Apogeo
Reklama

Vakcíny proti covid-19 připravuje v Evropě padesát dva výrobních závodů

26.03.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vakcíny proti covid-19 připravuje v Evropě padesát dva výrobních závodů

V evropských zemích je v současnosti padesát dva továren, které připravují vakcíny proti covid-19. Nejvíce se jich nachází v Německu, kde je takových zařízení čtrnáct, a jednu výrobnu najdeme i v Česku.
Klíčová složka americké vakcíny Novavax se bude vyrábět v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy nedaleko Prahy. Evropa má nyní zajištěno 2,6 miliardy vakcín od šesti výrobců, přičemž dalších 260 milionů je v předběžném jednání. To je přibližně třikrát více, než EU pro své obyvatele potřebuje, vyplývá z analýzy projektu Evropa v datech.
V Německu se nachází více než čtvrtina z celkového počtu továren, které se v Evropě soustředí na výrobu vakcín proti koronaviru. Čtrnáct německých výroben se dělí mezi sedm farmaceutických značek. Kromě vakcín od firem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca, kterými se již očkuje, se u našich západních sousedů pracuje i na vakcínách, které evropští odborníci zatím testují. Druhým nejvyšším počtem výrobních center se může chlubit Francie, kde je devět takových míst. Ukazuje to studie Evropské sítě datové žurnalistiky, která vychází z údajů Evropské komise.
Česká stopa v boji s covidem
Naprostá většina továren se nachází na západě Evropy, zatímco na východ od nás nejsou kromě jedné rakouské a dvou švédských výroben žádné. V Česku stojí ve středočeské Bohumili jeden výrobní závod, do kterého vloni v květnu investovala americká společnost Novavax a přeměnila jej v klíčovou součást produkce své vakcíny. Ta se v současnosti nachází v poslední fázi testování.
„Celkem je v Evropě padesát dva továren, které vyrábějí různé komponenty vakcín proti koronaviru. Nejvíc jich provozuje duo Pfizer/BioNTech, které má takových míst dvanáct. Druhé místo patří německé společnosti CureVac. Její vakcína vyráběná v osmi továrnách rozmístěných po čtyřech evropských zemích zatím čeká na schválení od Evropské lékové agentury (EMA),“ vysvětluje Tomáš Odstrčil z analytického projektu Evropa v datech. V organizaci EMA, která vakcínám uděluje povolení ke vstupu na celý evropský trh, má své zástupce i český Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Schvalování nabírá obrátky
EMA jako stěžejní orgán evropského boje s koronavirem dosud doporučila ke schválení čtyři vakcíny a další tři (včetně Novavaxu) jsou v takzvaném „rolling review“. Tedy procesu předběžného hodnocení bezpečnosti a účinnosti vakcín. Ten Evropě umožňuje rychlejší schvalování léčiv v případě nouze, nadále ale trvá na přísných testech, které dokážou odhalit možné problémy s jednotlivými látkami. Celým procesem naposledy úspěšně prošla látka od firmy Johnson & Johnson, kterou evropští odborníci schválili v polovině druhého březnového týdne. Kromě vakcín, u kterých už očkování probíhá, a těch, které jsou právě ve fázi testování, je Evropa v kontaktu s více než padesáti firmami, které jsou v různých fázích vlastního vývoje.
Procesy ověřování účinnosti a bezpečnosti vakcín jsou díky rolling review rychlejší než při běžném postupu. Rychlost ale závisí na kvalitě dokumentace, kterou jednotlivé společnosti Evropské lékové agentuře dodávají. Zatímco u AstraZeneca schvalování trvalo 120 dnů, vakcínu od americké Moderny evropští vědci doporučili už za padesát jedna dnů. Ještě rychlejší pak bude ověřování modifikací již schválených vakcín na nové mutace viru. „V současné době už vakcínám rozumíme. Víme, že jsou velice bezpečné a víme, jak je vyrábět. To jsme ještě před půlrokem úplně nevěděli,“ vysvětluje Hans-Georg Eichler z Evropské lékové agentury. „Můžeme říct, že budeme schopni urychlit schvalování druhé generace vakcín na základě vysoké úrovně důvěry a toho, co víme už nyní.“
S evropským schvalováním vakcín se často skloňuje i Sputnik V, který Rusko do rolling review přihlásilo na začátku března. Pokud jeho schvalování proběhne bez problému, mohl by být schválen ve druhé polovině roku.
Společné objednávky převyšují 2,6 miliard dávek
Výstavbu zahraničních továren v Evropě usnadňují i společné nákupy vakcín pro členské země, které tak jednotlivé výrobce motivují k rozšíření výrobních linek i za hranice jejich států. Tím si zvyšují odbyt a zároveň si usnadňují distribuci již vyrobených vakcín. Evropa v současnosti uzavřela smlouvy se šesti výrobci vakcín na bezmála 2,6 miliard dávek, přičemž dalších 260 milionů je v předběžném jednání. Největší objem vakcín zajišťuje firma Pfizer/BioNTech, od které si Evropa objednala 600 milionů dávek. Stejně jako u téměř všech ostatních jsou k účinnému naočkování potřeba dvě aplikace této látky. Jedinou výjimkou je prozatím vakcína Johnson & Johnson, kterou si Evropa objednala v objemu 400 milionů dávek, a u které stačí jediná dávka. Celkově dojednané nákupy tak zhruba třikrát převyšují množství potřebné k naočkování všech obyvatel EU.
Foto: Pixabay
Zdroj: Dark Side
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama