý je i žebříček patriotů, jak jsme označili tabulku sestavenou podle toho, jak moc obyvatelé považují vlastní kraj za místo, kde můžou sehnat nejlepší práci. V podstatě se shoduje s celorepublikovým pohledem.
Nejlepší hodnocení tak dali Pražané hlavnímu městu (97,1 %), stříbro patří Plzni (71,4 %), bronz stejně jako v celorepublikové tabulce vyhrál Jihomoravský kraj (69,1 %), čtvrté je Pardubicko a páté střední Čechy. Nejhorší hodnocení od vlastních obyvatel dostaly opět Karlovy Vary, o něco lépe je na tom Vysočina a Moravskoslezský kraj.
Kdybychom vzali v úvahu atraktivitu krajů jenom podle názorů těch, kdo se domnívají, že nejlepší práci je možné sehnat mimo vlastní kraj, pak by žebříček vedla Praha, Středočeský a Jihomoravský kraj. Naopak vůbec se neumístily jižní Čechy, Ústecko, Královéhradecko, Pardubicko a Vysočina.
Vnímání atraktivity regionů se přitom vždycky neprojevuje ve statistikách nezaměstnanosti. Plzeňský kraj, který si stojí dobře, má skutečně nižší podíl nezaměstnaných, než i hlavní město ‒ na druhou stranu Moravskoslezský kraj, který v celorepublikovém žebříčku je stejně atraktivní jako metropole západních Čech, patří spolu s Ústeckým krajem mezi regiony s nejvyšší nezaměstnaností. A například Vysočina, kterou respondenti nepovažují za pracovně atraktivní region, patří ve statistikách úřadů práce mezi místa s nejnižší nezaměstnaností.
Online průzkum Českého národního panelu proběhl na reprezentativním vzorku 506 účastníků internetové populace ve věku od 18 do 64 let, kteří pracují.
Tab. 1: Celorepublikový žebříček

pořadí kraj %
1. Praha 44,7
2. Středočeský 15,6
3. Jihomoravský 8,7
4. Plzeňský, Moravskoslezský 4,3
5. Liberecký 3,4
6. Ústecký, Olomoucký 3,2
7. Pardubický 3,0
8. Jihočeský 2,6
9. Královéhradecký, Zlínský 2,4
10. Vysočina 1,8
11. Karlovarský 0,6

Tab. 2: Žebříček patriotů

pořadí kraj %
1. Praha 97,1
2. Plzeňský 71,4
3. Jihomoravský 69,1
4. Pardubický 65,2
5. Středočeský 64,1
6. Liberecký 59,1
7. Olomoucký 50,0
8. Královéhradecký 46,2
9. Ústecký 43,2
10. Zlínský 40,7
11. Jihočeský 40,6
12. Vysočina, Moravskoslezský 37,5
13. Karlovarský 14,3

FRANTIŠEK BOUDNÝ, ředitel Předvýběru.CZ.
Foto: Pixabay
Zdroj: e.vox


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama