e-news.cz - kurzy
Reklama

Tempo poklesu cen v zemědělství prudce brzdí

17.08.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Tempo poklesu cen v zemědělství prudce brzdí

Ceny zemědělských výrobců se v červenci meziměsíčně celkově nezměnily. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat ČSÚ. Oproti předchozímu měsíci vzrostly ceny obilovin o 2,9 %, ale také olejnin o 2,1 % či mléka o 0,5 %. Meziměsíčně naopak klesly ceny prasat, a to o 0,6 %, drůbeže o 3,5 % a vajec o 5,7 %, ceny brambor dokonce poklesly o 30,8 %.

Meziročně pak byly ceny brambor nižší o 23,1 %, obiloviny zlevnily o 12,8 %. Celkově se ceny zemědělských výrobců meziročně snížily o 3,7 %, čímž se potvrdilo očekávané zpomalení poklesu. Ten trvá sice již patnáctý měsíc v řadě, jeho tempo však prudce brzdí. V červnu činil pokles cen v zemědělství v meziročním srovnání 7,5 %, v květnu dokonce 10,1 %. Vypadá to, že ceny zemědělských výrobců brzy dosáhnou v tomto smyslu svého limitu.  

Naopak ceny průmyslových výrobců po dvou měsících poklesu vzrostly meziměsíčně o 0,6 %. Největší vliv na ně měly především ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Meziročně se pak ceny průmyslových výrobců zvýšily o 1,7 % a rostou tak již čtyři měsíce v řadě. Meziročně stouply například ceny počítačů, elektronických a optických přístrojů, konkrétně o 5,1 %, o 4,8 % stouply také ceny oprav, údržby a instalace strojů a zařízení. Současně šly nahoru i ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu, které se zvýšily o 4,0 %. Naopak ceny dřeva a dřevěných a korkových výrobků byly nižší o 2,7 %, o 3,1 % zlevnil také papír a výrobky z něj, ceny základních kovů poklesly o 4,4 %, ropy a zemního plynu o 16,1 %. Pokles pak zaznamenaly také ceny potravinářských výrobků, které se snížily o 2,9 %. Nejvýrazněji ponížily ceny rostlinných a živočišných olejů a tuků, konkrétně o 15,7 %, mlýnských a škrobárenských výrobků o 14,6 % a průmyslových krmiv o 11,9 %. 

Podle odhadů se meziměsíčně zvýšily také ceny stavebních prací a materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví. Meziročně ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 0,1 % klesly, ceny stavebních prací se dle odhadů zvýšily o 1,8 %. Meziročně vzrostly také ceny tržních služeb pro podniky, a to o 3,5 %. V porovnání s předchozím rokem se zvýšily především ceny za reklamní služby a průzkum trhu, konkrétně o 10,1 %.

Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Foto: Pixabay

Zdroj: Insighters


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

Apogeo
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nezaměstnanost zůstává zcela pod kontrolou

09.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v srpnu dosáhla hodnoty 3,8 %, čímž zopakovala červencový výsledek a trefila se i do tržního odhadu. Úřady práce evidovaly 286 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o zhruba 3 tisíce více než před měsícem a 25 tisíc více než před rokem.

Recruiting: klíčové kroky k úspěchu

06.09.2024, Autor: red

Léto pomalu končí a otevírá se okno příležitostí pro získání kvalitních lidí. Není to však tak jednoduché, jak bývalo. Dávno jsou pryč časy, kdy stačilo nalepit papírovou poptávku na náměstí a lidé se jen hrnuli. Dnes máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU (v červnu 3,6 %) a problematika by se mohla uzavřít oblíbenou hláškou ,,nejsou lidi“.

Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

06.09.2024, Autor: Martin Švehla

U vybraných profesí stanovují starobní důchody ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Jedná se o důchody vojáků, policistů, hasičů, příslušníků BIS a vězeňské služby.  U většiny občanů však o důchodech rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je určuje podle příslušných zákonů jako součet základní výměry a procentní výměry.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz
Reklama

Reálné mzdy rostou, ale stále mají co dohánět

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná mzda vykázala v letošním druhém čtvrtletí nominální meziroční růst o 6,5 %, což po zohlednění inflace odpovídá reálnému zvýšení o 3,9 %. Tento výsledek zaostal za očekáváním České národní banky (4,6 %) i trhu (4,3 %). Mezičtvrtletně činil mzdový růst 1,4 % (po sezónním očištění). Průměrná mzda nově dosahuje 45 854 Kč, mediánová – tedy ta, která rozděluje české zaměstnance na dvě poloviny podle výdělku – pak má hodnotu 38 529 Kč.

Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Každý, kdo v ČR vykonává výdělečnou činnost, je povinen platit sociální pojištění. V tom je zahrnuto pojištění nemocenské, v nezaměstnanosti a důchodové pojištění, ze kterého vzniká nárok na starobní důchod. Tento nárok má ale dvě podmínky.

Sazka reklama
e-news.cz
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Česká ekonomika stále nemůže nabrat dech

30.08.2024, Autor: Z blogosféry

Dnes publikovaná data ČSÚ potvrdila mírný růst tuzemského hrubého domácího produktu, a to jak v mezičtvrtletním srovnání, tak i ve srovnání meziročním. Podle zpřesněného odhadu vzrostl HDP očištěný o cenové vlivy a sezónnost ve 2. čtvrtletí o 0,3 % v porovnání s prvním kvartálem, meziročně si pak polepšil o 0,6 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama