e-news.cz - kurzy
Reklama

Pět důvodů, proč je pro studenty výhodná datová schránka

27.09.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pět důvodů, proč je pro studenty výhodná datová schránka

Dnešní studenti vyrůstají v prostředí prudkého rozvoje digitálních technologií a ve spojení s chytrým mobilním telefonem se stal internet jejich každodenní rutinou. Ve všech sledovaných činnostech v oblasti komunikace a zábavy používá internet v Česku větší podíl studentů, než je celoevropský průměr. I to je jedním z důvodů, proč je pro studenty v dnešní době výhodné vlastnit datovou schránku.

Podle dat Českého statistického úřadu používá internet denně 99 % studentů starších 16 let, a z toho se 98 % se na něj připojovalo prostřednictvím chytrého telefonu. Jde o jedny z nejvyšších hodnot v rámci zemí EU. Zatímco starší generace vnímají komunikaci s úřady a poštou jako běžnou součást svých povinností, dnešní studenti se mnohem lépe orientují v online prostředí než u úředních přepážek. Se začátkem školního roku potom přichází kromě učení také několik povinností, které zná každý student, obzvláště pokud studuje v jiném městě, než je jeho stálá adresa. V jakých záležitostech může datová schránka studentům pomoci?

1. Snadné vyřízení potvrzení o studiu

Fronty na studijním oddělení zejména na začátku semestru patří ke každoroční rutině všech studentů. Většina totiž potřebuje potvrzení o studiu kvůli slevě na dopravu nebo na dani. Žádost o potvrzení lze provést on-line v Portálu občana, a to přes datovou schránku. Datová zpráva má totiž váhu doporučeného dopisu a považuje se za doručenou v momentě přijetí do schránky příjemce. Doporučujeme si ale předem prověřit, zda právě vaše škola tuto on-line komunikaci umožňuje.

2. Komunikace on-line

Škola od pondělí do pátku i brigáda nebo stáž při studiu komplikují dojíždějícím studentům cesty domů. Doporučená pošta tak vázne na úřadech, protože si ji studenti v průběhu týdne vyzvednout nemohou. Zbytečnou cestu domů kvůli doporučenému psaní ale nahradí datová schránka, která se bude hodit i v případě studia v zahraničí. Úřady mají totiž povinnost s vlastníky datovek komunikovat elektronicky.

3. Upozorní včas na pokuty

Pokuta za parkování v zakázané zóně anebo překročení povolené rychlosti? I zdánlivě malé přestupky mohou v závěru znamenat nemalé finanční náklady. Pokuta je v tomto případě udělena rozhodnutím soudu nebo správního úřady, tedy orgánem veřejné moci. Ten viníka kontaktuje pomocí doporučeného dopisu. Pokud si však písemnost nevyzvedne a nedojde k včasné úhradě, může být v krajních případech zahájena i exekuce. Fikce doručení totiž zajistí, že se psaní i v případě nevyzvednutí považuje za doručené do 10 dnů od dodání. Datová schránka tak dlužníka včas upozorní na pokuty uložené správními orgány, které mají v případě, že fyzická osoba vlastní datovou schránku, povinnost komunikovat výhradně skrze ni. 

4. Podání daňového přiznání

Studentský život a brigády k sobě neodmyslitelně patří. A právě proto většinu studentů čeká i méně příjemná část, a to podání daňového přiznání. I to lze ale provést elektronicky bez nutnosti dojíždět do místa trvalého pobytu. Dále naskenovaný dokument k přiznání dani z příjmu i přílohy lze jednoduše nahrát do datové zprávy a odeslat příslušnému finančnímu úřadu zdarma bez nutnosti uznávaného elektronického podpisu. 

5. Pohlídá doklady

Pro bezproblémové cestování a vyřizování všech záležitostí s orgány veřejné moci v průběhu studia je nezbytná platnost vašich dokladů. Datová schránka vám automaticky pohlídá konec platnosti občanského průkazu a pasu, kdy 90 dnů před koncem jejich platnosti obdržíte do vaší datové schránky notifikaci. Pokud vlastníte motorové vozidlo, obdržíte do datové schránky upozornění o končící platnosti pravidelné technické prohlídky ve lhůtě 60 dnů před vypršením termínu technické prohlídky. V neposlední řadě si můžete datovou schránkou zažádat o nový řidičský průkaz před koncem jeho platnosti v Portálu občana, kde je možné po přihlášení přes Identitu občana si také nastavit zasílání upozornění na váš telefon nebo e-mail ke konci platnosti vašeho řidičského průkazu, ale i občanského průkazu nebo pasu.  

Jak si datovou schránku založit?

Datovou schránku si může založit fyzická nebo podnikající fyzická osoba zdarma na kontaktních místech veřejné správy Czech POINT jako je například pošta nebo městský úřad. Stačí vám občanský průkaz a 5 minut času a rázem budete mít svou datovku k dispozici. Další možností je, pokud vlastníte aktivovanou eObčanku, kartu STARCOS s identifikačním certifikátem, aktivovaný uživatelský účet NIA ID nebo aktivovaný mobilní klíč eGovernmentu, mojeID nebo vaše banka poskytuje služby bankovní identity na identitaobcana.cz, můžete si datovou schránku založit přímo v Portálu občana nebo v klientském portálu datových schránek. Tato možnost je plně dálková, nemusíte nikam chodit! Vše najdete přehledně na infowebu chcidatovku.gov.cz.

Foto + Zdroj: Peprconsulting


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu: predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama