e-news.cz - kurzy
Reklama

Žalobce trvá na vině obou obžalovaných z kauzy lihové mafie

22.08.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Žalobce trvá na vině obou obžalovaných z kauzy lihové mafie

Žalobce navrhl potrestat zbývající dvojici z takzvané lihové mafie Radka Březiny, o jejich vině je stále přesvědčen.

Jde o správce nemovitostí Ivana Kováříka a Tomáše Pantlíka, jejichž případ související s hlavní větví Březinovy kauzy vrátil Krajskému soudu v Olomouci před dvěma lety vrchní soud. Podle státního zástupce Miroslava Stokláska oba muži o Březinových nelegálních obchodech věděli a buď se na nich podíleli nebo kryli jeho činnost. Vyplývá to z jeho závěrečné řeči, obžalovaní se ke slovu dostanou ve čtvrtek odpoledne.
Oba muži byli původně souzeni v osmičlenné skupině obžalovaných, zbývajících šest v čele s Radkem Březinou jsou již pravomocně odsouzeni. Tomáš Pantlík, který měl na starosti sklad v Olomouci, jako jediný není souzen jako člen organizované zločinecké skupiny, podle žalobce se ale snažil svým jednáním zakrýt její trestnou činnost. Navrhl pro něj tříletý trest, případně s ohledem na délku řízení trest s podmíněným odkladem.
Pantlík se podle obžaloby snažil Březinovu trestnou činnost zakrýt 25. a 26. září 2012, kdy policisté našli v bývalých olomouckých sladovnách jeho sklad. „Podepsal fiktivní nájemní smlouvu s neexistujícím nájemcem, kterou předložil policii, aby zakryl skutečného majitele,“ uvedl žalobce. Poté se snažil oddálit otevření skladu s výmluvou na osobní vytížení až do druhého dne, aby vytvořil časový prostor pro zametení stop, uvedl žalobce. Na základě pokynů Radka Březiny v noci na 26. září hlídal před areálem, ve kterém se ostatní obžalovaní snažili nelegální líh zneškodnit.
Podstatně vyšší trest, devět let a devět měsíců, žádá pro Ivana Kováříka. Podle obžaloby měl na starosti ostravské sklady, kam Radek Březina nechal navážet nelegální líh, o trestné činnosti podle Stokláska věděl a podílel se na ní. Potrestán by však měl být podle žalobce i za starší část kauzy týkající se čištění lihu v Ostravě v letech 1998 až 2001, který měl poté sloužit k nelegální výrobě alkoholu. „Důkazní situace byla zřejmá, všichni obžalovaní se k této činnosti doznali,“ uvedl státní zástupce. Krajský soud tuto část kauzy původně označil za promlčenou, případ mu však vrátil na základě dovolání žalobce Nejvyšší soud.
Březinova kauza zaměstnává policii a žalobce od podzimu roku 2012, kdy se v souvislosti s metylalkoholovou aférou zaměřili i na nelegální výrobny lihovin. Hlavní větev takzvané lihové mafie v čele s Březinou byla pravomocně odsouzena v červnu 2017. Nejvyšší trest dostal Březina, který si za daňový únik 5,6 miliardy korun odpykává 13 let vězení. Žalobci pak začali odkrývat další navazující případy odběratelů nelegálního lihu či lidí, kteří trestnou činnost maskovali. Někteří již byli odsouzeni, část případů je u soudů, část se stále vyšetřuje.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama