e-news.cz - kurzy
Reklama

Počítačová síť čtvrtiny českých firem neumožňuje plnohodnotnou práci na dálku

26.03.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Počítačová síť čtvrtiny českých firem neumožňuje plnohodnotnou práci na dálku

Firemní bezdrátové sítě v Česku a na Slovensku jsou poměrně moderní. Téměř dvacet procent firem už využívá nejpokročilejší Wi-Fi 6. Generace a sedmdesát sedm procent inovovalo svou Wi-Fi síť v posledních třech letech.


Na druhou stranu ale síť dvacet čtyři procent firem neumožňuje zaměstnancům plnohodnotnou práci na dálku, která by jim v tuto chvíli pomohla lépe zvládat dopady pandemie. Ukázal to aktuální rozsáhlý průzkum společnosti Cisco, kterého se zúčastnilo 900 manažerů a IT specialistů českých a slovenských firem.
V rámci protipandemických opatření řada firem urychlila projekty digitální transformace a inovovala svou IT infrastrukturu. V průzkumu se tak vyjádřila více než polovina dotázaných. V rámci inovací třicet sedm procent podniků zavedlo nebo rozšířilo využití VPN přístupu do firemní sítě a více než čtvrtina zavedla nástroje pro spolupráci uživatelů (skupinové chaty, videohovory apod.). Moderní způsob práce na dálku – office extend, který umožňuje pracovat z domova na firemní Wi-Fi síti včetně všech nastavení a zabezpečení, zaváděly hlavně nejmenší a největší firmy. U těch také průzkum ukázal, že jsou, co se týká IT infrastruktury, nejinovativnější. Svou páteřní infrastrukturu, musela proto nejčastěji posílit skupina středně velkých firem, a to ve dvaceti čtyř procentech případů. Důvodem je to, že středně velké firmy investovaly do inovace svých sítí v posledních letech nejméně úsilí, a tedy nebyly na pandemii tak dobře připraveny. I přes veškerá opatření nedovoluje nastavení a zabezpečení sítě dvacet čtyři procent firem zajistit zaměstnancům možnost plnohodnotně pracovat na dálku.
„Firmy ve velkém nakupovaly počítače a jiné vybavení pro domácí kanceláře svých zaměstnanců, aby jim umožnily pracovat na dálku, ale často zapomínají na to nejdůležitější. Aby také s těmito zřízeními mohli pracovat plnohodnotně. Proto i nyní, rok od nástupu opatření a ve chvíli, kdy se hledají způsoby, jak donutit firmy zavádět home office, nemá tuto možnost tak velká část z nich,“ říká Pavel Křižanovský, technický ředitel společnosti Cisco.
Příležitost dělá zloděje
V rámci inovací musí organizace řešit také otázku kybernetické bezpečnosti. Průzkum Cisco prokázal, jak důležité je zabezpečení sítě nepodceňovat. Firmy, které nemají vůbec žádné zabezpečení Wi-Fi, řeší bezpečnostní problémy daleko častěji než ostatní – dvacet devět procent z nich uvedlo, že se s těmito problémy potýkají často. Mezi respondenty se zabezpečenou sítí to deklaruje jen šest procent.  Firmy, které nevyužívají síťové nástroje pro zabezpečení se tak s bezpečnostními problémy potýkají téměř pět krát častěji.
„Nevhodné nebo chybějící zabezpečení Wi-Fi je jako když necháte klíčky od auta v zapalování a jdete na nákup. Nikdo si to nedovolí, protože je pravděpodobné, že by o vůz přišel. U firemních dat a systémů ale tato opatrnost často chybí. Z našich zkušeností přitom víme, že procento firem, které reálně čelí bezpečnostním problémům, je ve skutečnosti ještě výrazně vyšší než ukazuje průzkum.  Firmy totiž často o problému ani nevědí. A tady může pomoci nasazení Wi-Fi 6, přesněji řečeno zabezpečení WPA3, které je její součástí. To i pro sítě s nižší úrovní zabezpečení pomocí sdíleného klíče výrazně omezí možnost úniku citlivých dat,“ upozorňuje Pavel Křižanovský na přínos Wi-Fi 6.
Wi-Fi 6, most mezi bezpečností a inovací
Jedním ze způsobů, jak vylepšit svou síťovou infrastrukturu a zároveň výrazně zvýšit zabezpečení Wi-Fi sítě a tedy hlavního přístupu k podnikovým datům a systémům, je přechod na Wi-Fi 6. Generace. Ta totiž nabízí zabezpečení standardem WPA3. Ten byl navržen tak, aby dokázal čelit současným bezpečnostním hrozbám – a to i těm, na které už jeho předchůdce WPA2 nestačí. Přestože WPA2 již neposkytuje nejvyšší stupeň ochrany, využívá ho stále osmdesát pět procent firem. Přitom právě Wi-Fi je jedním z míst kudy útočníci často dokážou proniknout do systému. Dalším způsobem, jak se firmy chrání je VPN, kterou provozuje čtvrtina z nich. U velkých firem bodují také webová autentizace a security gateway, které využívá padesát jedna procent respektive dvacet pět procent z nich.
Ačkoliv Wi-Fi 6 nabízí i benefity v podobě větší rychlosti a stability, nejrozšířenějším standardem je podle průzkumu 802.11ac – tedy Wi-Fi 5, využívá ji sedmdesát procent českých a slovenských firem. Více než třetina firem ale stále ještě provozuje i starší Wi-Fi 1., 2. nebo 3. generace. Nejnovější standard 802.11ax (Wi-Fi 6) pak zavedlo už téměř dvacet procent podniků.
„Tím, že firmy stále využívají starší standardy, se nejen okrádají o byznysové benefity moderního připojení ale snižují i svou bezpečnost nemluvě o větší složitosti správy takového IT prostředí a tedy vyšším nákladům,“ komentoval Pavel Křižanovský výsledky průzkumu.
Průzkum také ukázal, že z hlediska přístupu k inovacím a zabezpečení se české a slovenské firmy nijak zásadně neliší. Sběr dat proběhl v únoru 2021 a zúčastnilo se ho 900 manažerů a IT specialistů českých a slovenských firem.
Foto: Pixabay
Zdroj: Madison PA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama