e-news.cz - kurzy
Reklama

Pohlídejte si daňově uznatelné produkty, upozorňuje ředitel OVB

15.04.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pohlídejte si daňově uznatelné produkty, upozorňuje ředitel OVB

Každý začátek roku (a stejně tak i letos) řeším se svými klienty, zda maximálně využívají dotace od státu na daňově uznatelné finanční produkty.
Řada klientů v dnešní době ví, že nějaká možnost odpočtu daní existuje, ale nejsou si jisti, jestli produkty, které mají, tuto možnost splňují. Nejen mou, ale prací všech poradců v OVB je zejména před uzavřením těchto produktů klientům vše vysvětlit a vždy začátkem roku jejich nárok připomenout. Jedná se zejména o tyto produkty:

  1. Soukromé životní pojištění
  2. Doplňkové penzijní připojištění, penzijní připojištění
  3. Úroky z úvěru na bydlení

Soukromé životní pojištění
Klient může od základu daně za příslušné zdaňovací období odečíst jím zaplacené pojistné
na jeho soukromé životní pojištění podle pojistné smlouvy uzavřené s pojišťovnou, a to až
do výše 24 000 korun za předpokladu, že:

  • poplatník daně je v pojistné smlouvě pojistníkem i pojištěným;
  • výplata pojistného plnění (jednorázového nebo důchodu) je sjednána až po šedesáti kalendářních měsících od uzavření smlouvy, současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku šedesát let;
  • smlouva neumožňuje mimořádné výběry;
  • u pojistných smluv uzavřených s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití je pojistná částka sjednána v minimálně zákonem požadované výši.

Od daně z příjmů jsou osvobozeny platby zaměstnavatele v celkovém úhrnu nejvýše
50 000 korun ročně jako příspěvek na pojistné, který hradí zaměstnavatel pojišťovně
za zaměstnance na jeho soukromé životní pojištění.
Na tuto skutečnost ve většině případů upozorňuje účetní, avšak je důležité vše klientovi připomenout, aby využil maximální odpočty.
Doplňkové penzijní připojištění, penzijní připojištění
Podobně jako u soukromého životního pojištění je to s penzijním připojištěním a doplňkovým penzijním spořením.
Penzijní připojištění je důležitou součástí našeho života a v budoucnu bude spolu s doplňkovým penzijním spořením jedním z mála možných způsobů spoření financí na stáří.
Penzijní připojištění se státním příspěvkem představuje dobrovolný doplňkový program podporovaný státem a je možné z něj předčasně vystoupit, avšak nárok na státní příspěvek
a daňové úlevy je podmíněný setrváním do stanovené doby.
V případě doplňkového penzijního připojištění, které je nyní aktuální záležitostí, je povoleno uzavřít jen jednu smlouvu každému účastníkovi. Stejně tak nesmí být souběžně penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření, tady by bylo třeba převést penzijní připojištění
na doplňkové penzijní spoření u téže společnosti a poté případně do společnosti jiné. Doplňkové penzijní spoření na rozdíl od původního penzijního připojištění navíc dovoluje čerpat tzv. předdůchod, kdy můžete čerpat své úspory včetně státních příspěvků až o pět let dříve, než je nárok na starobní důchod.
Stejně jako při soukromém životním pojištění, tak i u doplňkového penzijního spoření platí, že příspěvek zaměstnavatele v celkovém úhrnu nejvýše 50 000 korun ročně je osvobozen od daně z příjmů. Ale pozor! Tyto částky se nedají sčítat a zmíněných 50 000 korun platí pro oba produkty dohromady.

Státní příspěvek a daňové odpočty

Zdroj: OVB Allfinanz

Pokud je klientův pravidelný měsíční příspěvek nižší než 3 000 korun, může maximální úsporu
na daních dosáhnout vložením mimořádného vkladu.
Dle tabulky vidíte, že minimální příspěvek účastníka je 100 korun. Účastník má nárok také
na státní příspěvek devadesát korun už při minimálním vkladu 300 korun, který se postupně navyšuje až na hodnotu 230 korun při příspěvku 1 000 korun a výše. Lidé by si pak také měli dát pozor na rozlišení příspěvku účastníka a příspěvku zaměstnavatele – státní příspěvek se váže pouze k příspěvku účastníka, zaměstnavatelský nemá další vliv.
Při úložce 1 000 korun a výše může klient ještě využít odpočet od základu daně až do úložky
3 000 korun měsíčně, kde podpora státu je maximální, což umožní ročně získat na této podpoře až 6 360 korun.
Tento benefit pro zaměstnance, podobně jako u soukromého životního pojištění, může využít zaměstnavatel libovolným příspěvkem.  V tomto případě je klíčová hranice 50 000 korun.
Pro zaměstnavatele je to výhodné v tom, že si částku odečte z daní a tyto příspěvky jsou osvobozeny od daně z příjmů pro zaměstnance a nepodléhají platbám sociálního a zdravotního pojištění.
V případě překročení limitu se odvádí z nadlimitní částky pojistné na sociální pojištění i daň z příjmu.
Zjednodušeně řečeno – vkládáte peníze do vámi vybrané penzijní společnosti a získáváte takto příspěvek od státu a daňové úlevy. Zároveň je vhodné diverzifikovat své riziko a své portfolio rozložit mezi soukromé životní pojištění a doplňkové spoření. Zejména pak v případě, pokud klient nebude využívat výhody v maximální výši (3 000 do DPS, 2 000 do SŽP měsíčně). Stejně tak doporučuji diverzifikovat příspěvek zaměstnavatele, kde je společný limit 50 000 ročně.
Úroky z úvěru na bydlení
Další oblastí, kde můžeme dostat zpět peníze na daních, jsou hypotéky nebo úvěry ze stavebního spoření.
Stát umožňuje v rámci financování vlastního bydlení odpočet úroků úvěru na bydlení od základu daně až do výše 300 tisíc korun, pro obstarané bytové potřeby od 1. 1. 2021 platí odpočet 150 tisíc korun. V praxi toto snížení daňového základu znamená úsporu na dani až
45 000 korun ročně, v případě sníženého odpočtu pak 22 500 korun
.
Základní podmínkou pro uplatnění odpočtu je splnění bytové potřeby poplatníka nebo jeho blízkých příbuzných. V opačném případě nárok nevzniká. Nevzniká také, když se jedná o pořízení chaty, chalupy nebo nemovitosti k podnikatelským účelům.
Abych objasnil, jak je to s pořízením nemovitosti před a po 1. 1. 2021, přikládám pár příkladů. Rozhodným dnem není podpis smlouvy o úvěr, avšak datum zapsání nemovitosti do katastru, tzn. nárok na odpočet se prokazuje výpisem z listu vlastnictví.
U výstavby pro uplatnění odpočtu je důležité disponovat stavebním povolením, ohlášením stavby a po dokončení listem vlastnictví. V případě rekonstrukce je to obdobně a prokazujete se listem vlastnictví.
Refinancování úvěrů
Jak jsem již psal, rozhodným dnem není podpis úvěrové smlouvy, ale zápis v listu vlastnictví
na katastru nemovitostí. Zde se podmínky nemění, pokud nabytí bytové potřeby bylo
před 1. 1. 2021, bude nárok na limit 300 000 korun pro odpočet úroků ze základu daně.
Navýšení úvěru – výstavba, rekonstrukce
Vždy je nutné posoudit, jaká bytová potřeba je z navýšení úvěru hrazena a kdy k obstaraní nemovitosti došlo.
Příklad: Rodinný dům před 1. 1. 2021, ale z důvodu navýšení nákladu na stavbu se po 1. 1. 2021 úvěr zvyšuje, klient bude tedy odečítat 300 000 korun ročně.
Příklad: Pokud dojde k nové rekonstrukci po 1. 1. 2021, klient může maximálně odečítat
150 000 korun ročně.
Souběh úvěrů
Možností, jak si snížit základ daně, je celá řada. Nejdůležitější je zorientovat se, neopomenout žádný z nich a využít tak maximální „dotace“ do státu. Ne každý je v této oblasti zběhlý a ani se tomuto nechce věnovat. V takovém případě doporučujeme oslovit svého finančního poradce, který s vámi projde veškeré finanční produkty a upozorní vás na veškeré možnosti. Takže kdy svému poradci zavoláte?
MICHAL GRYGAR
Ve svých 39 letech je Michal úspěšným oblastním ředitelem dvou kanceláří (Opava, Bruntál). Již jedenáct let působí na poli finančnictví jako poradce a zejména jako manažer, za zády s největší poradenskou společností OVB Allfinanz, která působí v patnácti evropských zemích. Jestliže se nevěnuje svému týmu a klientům, svůj čas tráví primárně s rodinou. Se svou manželkou jsou vášnivými sportovci, kromě běhu a fitness se nedávno jejich pozornost zaměřila na hokej, ve kterém podporují jejich syna Maxe.
Foto 1: Pixabay
Foto 2 + 3: Poskytnuto OVB Allfinanz
Zdroj: OVB Allfinanz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama