Apogeo
Reklama

Průměrný věk při hledání vlastního bydlení se v České republice drží na nízkých hodnotách

14.09.2022, Autor: red

1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
Průměrný věk při hledání vlastního bydlení se v České republice drží na nízkých hodnotách

Průměrný obyvatel České republiky si v roce 2021 našel vlastní bydlení, a tudíž opustil domácnost svých rodičů v 25,9 letech. Jedná se tak o ojedinělý případ statistiky, kde Česká republika nejenže nepatří k průměru, ale dokonce zapadá mezi západní evropské státy. O čem může tato statistika vypovídat?

 

Průměr členských států Evropské Unie činí konkrétně 26,5 let.  Nejhorších výsledků ze členských států pak dosahovalo Portugalsko (33,6 let), Chorvatsko (33,3 let), Slovensko (30,9 let), Řecko (30,7 let) a Bulharsko (30,3 let). Ve všech těchto státech opustí průměrný jednotlivec domácnost svých rodičů až po třiceti letech života, v některých případech dokonce až po dosažení kristových let. Jedná se tedy o věk, který vysoce přesahuje obvyklou hranici dokončení vysokoškolského studia.

Naopak prim v této statistice drží Skandinávské státy, kdy v Dánsku opouští potomci obydlí svých rodičů průměrně v 21,3 letech, ve Finsku v 21,2 a ve Švédsku dokonce už v 19 letech.  Tedy okolo průměrného věku dokončení bakalářského studia, v případě Švédska dokonce na jeho začátku.

Vysoká škola života

Při pohledu na nejhůře umístěné státy se nabízí jasná korelace mezi ekonomickou rozvinutostí země a touto statistikou. I když je jistě bohatství obyvatel nepochybně důležitým faktorem, má i ono svoji příčinu.

A onou příčinou může být právě výše zmíněné vysokoškolské vzdělání, které by jistě mohlo být jedním z faktorů ovlivňujících tuto statistiku. Kvalitní a úspěšně ukončené vzdělání by mělo mít pozitivní vliv na nalezení práce, z něhož plyne zvýšení příjmu a také finanční možnosti k zařízení vlastního ubytování. Obecně by se tedy dalo tvrdit, že v zemích s horším systémem vysokoškolského vzdělání budou jednotlivci později opouštět obydlí svých rodičů, protože dosahují nedostatečných příjmů, které by je byly schopny uživit.

Graf: Odhadovaný průměrný věk mladých lidí opouštějících domácnost rodičů 2021

Zdroj: Eurostat

Dobrá kvalita místních univerzit a vysokých škol pak může být jistě i příčinou samostatnosti skandinávských občanů. Je však nutno poznamenat, že průměrný věk je v případě Švédska dokonce nižší než obvyklá doba ukončení bakalářského studia. V tomto případě je nejspíše tento vliv umocněn několika dalšími, například kulturními faktory.

Česká republika tak může za dobré umístění vděčit kvalitní úrovni svých univerzit, které dávají studentům široké možnosti na trhu práce a také motivaci stěhovat se za studiem. Jedná se o skutečnost, kterou ostatní východoevropské státy z pravidla nedisponují.

FILIP BLAHA, analytik CETA

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama