e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo v „závodce“ zaplatí třetina lidí do třiceti korun a většinově jsou spokojeni

01.07.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Za jídlo v „závodce“ zaplatí třetina lidí do třiceti korun a většinově jsou spokojeni

Jíst v závodní jídelně či kantýně se opravdu vyplatí. Více než třetina strávníků zde totiž za oběd zaplatí pod třicet korun. Do padesátikoruny potom celé obědové menu vyjde osmapadesát procent tuzemských zaměstnanců.
Útraty v závodních jídelnách jsou tak podstatně nižší, než kolik platí lidé v běžných restauracích, kde se pohybují kolem 130 korun. Vyplynulo to z průzkumu, který je součástí interaktivního projektu na mapování firemního stravování s názvem „Moje závodka“. Jeho organizátorem je Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS).
Průzkum navíc prokázal, že lidé jsou s jídlem v závodních jídelnách spokojení. Tvrdí to sedm z deseti lidí, kteří v dotazu na spokojenost s kvalitou obědů odpověděli „spíše ano,“ (25,8 procenta), „ano“ (37,5 procenta), nebo „vynikající“ (7,5 procenta). „Oběd by měl pokrývat cca 35 procent celkové denní dávky energie a živin. Kvalitní, čerstvě připravený oběd by lidé měli jíst v klidu a mimo své pracovní místo,“ říká odborný garant projektu lékařka. Kateřina Cajthamlová.
Ze zaslaných jídelních lístků organizátoři hodnotili i kvalitu nabídky z hlediska zdravého stravování. Potěšitelné podle nich je, že velká část jídelen nabízí vedle klasického menu již i lehké pokrmy, byť ne vždy je to pravidlem. Důležité pak je, že kantýny nabízejí vícechodová menu. Ve větších firmách jsou pak obvyklé denní nabídky salátů nebo salátových barů, které si postupně nacházejí místo v menu i u menších firem. „Závodní jídelny a kantýny umožňují si každý den dát si k obědu polévku, hlavní jídlo a salát a doplnit tak energii na odpolední práci. Tříchodový oběd patří ke zdravému životnímu stylu,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.
Projekt probíhal 14 červnových dní na webových stránkách Prozams. Organizátoři od lidí získali postupně 120 jídelních lístků ze závodních jídelen a kantýn. Zaměstnanci, kteří je nahrávali na web, zároveň odpovídali na otázky směřující k cenám, spokojenosti apod. „V kantýnách a závodních jídelnách se stravuje zhruba 1,8 milionu lidí. Zatímco o kvalitě jídla a cenách v restauracích se píše neustále, o tomto segmentu se mluví jen málo. Chtěli jsme situaci zmapovat. Je zajímavé vidět rozptyl v kvalitě mezi dotovanými jídly,“ upřesňuje předsedkyně správní rady Sdružení pro zaměstnanecké stravování – ProZAMS Linda Nejezchlebová.
Cajthamlová: Stravovací paušál může zhoršit zdraví populace
Je otázkou, jak bude celý sektor fungovat nadále. Vláda schválila zavedení tzv. stravovacího paušálu, který má zaměstnavatelům umožnit namísto dotací jídla, vydávání stravenek apod. dávat lidem daňově osvobozený peněžní příspěvek.
„Různé průzkumy mezi zaměstnanci zjistily, že by při zdražení jídel či likvidaci stravenek významná část z nich přestala obědvat. To by nesporně vedlo ke zhoršení jejich zdravotního stavu i ztrátě pracovních míst ve stravovacích provozech,“ zdůrazňuje Kateřina Cajthamlová.
Její slova potvrzují i odpovědi lidí z projektu „Moje závodka“: pouhá čtyři procenta zaměstnanců by v případě změny v podpoře závodního stravování chodila do jídelny či kantýny stejně jako doposud. Naopak třetina lidí (33,3 procenta) by do ní přestala chodit úplně.

Kolik stojí jídlo v závodní jídelně  
     Do 30 Kč 34,2 %  
    31-50 Kč 23,3 %  
    51-70 Kč 9,2 %  
   71-90 Kč 12,5 %  
91-110 Kč 13,3 %  
110-130 Kč 5,8 %  
Více než 131 Kč 1,7 %  
Spokojenost s cenou
Jsem docela spokojen, cena je rozumná/přijatelná  
40,0 %
Cena odpovídá nabídce  
18,3 %
Jsem spokojen, protože utratím méně než
v restauraci.
 
 
30,8 %
Cena
by se mohla snížit
 
6,7 %
Cena je příliš vysoká, měla
by být nižší.
 
4,2 %

 

Spokojenost s kvalitou
Ano, je vynikající 7,5 %
Ano 37,5 %
Spíše ano 25,8 %
Spíše ne 20,8 %
Ne 8,3 %

 

Jak je pro vás jídelna důležitá
Důležitá 63,3 %
Jsem za to rád, ale obešel bych se i bez ní  
31,7 %
Je mi to jedno 5,0 %

 
 

Změna v závodním stravování
Přestal bych v práci obědvat  
10,8 %
Přestal bych
do jídelny chodit úplně
 
22,5 %
 
Do jídelny bych chodil jen výjimečně a zajišťoval si jídlo odjinud  
 
28,3 %
 
Kombinoval bych jídlo z kantýny
s jídlem odjinud
 
23,3 %
Do kantýny bych chodil méně často  
10,8 %
Nic by se nezměnilo 4,2 %

 
Foto: Pixabay
Tabulky zdroj: Prozams


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Letní brigády: Firmy hledají tisíce posil, ale zájem studentů klesá. Nově mohou pracovat i čtrnáctiletí

15.05.2025, Autor: Z blogosféry

S příchodem letních prázdnin se tradičně zvyšuje poptávka po brigádnících napříč Českou republikou.  V roce 2025 však firmy čelí výzvě. Ochota mladých lidí nastoupit na sezónní práce klesá, a to navzdory tisícům volných pozic. Personální agentury upozorňují na znatelný pokles zájmu studentů o klasické manuální brigády a zároveň na změnu jejich pracovních preferencí.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace v dubnu klesla na 1,8 procenta, je tak nejnižší za posledních sedm let

14.05.2025, Autor: Z blogosféry

Inflace v dubnu klesla na nejnižší hodnotu od března 2018 a dostala se i pod průměrnou hodnotu loňského roku. Spotřebitelské ceny podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v dubnu meziročně vzrostly o 1,8 procenta, což je o 0,9procentního bodu méně než v březnu.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

IT konzultanti mohli v dubnu nastoupit za skokově vyšší odměnu

06.05.2025, Autor: Z blogosféry

Duben potěšil především IT konzultanty, kteří v tomto měsíci hledali práci. Firmy jim totiž nabídly výrazně vyšší nástupní odměny než v měsíci předcházejícím. Na pracovním trhu šlo získat nástupní odměnu v průměru o 32 400 korun vyšší než v březnu.

Komentář k předběžným údajům o inflaci v ČR za letošní duben

06.05.2025, Autor: Z blogosféry

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu dle předběžných údajů klesl pod 2 %, konkrétně na 1,8 %, tedy pod úroveň inflačního cíle ČNB. Zmírnění meziroční inflace bylo v dubnu taženo cenami potravin, alkoholu a tabáku, a cenami energií, kam spadají také pohonné hmoty.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Plná zaměstnanost i tlak na produktivitu: trh práce v ČR láme rekordy

05.05.2025, Autor: Z blogosféry

Český trh práce právě láme rekordy: zaměstnanost ve věkové skupině 15–64 let vystoupala na 75,9 % a genderový rozdíl se snížil pod 11 procentních bodů – historické minimum. Pokles je výsledkem dlouhodobého trendu, který přetrvává i přes výkyvy způsobené pandemií.

Stavební materiály v dubnu 2025: Ceny stagnují, ale úleva zatím nepřichází

05.05.2025, Autor: Josef Neštický

Po letech cenových turbulencí přišlo uklidnění. Ceny stavebních materiálů se v dubnu 2025 sice výrazně nehýbou, ale rozhodně se nevrátily na úrovně, o kterých by stavebníci snili. Co znamená stagnace cen pro běžné domácnosti a firmy? A proč se zdá, že zlevňování je v nedohlednu?

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama