Apogeo
Reklama

Svaz průmyslu chce od vlády harmonogram uvolňování karantény

04.04.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Svaz průmyslu chce od vlády harmonogram uvolňování karantény

Svaz průmyslu a dopravy (SP ČR) vyzývá vládu, aby do Velikonoc přišla s jasným plánem, jak a s jakými podmínkami

bude uvolňovat omezení přijatá v souvislosti s šířením koronaviru.
Firmy musí mít čas, aby se na obnovení chodu připravily, řekl na včerejší videokonferenci s novináři viceprezident svazu Radek Špicar.
„Firmy potřebují znát předem konkrétní data, kdy se budou otevírat jednotlivé provozy a služby. Vláda a další úřady musí vydat závazná hygienická pravidla pro fungování firem v době epidemie, která podniky budou moci převzít do svých vnitřních předpisů. Vláda by také měla zajistit dostatek ochranných prostředků,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák. Po Velikonocích už podle něj nastane vhodná doba pro alespoň částečné uvolňování těchto opatření a pro restart ekonomiky.
„Je dobře, že se vláda snaží podnikatelům pomoci. Ne vždy jsou ale opatření systematická či dořešená. Chceme, aby kroky na podporu firem a ekonomiky byly domyšlené do detailu a vyhlašovány včas,“ uvedl Hanák. Svaz nechce opakování příkladu programu záruk Covid II, kdy nebyla do poslední chvíle známá finální podoba formulářů nutných k podání žádosti a jejich detailní parametry. „Stále také nemáme plně funkční program na podporu úvěrů pro velké firmy nad 250 zaměstnanců či podnikatelské subjekty v Praze,“ doplnil Špicar.
Svaz podle něj není nakloněn plošným opatřením pro firmy, byly by do nich totiž zařazeny i společnosti, kterým se daří z nejrůznějších důvodů lépe. „Přestože jsme na tom nyní jako průmysl velmi špatně, tak nikdo nepanikaří, nikdo nehází flintu do žita. Pomáhali jsme a pomáháme státu, když se ukázalo, že na spoustu věcí nebyl připraven. A zároveň také pomáháme sobě navzájem,“ uvedl Špicar. „Máme tady teď firmy, které mají mnoho zaměstnanců, ale málo práce, a zároveň tady máme firmy, které mají hodně práce a málo zaměstnanců. Ty si teď mohou pomoci a pomáhají si,“ dodal.
Viceprezident svazu Jan Rafaj ocenil, že vláda schválila program Antivirus pro kompenzaci mzdových nákladů – takzvaný kurzarbeit, který má sloužit pro to, aby si firmy mohly udržet své zaměstnance. „Nicméně propad ekonomiky bude takový, že počet nezaměstnaných bude v následujících měsících bezpochyby růst. Proto musíme zajistit, aby program byl funkční minimálně do podzimu letošního roku. Jen tak můžeme zajistit, že firmy podrží své zaměstnance i v očekávané recesi, která bude pokračovat,“ uvedl. Dodal, že podle svazu je program třeba rozšířit také o takzvané nepřetržité provozy, které nelze odstavit.
Vláda by podle svazu také měla nejpozději po Velikonocích otevřít hranice pro vybranou pracovní sílu. „Žádáme především o to, aby hranice oběma směry byly otevřeny pro vysoce kvalifikovanou pracovní sílu, tak, aby specifičtí odborníci a lidé, kteří dělají nejrůznější servisy mohli proudit oběma směry. S tím, že my jako zaměstnavatelé jsme připraveni přijmout velmi přísná opatření, jak tím, že po vstupu budou v přísných karanténách, tak i tím, že mohou být opakovaně testováni, tak, aby se mohli zapojit do pracovního procesu,“ dodal Rafaj.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama