e-news.cz - kurzy
Reklama

Zájem o podnikání mezi mladými roste. V začátcích jim pomáhají inkubační programy i dostupnost vhodných nástrojů

04.06.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zájem o podnikání mezi mladými roste. V začátcích jim pomáhají inkubační programy i dostupnost vhodných nástrojů

Stále více mladých lidí ve věku 18 až 20 let v České republice touží po vlastním podnikání. Podle údajů živnostenského úřadu bylo v roce 2023 registrováno 13 036 podnikatelů v této věkové skupině, což je o 13 procent více než v předchozím roce.

Tento nárůst může být důsledkem modernizace podnikatelského prostředí a digitalizace agend státní správy. Mladí živnostníci po střední škole hledají svobodu a volnost, což se projevuje zvýšeným zájmem o podnikání, a to často již během studia. Výzvou pro mladé podnikatele zůstává nedostatek financí a administrativní překážky.

Český živnostenský úřad za kalendářní rok 2023 registroval 13 036 podnikatelů v této věkové skupině. To je zhruba o 13 procent víc než vloni. „Někteří požádali o více než jednu živnost. Za tímto nárůstem může stát i skutečnost, že stát průběžně usiluje o modernizaci podnikatelského prostředí a snaží se své agendy digitalizovat,“ tvrdí Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky ve své tiskové zprávě. 

Statistiky ministerstev potvrzují, že generace Z těsně po dokončení středního vzdělání touží po větší svobodě a volnosti. To potvrzují i odborníci z praxe. „Představa stát se zaměstnancem na plný úvazek pro většinu z nich není vůbec lákavá, mladí lidé jsou energičtí a chtějí nastartovat vlastní projekty. Řada z nich začíná s alespoň částečnou prací na vlastní noze už při studiu na střední nebo vysoké škole,“ říká Jan Štacha, zakladatel účetního programu Evala.

Nejvíce živnostenských oprávnění úředníci vydali pro volné podnikání, bezmála deset tisíc. Koncesované, vázané nebo řemeslné živnosti tvoří jen zhruba třicet procent z celkového počtu – k jejich zisku je totiž potřeba specializované vzdělání, zkouška nebo dodatečné proškolení. Šanci podnikat v České republice mají i nezletilí za splnění několika podmínek – musí mít nejméně šestnáct let a zároveň u soudu prokázat schopnost se sám uživit, nutný je i souhlas zákonného zástupce. Podle statistik ministerstva spravedlnosti využilo za posledních deset let tuto možnost pouze 194 náctiletých, z toho patnáct žádostí soud neuznal.

Hlavní překážky? Administrativa a nedostatek vstupního kapitálu 

Kromě zákonných povinností ale mladí podnikatelé čelí v tuzemsku hned několika problémům, podle odborníků jsou zakotveny už ve vzdělávacím systému. „České školství příliš k podnikání nevede a nedává jim potřebný základ, stejně jako odvahu překonat ten největší strach, tedy strach ze selhání. Soukromý sektor zde roli veřejného sektoru částečně supluje, základy podnikatelských dovedností mohou mladí získat v inkubačních programech, které poskytnou mentory, přístup k dalším dovednostem a expertům, stejně jako přístup ke kapitálu,“ popisuje Alvin Korčák ze společnosti Impact Hub, která je provozovatelem coworkingových center v České republice. Dodává, že mladí podnikatelé často čelí administrativním bariérám při žádostech o veřejnou podporu

Právě nedostatek financí je jedním z hlavních faktorů, který mladé živnostníky často vyřadí ze hry. „Soukromý venture nebo angel kapitál, kdy investor poskytne finanční prostředky výměnou za participaci na zisku či podíl ve společnosti, je v Česku celkem běžnou záležitostí. Startupy tak mají i na svém začátku celou řadu příležitostí, jak překonat jeden z nejčastějších problémů u mladých zakladatelů, a tím je právě nedostatek kapitálu,“ popisuje Korčák. 

Výhodou při zahájení podnikání může být i použití moderních softwarových nástrojů na bázi měsíčního předplatného. To v praxi funguje tak, že jsou podnikatelům účtovány pouze služby, které zrovna využívají. „Hlavní přínos je rozhodně v nižší počáteční investici. Nemusí si jednorázově kupovat software v řádech desítek tisíc korun, který jim třeba nakonec nemusí vyhovovat. Běžně pozorujeme, že si zákazníci produkt vyzkouší třeba jen na několik měsíců, a pokud jim nesedí, tak jednoduše přestanou platit,“ popisuje Štacha.

Přínosem tohoto modelu je podle něj lepší správa cashflow. „Díky tomu, že uživatel zná přesné měsíční náklady, může je přenášet na své zákazníky v podobě ceny za své služby. Dříve určitě platila k tomuto modelu jistá nedůvěra, lidé chtěli zaplatit jednorázově a licenci na program vlastnit. Nevýhodou bylo ovšem postupné zastarávání programového vybavení, protože ne každý zákazník byl ochoten platit za pravidelné aktualizace,“ tvrdí Štacha s tím, že stále existují konzervativnější zákazníci, kteří preferují jednorázový nákup. „Je jich ale čím dál méně,“ odhaduje odborník.

Foto: Pixabay

Zdroj: LESENSKY.CZs.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Spokojenost zaměstnanců v České republice klesá, globální trend je opačný

21.06.2024, Autor: Z blogosféry

Zatímco celosvětově spokojenost zaměstnanců roste, v Česku oproti roku 2021 poklesla o 9 procentních bodů. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu společnosti Grafton Recruitment, který zkoumal aspekty spokojenosti zaměstnanců ve 12 zemích napříč Evropou, Asií a Jižní Amerikou.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Komentář k vývoji cen výrobců za květen 2024

18.06.2024, Autor: Z blogosféry

„Čísla, která zveřejnila ČSÚ, ukázala, že pokles cen zemědělských výrobců postupně zpomaluje. Ačkoliv ceny meziročně klesají již třináct měsíců v řadě, dvouciferné tempo, kterého se zpočátku držely, zřejmě brzy opustí," popisuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Jak se bydlí s inflací

17.06.2024, Autor: Martin Švehla

Dubnová (2024) inflace poněkud překvapila trhy i komentátory, zejména ty, kteří po dvou měsících dvouprocentního klidu očekávali pohodové pokračování. Nejprve suše ze zprávy Českého statistického úřadu: Od 1. května 2023 do 30. dubna 2024 stouply spotřebitelské ceny o 2,9 %, přičemž jen za samotný duben stouply o 0,7 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář k vývoji spotřebitelských cen v květnu 2024

12.06.2024, Autor: Z blogosféry

„Publikovaná čísla ČSÚ ukázala, že se celková úroveň spotřebitelských cen v květnu oproti dubnu nezměnila, meziročně pak květnové spotřebitelské ceny vzrostly o 2,6 %. Ovlivnily je především mírné oboustranné cenové pohyby v téměř všech oddílech spotřebního koše," říká Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Při výběru dovolené upřednostňují Češi cizinu, přímořská letoviska a hotely. Jako destinaci nejčastěji uvádějí Itálii, Chorvatsko a Slovensko

12.06.2024, Autor: Z blogosféry

Ideální česká dovolená? Podle reprezentativního průzkumu HOLIDAY BAROMETR, realizovaného pro společnost Europ Assistance v 21 zemích celého světa – v zahraničí, u moře, s dopravou automobilem nebo letecky a v hotelu. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou pro letošek Itálie, Chorvatsko a Slovensko.     

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Inflace potěšila, ČNB má o čem přemýšlet

11.06.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské spotřebitelské ceny v průběhu května oproti předchozímu měsíci stagnovaly, což odpovídá meziroční inflaci v tempu 2,6 %. Pro trh se jedná o mírné překvapení, když vyhlížel hodnotu 2,8 %. Tomu odpovídá i odpověď kurzu koruny, která reaguje oslabením o několik haléřů. Naopak oproti platné prognóze České národní banky (2,5 %) byla inflace nepatrně vyšší.

Komentář Radomíra Jáče k průmyslové výrobě v ČR za duben 2024

07.06.2024, Autor: red

Tuzemská průmyslová výroba si v dubnu vedla poměrně dobře, a to navzdory mírnému meziročnímu poklesu, jenž činil 0,4 %. V meziměsíčním vyjádření po očištění o sezónní vlivy výroba vzrostla o 0,6 %. Letošní duben měl o 3 pracovní dny více než stejný měsíc loňského roku a údaj neočištěný o vliv počtu pracovních dní tak hlásí meziroční růst průmyslové výroby 9,0 %, když trh čekal přírůstek o 6,5 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama