e-news.cz - kurzy
Reklama

Průzkum Fondee: Na dostatečný důchod už nevěří šedesát tři procent Čechů. Polovina si raději spoří

20.10.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průzkum Fondee: Na dostatečný důchod už nevěří šedesát tři procent Čechů. Polovina si raději spoří

Většina Čechů nepočítá s tím, že by je čekal dostatečný důchod, a téměř polovina si na něj raději spoří. Další čtvrtina se na to chystá. Vyplývá to z průzkumu, který si v září nechala zpracovat investiční platforma Fondee.


Průzkum proběhl na reprezentativním vzorku 605 respondentů, pro Fondee jej zpracovala společnost Perfect Crowd. Z dotazníků mimo jiné vyplynulo, že nedůvěra narůstá přímo úměrně s příjmy dotazovaných a nejvýraznější je především ve větších městech.
Průzkum ukázal, že se v názoru na důchodové spoření rozevírají nůžky mezi socioekonomickými skupinami. „S rostoucími příjmy klesá důvěra v dostatečný důchod. V příjmové skupině pod dvacet pět tisíc korun okolo padesáti procent respondentů nevěří, že bude dostatečný. Ve skupině nad třicet pět tisíc korun je to už okolo sedmdesáti procent,“ přibližuje výsledky průzkumu spoluzakladatel platformy Fondee Jan Hlavsa.
Spoří hlavně muži a lidé z menších měst
Nedůvěra v dostatečný důchod je pak podle průzkumu nejvýraznější ve větších městech a hlavně v Praze, kde se takto vyjádřilo přes osmdesát procent respondentů. Rozdíly se projevují i podle dosaženého stupně vzdělání – zatímco respondenti se základním vzděláním nebo výučním listem ve dvaceti procentech případů věří v dostatečný důchod, mezi středoškolsky a vysokoškolsky vzdělanými to je jen desetina případů.
Z průzkumu také vyplývá, že muži spoří na důchod výrazně častěji (v šedesáti čtyřech procentech případů) než ženy (v padesáti procentech případů). Muži také na důchod obvykle spoří vyšší částky. Polovina mužů si ukládá přes tisíc korun měsíčně, kdežto ženy spoří přes tisíc korun jen ve třiceti procentech případů. Zajímavostí pak je, že mezi respondenty, kteří spoří na důchod nejvyšší částky, nejsou lidé z velkých měst, ale z obcí a měst mezi pěti a sto tisíci obyvateli.
Češi se musí naučit investovat lépe 
Rozhodnutí Čechů spořit si na důchod považuje Hlavsa za rozumné, zároveň ale upozorňuje na poměrně nízkou investiční gramotnost Čechů. „Rozhodnutí více spořit je sice chvályhodné, ale obávám se, nakolik efektivní je v situaci, kdy většina Čechů stále upřednostňuje velmi konzervativní způsoby investic s minimálními výnosy. To mimo jiné potvrdil jiný průzkum, který jsme si nechali zpracovat v únoru. Dokonce ani mladí Češi neumí investovat lépe než jejich rodiče, ačkoliv si uvědomují, že by to šlo jinak,“ tvrdí Hlavsa. Většina prý využívá hlavně spořicí účty a stavební spoření, pro rady chodí do banky a k finančním poradcům. Mladí Češi by také podle svých slov dokázali lépe šetřit, ale nejsou důslední.
Podle Hlavsy je načase, aby se tato skutečnost změnila. „V USA například do akcií investuje přes padesát pět procent dospělé populace, zatímco u nás stále převládají spořicí účty nebo stavební spoření. O to více jsme přesvědčení, že zde existuje půda pro zlepšení – a že jsme s Fondee přišli na trh právě včas, abychom zvýšili povědomí o možnostech zhodnocování peněz efektivnějším způsobem. Pokud se mladá generace naučí investovat bez zbytečných poplatků pro zprostředkovatele, jako jsou banky a finanční poradci, mohou za rok ušetřit až o osm procent víc oproti částkám, na které jsou zvyklí teď,“ míní zakladatel investičního startupu.
Foto: pixabay.com
Zdroj: HustáKomunikejšn s.r.o.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama