Apogeo
Reklama

Inflace v červnu 2024

26.07.2024, Autor: Martin Švehla

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Inflace v červnu 2024

Fakt, že meziroční inflace dosáhla v červnu opět (po únoru a březnu) přesně 2 %, tedy inflačního cíle centrální banky, má víceméně jen symbolickou hodnotu. Rozhodně jej nelze považovat za dosažení cíle a důvod k ukončení boje s inflací.

I kdyby to bylo o desetinku více nebo méně, pořád by to svědčilo o tomtéž: inflační tlaky odeznívají, růst cen je v blízkosti cíle ČNB a tak se mohou zklidňovat i aktuální inflační očekávání. Tím se nevylučují výkyvy v příštích měsících. 

Nicméně – je to dobrá zpráva, zvlášť, když si připomeneme průběh posledních 12 měsíců:

Meziměsíční inflace v červnu

Během samotného června spotřebitelské ceny celkově klesly, a to o 0,3 %. Viditelné to bylo například u pohonných hmot (pokles o 3,7 %) a opět také u potravin. Klesaly ceny mléčných výrobků a vajec (o 0,9 %), nealkoholických nápojů (o 1,3 %), uzenin (o 0,9 %), ovoce (o 1,0 %) a cukru (o 7,3 %). Klesly také ceny lihovin (o 1,5 %), piva (o 1,0 %) a vína (o 1,0 %) a také automobily se nabízely a prodávaly za nižší cen (o 0,3 %). Jedinou významnější rostoucí položkou ve spotřebním koši byla cena másla (o 3,9 %) a a některé ceny služeb (stravovací o 0,5 %, kulturní o 2,7 %). Celkově mklesly během června 2024 ceny zboží o 0,5 % a ceny služeb v tomto období naopak vzrostly, a to o 0,4 %.

Meziroční inflace v červnu

Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu meziročně o rovná 2 %, což je proti minulým dvěma měsícům značné zpomalení.  Pokračuje tak trend zpomalování inflace, patrný  od počátku letošního roku. Hlavní zásluhu na tomto zpomalení mají i nadále ceny potravin a nealkoholických nápojů, které klesly meziročně o zhruba 4 %.  Významnou položkou byly i ceny pohonných hmot a olejů, jejichž růst zpomalil z květnových 10,8 % na červnových 6,1 %. Ceny dovolených all inclusive, které ještě v květnu rostly meziročně o 8,4 % v červnu meziročně klesly o 0,1 %.  

Inflace v zemích EU – červen 2024

Podle předběžných údajů Eurostatu klesla inflace v červnu v Česku za měsíc o 0,3 % (měřeno HICP – harmonizovaný index spotřebitelských cen) a za rok vzrostla o  2,2 % (v květnu o 2,8 %). Za celou eurozńu rostly ceny v červnu meziročně o 2,5 % (v květnu o 2,6 %), z toho v Německu o 2,5 % a na Slovensku o 2,4 %. Nejvyšší inflace přetrvávala v červnu nadále v Belgii (5,5 %),  nejnižší byla ve Finsku (0,6 %). Za celou EU vykazuje Eurostat předběžně inflaci za květen ve výši 2,7 %, tedy o 0,1 procentního bodu vyšší než v dubnu. Květnová nejvyšší inflace byla v Rumunsku (5,8 %) a nejnižší v Lotyšsku vykázala čistou nulu.

Inflační faktory

Dobrý dojem z celkových údajů o inflaci za červen 2024 i nadále kazí pohled na skupinu cen, souvisejících s bydlením . Nájemné z bytů vzrostlo o dalších 7,0 %, ceny  výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytů o 4,7 %, ceny vodného o 10,9 %, stočného o 13,4 %, elektřiny o 10,6 % a tepla a teplé vody o 4,7 %. Zde má růst cen tuhý kořínek, protože se jim spotřebitelé nemohou vyhnout. Zatímco u potravin, oděvů, kulutry, sportu, zdraví a dalších se spotřebitel může rostoucím cenám vyhýbat, volit levnější druhy nebo nákupy odkládat, u bydlení to dost dobře nejde. Růst těchto cen v minulých měsících tedy doznívá a může vést řadu domácností blíže k hranicím chudoby. To je při relativně pomalém (i když jistě citelném) růstu mezd jedno z nebezpečných ohnisek aktuální ekonomické situace. Zde lze též pochopit, proč stále přetrvává snaha domácností opatřit si vlastní bydlení a zbavit se rizika rostoucího nájmu. 

Imputované (vlastnické) nájemné

Domácnosti, které investovaly a bydlí ve vlastním, platí již jen rostoucí ceny služeb, které jsou s bydlením spojeny (energie, voda, opravy atp.) a cítí se tak být před inflací lépe chráněny. Statistika se s tím vypořádává celkem logicky: pořízení vlastního bydlení je investicí a do spotřeby tedy zahrnuto není. Do inflace se však započítává (v některých zemích včetně ČR) tzv., imputované nájemné, tedy částka, kterou by vlastníci za obývání svých vlastních nemovitostí platili. O této metodice se občas diskutuje, neboť komplikuje srovnání inflace u nás a v jiných zemích EU a nám dává většinou příznivější výsledky. K pochopení podstaty této položky může napomoci účetní pohled: investice do bydlení se užíváním vlastního bytu ve své podstatě odepisuje a proniká tak do životních nákladů postupně. Také stojní za poznámku, že  pokud jde o červen, imputované nájemné vzrostlo o 0,8 % a na celkový údaj o inflaci podstatný vliv nemělo.  

Výhled – červen 2024

Stále pravděpodobnějším se zdá, že inflace v roce 2024 neopustí úzký koridor kolem 2 % meziročního růstu. To je makroekonomicky dobrý předpoklad pro obnovení růstu, což je nepochybně hlavní ekonomnickou starostí. Bankovní rada ČNB bude zvyžovat další vývoj svých úrokových sazeb na přelomu července a srpna. S velkou jistotou lze říci pouze to, že sazby nezvýší. Zda však ponechá jejich stávající úroveň, sníží je opět o půl procentního bodu nebo čtvrt, je velmi nejasné. Ať tak či tak, budou mít tyto kroky spíš psychologický význam – buď potvrdí zvýšenou obezřetnost centrální banky a jistou míru nejistoty, nebo naopak její odhodlání podpořit ekonomický růst s tím, že to celková situace již umožňuje.

Důležité bude jak si své možnosti vyhodnotí výrobci, dovozci a obchodníci na straně jedné a zaměstnanci na straně druhé. Pokusí se využít příznivé dojmy k diktování vyšších cen a ke zvýšení tlaku na růst mezd? Pokud ano, může se dobrý dojem rychle rozplynout.

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ceny zemědělských výrobců klesají 16 měsíců v řadě

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

V následujících měsících nelze očekávat výrazný pokles cen u zemědělských výrobců. U živočišné výroby již dochází k růstu cen. Rostlinná výroba pravděpodobně začne také zdražovat. To se bude postupně přenášet do cen v potravinářském průmyslu, což bude brzdit pokles cen potravin v obchodech.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Stavebnictví na začátku léta po mnoha měsících mírně vzrostlo, vyhráno stále ani zdaleka nemá

13.09.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouho nevídané číslo přišlo z českého stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla o rovná dvě procenta a poprvé po dlouhých měsících se tento ukazatel dostal do plusových hodnot. Sektor táhly vzhůru inženýrské stavby, naopak pozemní stavitelství se dále propadalo. Méně se také staví a dokončují nové byty.

Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nezaměstnanost zůstává zcela pod kontrolou

09.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v srpnu dosáhla hodnoty 3,8 %, čímž zopakovala červencový výsledek a trefila se i do tržního odhadu. Úřady práce evidovaly 286 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o zhruba 3 tisíce více než před měsícem a 25 tisíc více než před rokem.

Recruiting: klíčové kroky k úspěchu

06.09.2024, Autor: red

Léto pomalu končí a otevírá se okno příležitostí pro získání kvalitních lidí. Není to však tak jednoduché, jak bývalo. Dávno jsou pryč časy, kdy stačilo nalepit papírovou poptávku na náměstí a lidé se jen hrnuli. Dnes máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU (v červnu 3,6 %) a problematika by se mohla uzavřít oblíbenou hláškou ,,nejsou lidi“.

Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

06.09.2024, Autor: Martin Švehla

U vybraných profesí stanovují starobní důchody ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Jedná se o důchody vojáků, policistů, hasičů, příslušníků BIS a vězeňské služby.  U většiny občanů však o důchodech rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je určuje podle příslušných zákonů jako součet základní výměry a procentní výměry.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Reálné mzdy rostou, ale stále mají co dohánět

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná mzda vykázala v letošním druhém čtvrtletí nominální meziroční růst o 6,5 %, což po zohlednění inflace odpovídá reálnému zvýšení o 3,9 %. Tento výsledek zaostal za očekáváním České národní banky (4,6 %) i trhu (4,3 %). Mezičtvrtletně činil mzdový růst 1,4 % (po sezónním očištění). Průměrná mzda nově dosahuje 45 854 Kč, mediánová – tedy ta, která rozděluje české zaměstnance na dvě poloviny podle výdělku – pak má hodnotu 38 529 Kč.

Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Každý, kdo v ČR vykonává výdělečnou činnost, je povinen platit sociální pojištění. V tom je zahrnuto pojištění nemocenské, v nezaměstnanosti a důchodové pojištění, ze kterého vzniká nárok na starobní důchod. Tento nárok má ale dvě podmínky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama