e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče  k údajům o vývoji cen výrobců (cenové indexy PPI) v ČR za loňský prosinec

17.01.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče  k údajům o vývoji cen výrobců (cenové indexy PPI) v ČR za loňský prosinec

Meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu se v prosinci dále zpomalil, čemuž pomohl cenový vývoj ve zpracovatelském průmyslu a také v těžbě a dobývání. Meziroční růst cen průmyslových výrobců v prosinci činil 20,1 % a šlo o nejslabší meziroční růst výrobních cen od loňského ledna.

Ke zpomalení meziročního růstu se vrátily také výrobní ceny v zemědělství, přičemž tahounem zpomalení celkového růstu výrobních cen jsou ceny v rostlinné výrobě.

Jak ceny v průmyslu, tak výrobní ceny v zemědělství rostly v loňském závěrečném čtvrtletí pomaleji, než předpokládala ČNB ve své prognóze zveřejněné počátkem listopadu.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu zaznamenaly v prosinci třetí zpomalení meziročního růstu v řadě, konkrétně z 21,3 % na 20,1 %, když finanční trh očekával zmírnění růstu cen na úroveň 20,8 %. Za celé závěrečné čtvrtletí loňského roku činil meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu 21,8 % a byl tak viditelně slabší, než co předpokládala centrální banka. ČNB ve své prognóze z počátku listopadu očekávala, že ceny průmyslových výrobců v loňském závěrečném čtvrtletí vzrostou meziročně v průměru o 23,7 % poté, co ve třetím čtvrtletí vzrostly meziročně o 25,9 %.

Zpomalení meziročního růstu cen v tuzemském průmyslu bylo v prosinci taženo zejména cenami ve zpracovatelském průmyslu a dále také v těžbě a dobývání. V případě zpracovatelského průmyslu v prosinci meziroční růst výrobních cen klesl ze 15,7 % na 14,0%. Zmírnění růstu cen v případě jednotlivých odvětví zpracovatelského sektoru hlásí chemické látky a výrobky, obecné kovy či výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů. Ke zpomalení meziročního růstu cen došlo také v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. V případě potravinářského průmyslu meziroční růst výrobních cen zpomalil alespoň mírně: z úrovně 25,8 %, jež byla zaznamenána jak v říjnu, tak v listopadu, na úroveň 25,5 %. Vývoj cen v zemědělství za několik uplynulých měsíců naznačuje, že by tempo růstu cen v potravinářském průmyslu mohlo být již blízko svého vrcholu a údaje za prosinec toto očekávání podporují.

V případě zemědělských výrobců meziroční růst výrobních cen v prosinci zpomalil z 29,9 % na 27,3 %.V rostlinné výrobě meziroční růst výrobních cen v prosinci klesl z 26,0 % na 20,7 %. Živočišná výroba hlásí další zrychlení meziročního růstu výrobních cen: z listopadových 36,7 % na 37,7 %. Za celý závěrečný kvartál roku 2022 vzrostly výrobní ceny v zemědělství meziročně o 28,0 %, což bylo výrazně pod předpokladem centrální banky. ČNB ve své listopadové prognóze počítala pro loňské čtvrté čtvrtletí s meziročním růstem cen v zemědělství o 32,8 %, když ve třetím čtvrtletí byl vykázán meziroční růst výrobních cen o 37,2 %.

Za celý rok 2022 činil růst cen průmyslových výrobců 24,3 %. Tendence ke zpomalení meziročního růstu cen, jež byla patrná po většinu loňského druhého pololetí, by měla pokračovat i letos. Zhruba kolem poloviny letošního roku by meziroční růst cen průmyslových výrobců zpomalit do jednociferných úrovní a průměrný růst těchto cen za celý rok 2023 by mohl být blízko úrovně 10 %.

Zpomalení růstu výrobních cen by mělo pokračovat i v zemědělství: za celý rok 2022 vzrostly v tomto sektoru výrobní ceny v průměru o 31,8 % a za letošní rok jako celek by výrobní ceny v zemědělství mohly zhruba stagnovat, tj. jejich růst by se mohl zastavit. Kromě počasí, jež má vždy vliv na úrodu a tedy i na ceny v zemědělství, bude samozřejmě záviset na vývoji cen ropy, energií a dalších, což bude mít vliv nejen na ceny v zemědělství, ale také na ceny v průmyslu a v dalších oblastech tuzemské ekonomiky.

Statistiky o vývoji výrobních cen mohou být důležitou zprávou pro ČNB při rozhodování o dalších krocích na poli měnové politiky, konkrétně úrokových sazeb. Většina členů bankovní rady ČNB se přiklání k názoru, že již není třeba dále zvyšovat úrokové sazby a data o cenách výrobců mohou tento názor podpořit.

Sdílím názor, že ČNB dvoutýdenní repo sazbu ponechá beze změny po celé první pololetí 2023. Ve druhé polovině 2023 by měla přijít na pořad debata o zahájení postupného snižování úroků s tím, jak inflace v české ekonomice bude klesat a výkon ekonomiky bude slabší poté, co v závěru roku 2022 česká ekonomika dle mnoha náznaků prošla recesí.

RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama