e-news.cz - kurzy
Reklama

TikTok jako tučný úlovek pro Microsoft

16.08.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
TikTok jako tučný úlovek pro Microsoft

Dnešní komentář je věnován výsledkům HSBC a Societe Generale za druhé čtvrtletí, které znovu potvrdily depresivní vyhlídky bankovního sektoru.


Ten se musí potýkat s četnými nepříznivými vlivy, ať už se jedná o příliš vysoké náklady, nízké výnosy, plochou výnosovou křivku či upadající úvěrovou kvalitu kvůli viru COVID-19. Dále se článek zabývá výnosy velkých amerických technologických firem, které byly zveřejněny v uplynulých týdnech, a které dláždí cestu k dalšímu růstu akcií, zejména těch technologických. A konečně se podíváme na snahu Microsoftu převzít ve čtyřech zemích TikTok, což by mohla být pro jeho budoucnost klíčová akvizice.
HSBC a Societe Generale před několika dny oznámily své výnosy za druhé čtvrtletí. Jejich výše byla nepříjemným překvapením, které znovu otřáslo důvěrou spotřebitelů v bankovní sektor. HSBC navíc předpovídá, že kvůli pandemii COVID-19 dosáhnou úvěrové ztráty třináct miliard dolarů. HSBC se musí potýkat s nepříznivými faktory, jako jsou zpomalení ekonomiky, vyšší úvěrové ztráty, zejména mezi komerčními zákazníky, a nízká a plochá výnosová křivka. V případě Societe Generale se k těmto potížím přidává ještě upadající obchodování, které vedlo ve druhém kvartále k překvapivé čisté ztrátě 1,3 miliardy euro.
Špatné zprávy pro banky
V důsledku toho se evropské banky propadly o jedno procento na nové minimum, jaké nepamatujeme od roku 2009. Index celkového výnosu STOXX 600 Banks měl o padesát sedm procent nižší hodnotu než v roce 2001, kdy byl založen, a je pouze o devatenáct procent výše, než bylo minimum dosažené v roce 2009. Centrální banky i soukromé komerční banky jsou nyní v podstatě jen prodlouženou rukou vlády. I když byly komerční banky v posledních sto letech obecně vzato výdělečnými podniky, kvůli politice centrálních bank a stále přísnější regulaci sektoru se stalo soukromé komerční bankovnictví jakousi „veřejnou službou“ s velmi nízkou profitabilitou a omezeným růstovým potenciálem. Kvůli COVID-19 začaly mnohé vlády vydávat úvěrové garance, aby banky nepřestaly poskytovat půjčky, čímž se celý sektor dál přibližuje jakýmsi kvazivládním úvěrovým institucím. Celkově není snadné udržet si v případě bank optimismus, což platí dokonce i pro ty americké, a podle nás je třeba snížit jejich zastoupení v investičních portfoliích (underweight) bez ohledu na to, z jakého pocházejí regionu.
Výnosy z technologií příjemně překvapily
V minulém týdnu byly zveřejněny výnosy všech významných amerických technologických firem, a protože byly zejména v porovnání s celkově slabou ekonomickou aktivitou dosti vysoké, začali investoři směle sázet na technologie. Zejména Facebook a Google se mohou pochlubit robustními výnosy z reklamy, což jen potvrzuje, že technologičtí giganti dokážou i v problematickém ekonomickém prostředí zvyšovat výnosy, neboť se aktivity dále přesouvají online. Tržní ocenění technologických firem tak bude dál stoupat a vzhledem k tomu, že je výnos deseti letých amerických bondů 0,54 procenta, budou to investoři ochotni dále akceptovat.
Správná chvíle pro vstup Microsoftu do světa internetových médií
Po celou dobu, co zuří obchodní konflikt mezi USA a Čínou, tvrdíme, že se z něj postupně stává nová „studená válka“ a že jde prakticky o boj o technologie, který dá na internetu přirozeně vzniknout dvěma „systémům“. Poté, co Trumpova administrativa zakázala v USA TikTok, snaží se jeho vlastník ByteDance nějak zachránit své podnikání ve Spojených státech. Navrhuje vytvoření samostatné entity, ta by však měla nadále provozní vazby s čínským vlastníkem, a tomu se americká kontrarozvědka snaží zabránit. Proto se Microsoft snaží vyjednat dohodu, jejímž prostřednictvím by získal podnikání TikToku v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu a kterou by chtěl podepsat nejpozději 14. září. Podle zprávy agentury Reuters si ByteDance cení TikToku na padesát miliard dolarů, a pokud by Microsoft získal jeho podnikání ve čtyřech uvedených zemích, jednalo by se patrně o značnou část této hodnoty; jen amerických uživatelů je zhruba sto milionů. V posledních letech získal Microsoft díky akvizicím Minecraftu a LinkedInu aktiva i mimo svůj hlavní obor podnikání, tedy operační systémy a cloudy. Podle nás by toto mohl být vcelku zásadní krok, protože Microsoftu očividně chybí silnější postavení v oblasti sociálních sítí a internetových médií a TikTok by mu pomohl dosáhnout pozice, v níž by se mohl stát hrozbou pro Facebook a Google. Když Facebook převzal Instagram, byl tento krok označován za příliš nákladný, ale zpětně jej Facebook hodnotí jako geniální tah. Podobně může pořádně zamíchat kartami i případná akvizice TikToku – oblast internetových médií se bude dál rozšiřovat a Microsoft se potřebuje mít o co opřít.
PETER GARNRY, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank
Foto 1: pixabay.com
Foto 2: archiv Peter Garnry
Zdroj: Native PR, s. r. o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama