e-news.cz - kurzy
Reklama

Květnové poplatky: Za odpad zaplatíme stejně jako loni, daň z nemovitosti řadě domácnostem narostla

22.05.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Květnové poplatky: Za odpad zaplatíme stejně jako loni, daň z nemovitosti řadě domácnostem narostla

Domácnostem se přiblížil termín platby poplatku za komunální odpad a rovněž daně z nemovitých věcí. Týkají se tyto platby i nájemníků nebo jenom majitelů? A jak se liší termíny splatnosti a částky v jednotlivých městech? 

Daň z nemovitých věcí pro rok 2024 se týká majitelů nemovitostí, kteří měli k 1. lednu letošního roku nemovitost zapsanou v katastru nemovitostí. Majitelékteří byt, dům či pozemek koupili například až v únoru letošního roku, daň z nemovitých věcí budou platit až pro rok 2025. Činí-li daň z nemovitých věcí 5000 Kč a méně, musí ji majitelé zaplatit jednorázově během měsíce května, pokud je vyšší, tak je možné ji platit ve dvou splátkách v květnu a v listopadu. „Do výpočtu daně z nemovitých věcí vstupují příslušné koeficienty, proto se výše daně v jednotlivých městech liší. Oproti loňsku se řadě domácnostem zvýšila daň téměř dvojnásobně, což vlastníci logicky mohou promítnout do nájemného,“ uvedl Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz, která poskytuje službu Ideální nájemce s tím, že nájemci přímo daň z nemovitých věcí neplatí. 

Poplatek za komunální odpad

Poplatek za komunální odpad se týká různých skupin poplatníků. Obvykle jde o fyzické osoby, které mají ve městě trvalý pobyt a o fyzické osoby, které v daném městě vlastní stavbu určenou k individuální rekreaci, byt nebo rodinný dům, i když v nich nejsou hlášeny k pobytu ony ani žádné jiné fyzické osoby. Dále mohou být poplatníky fyzické osoby, které podle zákona pobývají v obci přechodně po dobu delší než 3 měsíce, fyzické osoby, jimž byl přidělen azyl, a cizinci, kteří mají povolen přechodný pobyt na více než 90 dní.

Zároveň však existují i skupiny osob, které jsou od platby poplatku obvykle osvobozeny. Týká se to dětí do 4 let a lidí starších 70 let. Rodiny též většinou nemusí platit za třetí a každé další dítě. Osvobození se může týkat i vlastníků staveb určených k individuální rekreaci, fyzických osob s trvalým bydlištěm na úředních adresách, fyzických osob umístěných v dětském domově, v zařízeních pro děti, které vyžadují okamžitou pomoc, nebo v domovech důchodců se zvláštním režimem a dále také nezaopatřených dětí umístěných v domově pro osoby se zdravotním postižením. „V praxi se občas setkáváme s tím, že se nájemníci diví, proč městu musí platit za svoz komunálního odpadu, když mají ve svých měsíčních zálohách od SVJ zahrnutou i částku za odpad. Nemusí se totiž nutně jednat o poplatek za komunální odpad, ale o náklad, který slouží pro účely hospodaření domu,“ upozorňuje Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz. 

Konkrétní pravidla pro platbu poplatků za svoz komunálního odpadu se mohou město od města lišit, takže je vždy potřeba zjistit si konkrétní informace podle místa svého bydliště. „Primárním poplatníkem je obvykle ten, kdo má v bytě či domě trvalý pobyt,” říká Michal Hrbatý. Ovšem v situacích, kdy tomu tak není, nastávají různé případy. „Například v Praze jsou od poplatku osvobozeni lidé, kteří v hlavním městě pobývají přechodně, což se mnohdy týká například studentů či cizinců, kteří bydlí v nájmu.  Naproti tomu v Brně má už od roku 2013 povinnost platit poplatek za svoz komunálního odpadu každý, kdo má ve městě pobyt 90 a více dnů – tedy i studenti či cizinci přihlášení k přechodnému pobytu a pobývající zde v nájmu,“ dodal Michal Hrbatý. 

Podívejte se, kdy a kolik platíte za svoz odpadu ve vybraných krajských městech

Poplatky za komunální odpad jsou většinou splatné v prvním pololetí daného kalendářního roku – konkrétní letošní termíny pro Prahu, Brno, Olomouc a Plzeň, kde služba Ideální nájemce působí, uvádíme níže. Pro poplatkové povinnosti vzniklé v období od 1. 5. do 31. 12. je poměrná část poplatku splatná do posledního dne v měsíci následujícího po měsíci vzniku poplatkové povinnosti.

Praha

Termíny splatnosti: 15. června a 15. prosince

Výše poplatku za 120 litrovou nádobu: 1 560 Kč v případě svozu jednou za 14 dní. V případě svozu jednou týdně 3 180 Kč

Poplatky jsou v Praze rozčleněny do kategorií dle velikosti popelnice a frekvence odvozu. Sazba poplatku je stanovena na 0,50 Kč za litr sběrné nádoby na směsný komunální odpad. Více informací najdete zde.

Brno

Termíny splatnosti: 31. května

Výše poplatku: 670 Kč

Poplatníci v Brně mohou využít online portál Brno iD, kde lze zaplatit rovnou za celou rodinu. Více obecných informací najdete zde.

Olomouc

Termíny splatnosti: 31. května 

Výše poplatku: 804 Kč

Poplatek za svoz komunálního odpadu v Olomouci je letos nastaven na 804 Kč na poplatníka a kalendářní rok. Další informace zde.

Plzeň

Termíny splatnosti: 31. května

Výše poplatku: 1 932 Kč

Výši poplatku za svoz komunálního odpadu v Plzni ovlivňuje frekvence svozu a objem nádoby. V případě popelnic o objemu 120 litrů a týdenního svozu je poplatek stanoven na 1 932 Kč ročně. Více informací najdete zde.

Foto: Pixabay

Zdroj: Tomáš Skolek


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Jak vysoké jsou daňové sankce, když podáte pozdě daňové přiznání? 

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Žádné daňové starosti nemají OSVČ, které dobrovolně vstoupily do daňového paušálního režimu a po celý rok 2023 platily stejnou měsíční daňovou platbu. Ostatní OSVČ však musí v zákonném termínu odevzdat daňové přiznání a přehledy za rok 2023. Nesplnění této základní daňové povinnosti je sankciováno. Jak vysoké mohou být pokuty? Jak je to s penále? 

Daňové přiznání za rok 2023. Co se oproti roku 2022 změnilo?

15.03.2024, Autor: Z blogosféry

Změny v daňovém přiznání za uplynulý rok se týkají především limitů a hodnot daňových úlev. Zvyšuje se například limit příjmů, při kterém už platí povinnost podat daňové přiznání, a to z 15 000 na 50 000 Kč.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Blíží se roční zúčtování daně. Na co nezapomenout, a které slevy letos čerpáte naposledy

02.02.2024, Autor: Z blogosféry

Do 15 února musí zaměstnanci požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně. V tomto termínu by měli do účtárny dodat podklady, které je opravňují k nárokování slev. O školkovné nebo slevu na studenta přitom můžete žádat naposledy. Slevu na manželku budete moci uplatnit i za rok 2024, ale podmínky pro čerpání se zpřísní. 

Dejte si pozor na nesprávné podání kontrolního hlášení

15.09.2023, Autor: red

Nejvyšší správní soud (NSS) se ve svém rozsudku 6 Afs 150/2021 ze dne 25. 8. 2022 zabýval lhůtou pro podání kontrolního hlášení v případě, že jej plátce daně z přidané hodnoty podá v nesprávné formě (např. ve formátu pdf. nebo emailem) a to v řádné lhůtě pro podání kontrolního hlášení.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Fassmann: Copak pro nás připravuje koalice v oblasti daní? 

29.03.2023, Autor: Martin Fassmann

V souvislosti s takzvanou nápravou veřejných financí, což při aktuálním pohledu na vývoj státního rozpočtu stále silněji zní spíše jako eufemismus, se kupodivu o jedné složce tohoto „napravování“ hovoří stále zastřeněji. Ano, jde o zvyšování daní.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama