e-news.cz - kurzy
Reklama

CK vítají program podpory, ty velké se ale cítí znevýhodněné

05.11.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
CK vítají program podpory, ty velké se ale cítí znevýhodněné

Cestovní kanceláře vítají schválenou pomoc pro svůj obor, chystají se žádat o dotace z programu COVID podpora cestovního ruchu.


Velké kanceláře se ale cítí znevýhodněné nastaveným limitem podpory, doufají v úpravu stávajících podmínek. Vyplývá to z ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi.
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v pondělí zveřejnilo výzvy k programu COVID podpora cestovního ruchu. Ten má pomoci cestovním kancelářím, agenturám a průvodcům. Vyčleněno na něj je 500 milionů korun. Příjem žádostí začne 11. listopadu a potrvá měsíc.
Pro cestovní kanceláře je vyčleněno zhruba 345 milionů korun. Mohou získat 2,5 procenta z plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a z prodeje spojených cestovních služeb na letošní rok. Dotaci je možné použít na provoz a úhradu nároků zákazníků za zájezdy zrušené z důvodu pandemie v období od 20. února do 10. října. Pomoc bude poskytována na základě pravidel podpory de minimis, která má limit 200.000 eur (asi 5,3 milionu korun). Pro velké cestovní kanceláře chce MMR vyjednat využití tzv. dočasného rámce. Maximální suma z veřejného podpory na jednoho žadatele činí v tomto případě 800 000 eur (asi dvacet jedna milionů korun). „Stejně jako u dalších programů spolupracujeme s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ doplnil za odbor komunikace MMR Vilém Frček.
Prostředky z programu podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného pomohou k udržení maximální možné zaměstnanosti. „Ministerstvo původně avizovalo, že se pokusí dojednat využití tzv. dočasného rámce na tento program, tak aby byla podpora férová i pro velké cestovní kanceláře, které jsou nyní díky limitům pravidel podpory de minimis poměrně výrazně znevýhodněny. Nyní se o této možnosti již bohužel nemluví, věříme ale, že nešlo jen o prázdné sliby a na tuto variantu ještě dojde,“ dodal.
CK Blue Style se podle svého provozního ředitele Ondřeje Rušikvase zapojila do diskuze o podpoře v rámci vedení Asociace cestovních kanceláří a snažila se společně navrhnout metodiku pomoci. Současné řešení se podle něj ale od návrhu odlišuje. Měl by se najít model, který zohledňuje velikost CK. „Blue Style je druhou největší cestovní kanceláří v zemi a výše pomoci by tedy toto měla brát v úvahu, stejně tak i fakt, že jako dlouhodobě zisková společnost jsme odvedli na korporátní dani a odvodech za stovky zaměstnanců nemalé prostředky. Věřím, že se v dodatečné diskuzi podaří nad rámec schválené pomoci najít rozumné řešení i pro subjekty naší velikosti,“ uvedl.
Rovněž CK Čedok upozornila na nedostatečnou podporu hlavně pro velké kanceláře. „Očekávali jsme, že se bude jednat o zmiňovanou poměrnou část z plánovaných tržeb zájezdů nebo o násobek příspěvku do garančního fondu. Vzhledem k omezení 200 000 eur se opět jedná především o podporu malých podnikatelů, nikoliv o podporu velkých společností, které do státní ekonomiky a do zaměstnanosti přispívají mnohem výrazněji,“ řekla mluvčí Čedoku Eva Němečková. Doplnila, že náklady spojené s rušením zájezdů ve spojitosti s jarní vlnou pandemie přesáhly v jejich případě 100 milionů korun.
Stát podpůrný program pro cestovní ruch podle ředitele CK Simon-Tourist Bronislava Čížka připravil sice pozdě, přesto je podle něj každá pomoc v současné situaci velmi důležitá. Zásadní podle něj bude, aby byly peníze vypláceny ve slíbené maximální výši a byla potlačena byrokracie a úředníci žádosti nezamítali kvůli nepatrným chybám, řekl.
Žádat o dotaci z programu bude i CK Pantour. „Každá taková pomoc státu je vítaná všemi společnostmi podnikající v cestovním ruchu vzhledem k tomu, že je jedním z oborů, které byly zasaženy korona krizí nejvíce,“ uvedl za CK Paris Vlachopoulos.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama