e-news.cz - kurzy
Reklama

Chraňte své podnikání: Jak zabezpečit firemní data proti jejich úniku

15.09.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Chraňte své podnikání: Jak zabezpečit firemní data proti jejich úniku

V dnešní digitální době je zabezpečení firemních dat klíčové. Společnosti často investují nemalé prostředky do různých nástrojů, které jim usnadňují podnikání, ale velmi často opomíjejí zabezpečení těchto nástrojů a dat, která v nich zpracovávají.

Neexistence bezpečnostních pravidel, nedůsledné řízení a spravování uživatelských práv, nedbalost zaměstnanců nebo čím dál sofistikovanější phishing a další formy útoků – to vše jsou reálné hrozby, u kterých je jen otázkou času, kdy povedou k úniku dat. V lepším případě přijdete o interní firemní data, v horším případě o data, která vám svěřili zákazníci. Únik takových dat může mít na společnost katastrofální dopad. Ať už se jedná o finanční ztráty, poškození dobrého jména firmy nebo právní následky.

Jaké kroky je tedy potřeba podniknout, abyste riziko úniku dat snížili na minimum?

Bezpečnostní pravidla a řízení uživatelských práv

Prvním krokem k zajištění bezpečnosti firemních dat je stanovení jasných bezpečnostních pravidel a řízení uživatelských práv. Každý zaměstnanec by měl mít jen taková práva, která potřebuje pro svou práci. Nikdo by neměl mít přístup k citlivým datům, pokud to pro jeho práci není nezbytně nutné. A především – protože „papír snese všechno“, je důležité dodržování takovýchto pravidel vyžadovat a kontrolovat.

Vzdělávání zaměstnanců

Dalším důležitým krokem je vzdělávání zaměstnanců. Mnoho bezpečnostních incidentů je způsobeno právě nevědomostí nebo nedbalostí zaměstnanců. Proto je důležité zaměstnance pravidelně školit v oblasti bezpečnosti a upozorňovat je na nejnovější hrozby, jako je například phishing. Dnes už existují i nástroje, které pomohou s detekcí hrozeb jednoduše a předem, jako třeba nedávno ohlášený Norton Genie. Je ale důležité naučit se rozeznávat, jak takové hrozby typicky vypadají, protože jakmile už kliknete třeba na podvodný odkaz, může být na záchranu pozdě.

Aktualizace a zabezpečení software

Software, který ve vaší firmě používáte, by měl být vždy aktuální a zabezpečený. Staré verze software často obsahují bezpečnostní chyby, které mohou útočníci využít. Proto je důležité dbát na pravidelnou aktualizaci všech systémů a aplikací, je-li to možné.

Pravidelné bezpečnostní audity

Pravidelné bezpečnostní audity jsou dalším klíčovým krokem k zajištění bezpečnosti firemních dat. Tyto audity by měly zahrnovat revizi uživatelských práv, kontrolu bezpečnostních nastavení a testování zranitelností. Bezpečnostní audity mohou odhalit potenciální slabiny v systému dříve, než je útočníci využijí, a umožňují firmám přijmout preventivní opatření.

Bezpečnost a ochrana firemních dat by měla být prioritou každé společnosti. Je důležité si uvědomit, že největší hrozbou nejsou sofistikované kybernetické útoky, ale často právě nedbalost a nevědomost vlastních zaměstnanců. Investice do bezpečnosti a vzdělávání zaměstnanců se může zdát jako nadbytečný náklad, ale v případě úniku dat může taková investice firmu uchránit před finančními ztrátami a poškozením reputace. Některé chyby si totiž nemůžete dovolit udělat ani jednou.

Václav Adamec, Business Operations Director, Gauss Algorithmic

Foto: Pixabay

Zdroj: PKF Apogeo
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama