Apogeo
Reklama

Jak na výpočet úroku z půjčky?

02.09.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak na výpočet úroku z půjčky?

Bezúročná půjčka je dnes už spíš rarita. Pokud si půjčíte od banky nebo nebankovní společnosti, musíte počítat s tím, že se k půjčce bude vázat i nějaký úrok. Jeho výše se u poskytovatelů různí. Vždy je ale třeba si jeho výši propočítat ještě dřív, než si půjčku vezmete, abyste pak nebyli nemile překvapeni.

Co je to úrok?

Nejprve si přibližme, co je to ten úrok a proč ho po vás banky chtějí. Pro jednoduchost můžeme úrok brát jako jakousi odměnu pro poskytovatele. Někdo, například banka, vám půjčí peníze (ať už jde o 10 000, nebo třeba 2 000 000 Kč). Díky tomu si můžete koupit, co potřebujete. Peníze podle předem smluvených pravidel splácíte, až je nakonec všechny vrátíte.

Jenže banka není charita, a tak chce za svou službu i nějakou odměnu – ta většinou spočívá právě v úroku. Za to, že vám půjčku schválí, jí zaplatíte navíc ještě několik procent z půjčené částky. Mohou to být třeba jen 2 %, ale leckdy třeba i 13 % či víc.

Srovnání půjček

Pro řadu lidí se půjčky stávají nezbytnou součástí jejich životů. Málokdo dokáže našetřit na dům nebo na nové auto. A právě půjčky jsou prostředkem, jak nemovitost nebo vozidlo získat ihned. Pokud se vám například rozbije pračka a nemáte na novou, koupě na splátky vám může přijít vhod. 

Půjčky ale mohou být i rizikové. Proto předtím, než si nějakou vezmete, zvažte nejen svou finanční situaci, ale využijte také srovnání půjček. Na Ušetřeno.cz okamžitě zjistíte, která půjčka pro vás bude vhodná a která méně, a to včetně podmínek.

Výpočet úroku

Vybrali jste si půjčku a máte pocit, že je její úrok příznivý? Nenechte se ale mýlit procenty. Raději si úrok z půjčky pečlivě vypočítejte. A dejte si také pozor na to, zda jde o roční úrok nebo měsíční úrok.

Pro výpočet úroků z úvěru vám stačí základní matematické znalosti. Případně si na internetu najděte kalkulačku, která výpočet úroků z půjčky provede za vás. Stejně tak o konkrétní výpočet úroků z úvěru můžete požádat také banku, u níž si plánujete půjčit.

Obecný postup je takový, že nejprve vynásobíte výši jedné splátky celkovým počtem splátek. Díky tomu zjistíte, kolik bance vrátíte. Od této sumy potom odečtete výši původní půjčky a máte před očima částku zaplacenou na úrocích.

Foto: Shutterstock


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama