e-news.cz - kurzy
Reklama

Skoro 60 % rodičů počítá se zdražením mimoškolních aktivit, někteří je proto budou muset omezit

25.09.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Skoro 60 % rodičů počítá se zdražením mimoškolních aktivit, někteří je proto budou muset omezit

Více než polovina rodičů (57 %) počítá v letošním roce s vyššími výdaji za zájmové aktivity dětí. Jak vyplývá ze nedávného průzkumu pro Provident Financial, čtvrtina rodičů zaplatí za jedno pololetí u jednoho dítěte přes 4 000 Kč. Pětina dotázaných uvedla, že využije k úhradě těchto výdajů různé formy příspěvků. Někteří rodiče však musí aktivity svých ratolestí kvůli rostoucí ceně omezit, 13 % z nich uvedlo, že se pro ně stávají příliš drahé. 

Před začátkem školního roku rodiče řeší především výbavu do školy. Rozmýšlejí se, zda pořídit nové školní batohy, jaké pomůcky budou jejich děti potřebovat, zda si vystačí s loňskými a o kolik centimetrů jejich ratolesti přes prázdniny vyrostly a rodiče pak čeká nákup oblečení a obuvi. V polovině září pak nastává další vlna extra výdajů, spojených s nástupem dětí do škol, a to platby za mimoškolní aktivity. 

Výdaje za zájmové aktivity se liší v regionech

Dle průzkumu Provident Financial většina rodičů počítá s tím, že ani cena kroužků a mimoškolních aktivit nezůstane na stejné úrovni. Víc než 4 000 Kč dá za kroužky pro jedno dítě za jedno pololetí čtvrtina českých rodičů, v Praze dokonce 45 % rodičů. Na druhém místě je Jihočeský kraj s 37 %. V Karlovarském kraji si tři čtvrtiny dotázaných vystačí s částkou do 3 000 Kč, v Libereckém kraji je to dokonce 80 % respondentů.

Více kroužků neznamená vždy lépe

Někteří rodiče mají potřebu naplánovat aktivity dětí na každý den, ale změna režimu po prázdninách může být pro děti velmi vyčerpávající a navíc u prvňáčků se jedná o obrovský životní krok. „Chápu, že existuje spousta zajímavých kroužků a rodiče chtějí děti maximálně rozvíjet. Mají pocit, že takto strávený čas má pro jejich děti větší hodnotu, což je v pořádku. Doporučovala bych ale zařadit do týdenního plánu také dobu, kdy budou mít děti čas samy pro sebe, možná se budou i trochu nudit, což je bezesporu také důležité pro jejich rozvoj,“ uvádí psycholožka Kateřina Brikciová. Je to samozřejmě individuální, každý školák má jinou potřebu, někdo zvládá bez problémů i několik aktivit během týdne, pro někoho je jeden kroužek za týden maximum. „Ideální je si s potomkem sednout a nechat ho zamyslet se nad tím, jaké kroužky by se mu líbily, kolik aktivit zvládne a připomenout mu, zda si nechce nechat volný čas pro sebe a kamarády,“dodává Kateřina Brikciová.

Příspěvky na mimoškolní aktivity

Pětina rodičů uvedla, že si hledá různé formy pomoci, jak zaplatit za zájmové kroužky svých ratolestí, jedná se především o příspěvky zdravotních pojišťoven, státní příspěvky nebo pomoc neziskových organizací. O finanční podporu v rodině požádá 15 %, celých 70 % si vystačí s vlastními finančními prostředky. 

Jak ušetřit na kroužcích?

„Příspěvky, které mohou rodiny využít na úhradu mimoškolních aktivit, nabízejí například obce a městské části. Je proto potřeba sledovat jejich webové stránky a aktivně se o tyto příspěvky zajímat, jedná se o částku zhruba do 800 Kč na pololetí. Pomoc ale nabízejí i některé neziskové organizace,“ radí Petr Javůrek, finanční analytik Provident Financial.

Především na pohybové aktivity přispívají i zdravotní pojišťovny a může se jednat až o tisíc korun za rok. Podmínky jednotlivých pojišťoven jsou odlišné, některé nabízejí příspěvky na pohybové aktivit nebo dětské tábory a školy v přírodě, ale například i na cyklistickou helmu nebo na sportovní zdravotní prohlídku, či startovné na závodech. Většina má nastaveno roční čerpání, které se nepřevádí do dalšího roku, proto je vhodné prověřit si nabídku své pojišťovny, aby rodiče o svůj příspěvek zbytečně nepřišli. 

Někteří zaměstnavatelé přispívají na aktivity dětí svých zaměstnanců v rámci souboru benefitů. Nejlevnější kroužky nabízí skaut, kde je však z důvodu velkého zájmu velmi rychle vyčerpaná kapacita. Další cenově dostupné varianty mohou rodiče hledat v Domě dětí a mládeže, ve škole, v rámci družiny nebo v Lidové škole umění či ve sportovních klubech, které jsou dotované městskými částmi. Jejich cena je často zlomková ve srovnání se soukromým sektorem. 

Foto: Pixabay

Zdroj: AMI Communication 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomické náladě prospěl konec letních prázdnin

24.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská ekonomická důvěra se podle zářijové edice konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu oproti předchozímu měsíci zvýšila o 3,3 bodu a dosáhla tak hodnoty 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ceny zemědělských výrobců klesají 16 měsíců v řadě

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

V následujících měsících nelze očekávat výrazný pokles cen u zemědělských výrobců. U živočišné výroby již dochází k růstu cen. Rostlinná výroba pravděpodobně začne také zdražovat. To se bude postupně přenášet do cen v potravinářském průmyslu, což bude brzdit pokles cen potravin v obchodech.

Stavebnictví na začátku léta po mnoha měsících mírně vzrostlo, vyhráno stále ani zdaleka nemá

13.09.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouho nevídané číslo přišlo z českého stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla o rovná dvě procenta a poprvé po dlouhých měsících se tento ukazatel dostal do plusových hodnot. Sektor táhly vzhůru inženýrské stavby, naopak pozemní stavitelství se dále propadalo. Méně se také staví a dokončují nové byty.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama