e-news.cz - kurzy
Reklama

Nezapomeňte zaplatit daň z nemovitých věcí

19.05.2021, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nezapomeňte zaplatit daň z nemovitých věcí

V měsíci květnu každoročně dostává většina majitelů nemovitosti do schránky poštovní poukázku pro úhradu této daně. Daň musí zaplatit i občané, kteří například letos na jaře nemovitost prodali.
Daň z nemovitých věcí pro rok 2021 platí ten, kdo je zapsaný v katastru jako majitel nemovitosti k 1. lednu letošního roku. Případný prodej nemovitosti během roku již nemá vliv na platbu daně z nemovitých věcí pro letošní rok. Daň se platí vždy pro celý rok, neplatí se v poměrné výši dle počtu měsíců vlastnictví nemovitosti. Na výši daně z nemovitých věcí přitom nemá vliv, zdali se jedná o koupenou či zděděnou nemovitosti nebo nemovitost obdrženou darem. „Daň z nemovitých věcí pro rok 2021 platí i majitelé nemovitosti, kteří v prvních měsících letošního roku svoji nemovitost pozbyli, a naopak ji neplatí vlastnící, kteří ji teprve během letošního roku nabyli,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.
Na poštovní poukázku není nutné čekat
Někteří daňoví poplatníci čekají s platbou daně z nemovitých věcí až na obdržení poštovní poukázky do schránky, jiní však platí daň z nemovitých věcí přímo na příslušném finančním úřadu. „Případné neobdržení poštovní poukázky do schránky samozřejmě není důvodem pro neplacení daně z nemovitých věcí, proto je potřeba si pohlídat řádné a včasné zaplacení této daně,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.
Daňové přiznání se podává jenom jednou
Zatímco přiznání k dani z příjmu fyzických osob musí daňoví poplatníci podávat každoročně, pokud za ně tedy neprovede roční zúčtování daně zaměstnavatel, přiznání k dani z nemovitých věcí se podává pouze jednou a v následujících letech pouze v případě změny rozhodných skutečností pro výpočet daně. „Pokud dojde ke změně koeficientů ovlivňujících výpočet daně z nemovitých věcí, potom není potřeba podávat nové daňové přiznání, částku daně automaticky přepočítá finanční úřad,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.
Nerozhoduje bydliště
Daň z nemovitých věcí se platí na finančním úřadu dle lokality příslušné nemovitosti, a nikoliv dle bydliště daňového poplatníka. Daňoví poplatníci s více nemovitostmi v odlišných krajích tedy obdrží současně více poštovních poukázek pro úhradu daně. „V praxi je tedy běžné, že daň z nemovitých věcí se platí na účet jiného finančního úřadu než daň z příjmů fyzických osob,“ sděluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.
Dvě daňové splátky
Daň z nemovitých věcí se skládá z daně z pozemků a daně ze staveb a jednotek, a pokud je roční daň nižší než 5 000 korun, potom se platí v jedné platbě. Jestliže je roční daňová povinnost vyšší než 5 000 korun, tak je možné uhradit daň z nemovitých věcí ve dvou splátkách. Standardní termín pro zaplacení daně z nemovitých věcí je do konce května. Kvůli mimořádné situaci lze daň, která nepřevýší 5 000 korun, uhradit bez sankce v podobě úroku z prodlení až do konce roku 2021. „Poplatníci, kteří se dostali do finančních potíží a nemají na úhradu daně, však musí podat na příslušný finanční úřad žádost o posečkání daně a žádost o prominutí souvisejících úroků,“ poznamenává Gabriela Ivanco.
Foto: Pixabay
Zdroj: Tomáš Skolek.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňové přiznání za rok 2023. Co se oproti roku 2022 změnilo?

15.03.2024, Autor: Z blogosféry

Změny v daňovém přiznání za uplynulý rok se týkají především limitů a hodnot daňových úlev. Zvyšuje se například limit příjmů, při kterém už platí povinnost podat daňové přiznání, a to z 15 000 na 50 000 Kč.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Blíží se roční zúčtování daně. Na co nezapomenout, a které slevy letos čerpáte naposledy

02.02.2024, Autor: Z blogosféry

Do 15 února musí zaměstnanci požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně. V tomto termínu by měli do účtárny dodat podklady, které je opravňují k nárokování slev. O školkovné nebo slevu na studenta přitom můžete žádat naposledy. Slevu na manželku budete moci uplatnit i za rok 2024, ale podmínky pro čerpání se zpřísní. 

Dejte si pozor na nesprávné podání kontrolního hlášení

15.09.2023, Autor: red

Nejvyšší správní soud (NSS) se ve svém rozsudku 6 Afs 150/2021 ze dne 25. 8. 2022 zabýval lhůtou pro podání kontrolního hlášení v případě, že jej plátce daně z přidané hodnoty podá v nesprávné formě (např. ve formátu pdf. nebo emailem) a to v řádné lhůtě pro podání kontrolního hlášení.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Fassmann: Copak pro nás připravuje koalice v oblasti daní? 

29.03.2023, Autor: Martin Fassmann

V souvislosti s takzvanou nápravou veřejných financí, což při aktuálním pohledu na vývoj státního rozpočtu stále silněji zní spíše jako eufemismus, se kupodivu o jedné složce tohoto „napravování“ hovoří stále zastřeněji. Ano, jde o zvyšování daní.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Brigáda a sleva na manželku

30.09.2022, Autor: red

V případě, že druhý z manželů nemá vlastní rozhodné roční příjmy vyšší než 68 tisíc korun, potom lze za celý rok 2022 uplatnit daňovou slevu ve výši 24 840 korun. Jaký vliv na uplatnění slevy měla případná letní brigáda?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama