e-news.cz - kurzy
Reklama

Statistika financování bydlení České bankovní asociace

03.06.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Statistika financování bydlení České bankovní asociace

IndexRPSN (průměrná Roční Procentní Sazba Nákladů) podle statistiky České národní banky (ČNB) byla v dubnu u hypotečních úvěrů 2,15 procenta p.a. Oproti březnu tedy průměrná RPSN stoupla o 0,03 procentního bodu. Úroková sazba stoupla rovněž o 0,03 procentního bodu na 2,01 procenta p.a.    

Zdroj: ČNB

Vladimír Staňura, poradce ČBA pro oblast financování bydlení:
„RPSN i úrokové sazby hypotečních úvěrů v dubnu podle statistik ČNB rostly. Průměrná úroková sazba překonala hranici 2 procenta p.a. Přes 2 procenta p.a. byla průměrná úroková sazba po celý minulý rok a vzhledem k tři procentní inflaci se dá očekávat, že úrokové sazby hypoték nabraly směr vzhůru a v tomto trendu vytrvají delší dobu. RPSN naproti tomu nikdy pod dvě procenta p.a. neklesla, a i ona půjde postupně ze stávajících 2,15 % p.a. pomalu nahoru.“
Nové hypoteční úvěry
Nové hypoteční úvěry od bank a stavebních spořitelen dosáhly v dubnu 2021 celkového objemu 29 mld. korun. To je o jedenáct procent méně než v březnu. Je to ale pořád s velkým odstupem druhý nejsilnější měsíc ve statistice ČNB od r. 2014. Zároveň byl objem prodejů v dubnu 2021 o 13,5 miliardy korun vyšší než v dubnu 2020 – tj. o osmdesát šest procent.

Zdroj: ČNB

Vladimír Staňura, poradce ČBA pro oblast financování bydlení:
„Statistika ČNB potvrzuje to, co už delší dobu hlásí banky i realitní makléři, tj. že obrovské prodeje hypotečních úvěrů pokračují. Prodeje začaly růst v červnu 2020 a přestože se to zdálo nemožné, od ledna 2021 ještě zrychlily. I průměrná výše hypotéky podle Fincentra Hypoindexu rychle rostla na téměř 3,2 mil. korun. To reflektuje hlad po nemovitostech, a především jejich rostoucí ceny. Za rok ceny nemovitostí v ČR vzrostly o osm až devět procent. Což nikdo moc nečekal, odborníci spíše usuzovali na pokles cen podobný jako v krizi v r. 2009. Ten se ale vůbec nekonal. ČNB naopak poukazuje na nemovitostní bublinu a tvrdí, že nemovitosti jsou nadhodnocené o sedmnáct až dvacet pět procent. A ceny zatím dál rostou, i když pomalejším tempem.
Přes velké nárůsty prodejů se banky chovají obezřetně. Podle nedávného průzkumu ČBA na 79 procentech respondentů považuje hodnocení úvěruschopnosti klientů bankami za přísné. ČNB doporučuje spoluúčast na hypotečním úvěru 10 %. Banky často trvají na spoluúčasti větší. Až dvacet procent.“
Refinancování úvěrů na bydlení
Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen (tj. přechod k jiné bance) za duben kopírovalo vývoj nových úvěrů a s objemem ve výši 9,5 miliard korun představovalo druhý nejsilnější měsíc v historii statistik ČNB od r. 2014.

Foto: ČNB

Vladimír Staňura, poradce ČBA pro oblast financování bydlení:
„Dlouhodobý vývoj ukazuje, že refinancování od dubna 2020 stále roste a od srpna loňského roku navíc neuvěřitelně zrychlilo. Dubnový objem refinancování ve výši 9,5 miliard korun představuje třicet tři procent nových obchodů. Tak vysoký podíl refinancování nikdy nebyl. Pouze před měsícem v březnu. Klienti se chovají racionálně a hledají způsob, jak si zlevnit starší hypotéku a snížit měsíční splátky. Často je k tomu motivují i finanční poradci. Tato situace bude trvat i nadále až do doby, kdy se zvednou úrokové sazby tak, aby se přechod k jiné bance nevyplatil.“
Foto: Pixabay
Zdroj: ČBA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama