e-news.cz - kurzy
Reklama

Počet kybernetických útoků roste, cílem je často kritická infrastruktura

22.07.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Počet kybernetických útoků roste, cílem je často kritická infrastruktura

Cílem kybernetických útoků se stále častěji stává kritická státní infrastruktura a zdravotnictví. Za útoky stojí obvykle organizovaný zločin a také skupiny napojené na nepřátelské státy. Ukazují to statistiky Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost. Ten loni zaznamenal 262 útoků. Skutečný počet incidentů bude ale několikrát vyšší. K větší ochraně kritické státní a podnikové infrastruktury by mohla pomoci legislativa NIS2, která by měla začít platit letos na podzim.

Podle informací Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) Česko loni zaznamenalo 262 incidentů, které úřad nějakým způsobem řešil. Ve srovnání s rokem 2013 je to nárůst o téměř 80 %. Ve čtyřech případech šlo o pokusy nebo úspěšné průniky do sítí kritické infrastruktury, jejichž cílem byla pravděpodobně kybernetická špionáž. Úřad ale uvádí, že počet kybernetických útoků na subjekty v Česku může být daleko vyšší, protože ne všechny útoky firmy a instituce úřadu hlásí.  

Ačkoli je počet vážných kybernetických incidentů několik let téměř stejný nebo spíš mírně roste, výrazně se zvyšuje drobnější internetová kriminalita. Jsou to například podvrhy e-mailů či SMS zpráv s cílem vylákat z neopatrných uživatelů přihlašovací údaje k nejrůznějším službám. 

Kromě kritické infrastruktury je častým cílem útoků průmysl, bankovní sektor a také zdravotnictví. „Státní a kritická infrastruktura zpravidla čelí hlavně útokům na dostupnost služeb, kdy může být daná služba díky velkému zatížení vyřazena z provozu. To zní sice banálně, ale v sektoru energetiky nebo třeba u vyplácení důchodů mohou být tyto výpadky velmi nepříjemné,“ popisuje kyberútoky Eduard Pidra, expert ze společnosti EK-INDUSTRY, která se zabývá průmyslovou bezpečností. 

Naopak firmy a zdravotní zařízení se často potýkají s útoky v podobě takzvaného ransomwaru – škodlivého softwaru, který šifruje citlivá firemní data a za jejich rozšifrování požaduje výkupné. S ransomwarovým útokem se podle NÚKIBu loni setkalo 18 % dotazovaných zdravotnických zařízení. Takový kybernetický incident přitom dokáže ochromit chod nemocnic na velmi dlouhou dobu. „Známý je případ Fakultní nemocnice Brno, kde takový útok vyřadil většinu zdejších IT systémů a nemocnice se s ním potýkala řadu měsíců. Je až s podivem, že zatím v přímé souvislosti s kybernetickým útokem nedošlo v Česku k úmrtí pacienta. V Německu už ale tento případ zaznamenali,“ doplnil Eduard Pidra.            

Úřad už také dříve uvedl, že zaznamenává větší počet takzvaných perzistentních útoků. V takovém případě nejde o jednorázový útok na počítačovou infrastrukturu oběti, ale spíš o stálý tlak a trvalejší pokusy o neautorizované zásahy do sítě. „Cílem takových stálých útoků je například bankovní identita a s ní spojená možnost krádeží peněz. Hackerské skupiny v takovém případě často využívají různé automatizační nástroje a v budoucnu není vyloučené ani použití stále chytřejší umělé inteligence,“ říká Eduard Pidra ze společnosti EK-INDUSTRY. Trend stále komplexnějších, věrohodnějších a hůře odhalitelných kyberútoků, které budou mimo jiné cílit i na běžné uživatele, potvrzuje NÚKIB: „Útočníci profesionalizují své aktivity v kyberprostoru, což lze nejvíce vidět v oblasti různých forem phishingu. Využívání umělé inteligence poskytuje stále lepší výchozí pozice pro útočníky k efektivní manipulaci obětí, přičemž lze očekávat, že tento trend bude i nadále akcelerovat,“ uvádí ve zprávě ředitel NÚKIB Lukáš Kintr. 

S výrazným zvýšením kybernetické bezpečnosti v Česku i v Evropě by mohla pomoci nová legislativa s označením NIS2 (Network and Information Security 2). Směrnice NIS2 by se mimo jiné měla týkat středních a velkých firem a poskytovatelů služeb důležitých pro chod společnosti. „Celkem se bude NIS2 v Česku týkat přibližně 6000 subjektů. Půjde o stejný průlom, jakým bylo třeba zavedení GDPR,“ popisuje NIS2 Eduard Pidra z EK-INDUSTRY.

Legislativa NIS2 firmám ukládá v oblasti kybernetické bezpečnosti celou řadu nových povinností. Jde přitom nejen o zpřísnění pravidel bezpečnostního řízení, ale také o širší povinnost o kybernetických útocích informovat NÚKIB a uživatele služeb. Firmy také budou povinny o kyberútocích sdílet informace a podnikat proti nim aktivní a odpovídající protiopatření. „Legislativa NIS2 by měla v optimálním případě začít platit letos na podzim. Její zavedení do praxe nebude pro mnoho subjektů jednoduché. Je to ale velmi důležité. Hlavně také proto, že mnoho útoků v kyberprostoru souvisí se současnou nejistou geopolitickou situací a zatím to nevypadá, že by kyberútoků mělo ubývat. Naopak se s nimi budeme potýkat stále častěji,“ shrnuje problematiku Eduard Pidra

Foto: Pixabay

Zdroj: EK-INDUSTRY, s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

AI může za rok zvýšit hodnotu českých firem o 16 %

12.09.2024, Autor: Z blogosféry

Firmy v Česku se k umělé inteligenci staví pozitivně. 83 % z nich již AI využívá nebo plánuje zavést do svých procesů. Ačkoliv se téměř čtyři z deseti obávají nedostatku kvalifikovaných pracovníků, predikce ukazují, že by AI mohla do roku 2025 zvýšit hodnotu českých firem v průměru o 16 %.

Nebezpečí na síti: Jak zabránit odcizení profilů a kybernetickým hrozbám

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Kybernetická bezpečnost se v dnešní digitální době stává stále důležitějším tématem. Vzestup kybernetických útoků a odcizení profilů na sociálních sítích představuje vážnou hrozbu pro jednotlivce i organizace. Útočníci využívají pokročilé techniky a nástroje k zneužití zranitelností v online prostředí, a proto je nezbytné znát metody prevence a ochrany. Jana Večerková, zakladatelka a ředitelka intenzivních kurzů programování Coding Bootcamp Praha, sdílí svůj odborný názor na účinné typy ochrany před kybernetickými hrozbami a upozorňuje na nejčastější chyby, kterých se uživatelé dopouštějí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
Reklama

Počet kybernetických podvodů dramaticky roste

04.09.2024, Autor: Z blogosféry

Česká bankovní asociace (ČBA) upozorňuje na pokračující nárůst kybernetických útoků, které cílí na klienty bank po celé České republice. Jen za prvních sedm měsíců tohoto roku bylo napadeno 49 436 klientů, což představuje nárůst o 37 % oproti stejnému období loňského roku. Díky efektivním zásahům se podařilo bankám od počátku roku ochránit svým klientům více než 4 miliardy korun, přičemž nejvyšší doposud zachráněná částka na jednoho klienta činila 13 milionů korun.  

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Závody v digitalizaci ženou velkoobchody k růstu

20.08.2024, Autor: Z blogosféry

Velkoobchodní sektor čelí v posledních letech řadě výzev, ať už to byla omezení spojená s covidovou pandemií, nebo dosud trvající vliv konfliktu na Ukrajině. Velkoobchodní společnosti jsou však pod tlakem také kvůli rychlému tempu postupující digitalizace procesů, včetně zavádění nástrojů umělé inteligence. I přes obtížné podmínky se, ale velkoobchodnímu sektoru předpovídá v nejbližších letech silný růst.

Paula Januskiewicz: Rozumět infrastruktuře není totéž jako na ni umět útočit

08.08.2024, Autor: red

Množství kybernetických útoků nebude menší. Smiřme se s tím a braňme se. I tak by se dala shrnout slova Pauly Januszkiewicz, polské kyberbezpečnostní expertky, která na jaře vystoupila na Security 2024, výroční konferenci Aricomy věnované právě trendům v oblasti IT bezpečnosti. Januskiewicz, jejíž společnost CQURE už má po světě čtyři pobočky, mluvila o tom, proč firmy a instituce neumí útokům odolávat, jak získat víc odborníků i kam obor směřuje.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
Reklama

DDoS útoky jsou stále cílenější, útočníci se zaměřují na DNS

11.07.2024, Autor: red

Trendem současných DDoS útoků je nárůst kvality a efektivity. Podle analýzy české společnosti ComSource, která se zaměřuje na kyberbezpečnost, síťovou infrastrukturu a datovou analytiku, DDoS útoky zneužívají v posledních týdnech stále více tzv. DNS servery. Ty jsou klíčové pro fungování internetu tak, jak jej známe – uživatelům totiž zajišťují otevření požadované internetové stránky.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama