e-news.cz - kurzy
Reklama

Situace v průmyslu zůstává složitá

07.08.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Situace v průmyslu zůstává složitá

Objem tuzemské průmyslové výroby v průběhu června meziměsíčně vzrostl o 0,7 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 3,4 %. Oproti tržnímu očekávání se jedná o poměrně výrazné zklamání. Hodnota nových zakázek meziročně narostla o 4,1 %, přičemž více jich dorazilo, jak z tuzemska (2,8 %), tak i ze zahraničí (4,8 %). Průměrný evidentní počet zaměstnanců v průmyslu meziročně klesl o 2,1 %, jejich průměrná hrubá mzda pak vzrostla o 3,5 %.

V rámci zpracovatelského průmyslu reportuje největší meziroční nárůst produkce odvětví výroby usní (14,6 %), výroby oděvů (13,7 %), výroby papíru a výroby chemických látek (shodně 5,9 %). Propad naopak hlásí výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (-28,8 %), výroba strojů a zařízení (-12,2 %) či výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství (-9,2 %). S přihlédnutím k vahám jednotlivých odvětví v celkovém průmyslovém výkonu přispěla nejvíce kladným směrem výroba elektřiny, plynu a tepla (příspěvek 0,3 procentního bodu), naopak směrem dolů celkový výsledek stahovala hlavně výroba motorových vozidel (-1,6pb).

Meziměsíčně mezi zpracovateli nejsvižněji narostla výroba usní (15,7 %), výroba základních farmaceutických výrobků (10,1 %) a výroba ostatních dopravních prostředků (5,5 %), pokles naopak hlásí výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (-8,5 %),výroba nápojů (-7,8 %) či kategorie ostatní zpracovatelský průmysl (-2,5 %).

Pozitivně na rozdíl od průmyslu překvapila statistika zahraničního obchodu, která v červnu vykázala přebytek na úrovni 29,3 mld. Kč, čímž znatelně překonala tržní odhad (15,8 mld. Kč) i květnový výsledek (11,9 mld. Kč). Pozitivní vliv na celkovou bilanci měl obchod s motorovými vozidly (+55,9 mld. Kč), opačným směrem pak působily základní kovy (-15,5 mld. Kč)

Čekání na dobré zprávy z průmyslu se dále prodlužuje. Zápornou meziroční statistiku sice není radno přeceňovat, jelikož ji zkresluje efekt zvýšené srovnávací základny z loňského června, který se speciálně automobilkám abnormálně vydařil, příliš pozitivně ovšem nevyznívají ani další srovnání. Po zoufalém květnu došlo meziměsíčně jen ke kosmetickému zlepšení a od začátku letošního roku průmysl zůstává v červených číslech, když prozatím stačil klesnout o 0,5 procenta. Oproti výkonu z před-pandemického ledna 2020 pak zaostává o 0,6 procenta a momentálně produkuje zhruba stejně jako v polovině roku 2017, tedy před těžko uvěřitelnými 7 lety. Vyhlídky do blízké budoucnosti navíc ani nedávají velkou naději na výraznější zlepšení. Předstihové indikátory svorně ukazují na další ochlazování celého sektoru, který se potýká s nedostatečnou poptávkou. Ta pravděpodobně v dohledné době nepřijde z Německa, jehož průmyslový sektor zůstává na sestupné trajektorii. Oživení by mohlo dorazit teprve s obnoveným růstem spotřebitelské poptávky, který ovšem dosud zaostává za očekáváními, poklesem evropských úrokových sazeb či zotavením ekonomiky Číny, která právě pro Německo představuje důležité odbytiště. Nic z toho ovšem nenastane okamžitě a minimálně pár dalších měsíců bude patrně v průmyslu obtížných. Letošní rok tak nejspíše zakončí v červených číslech, přičemž realisticky se jeví pokles o zhruba 1 procento.

Vít Hradil, hlavní ekonom Cyrrus

Foto: Pixabay

Zdroj: Cyrrus


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Stavebnictví na začátku léta po mnoha měsících mírně vzrostlo, vyhráno stále ani zdaleka nemá

13.09.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouho nevídané číslo přišlo z českého stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla o rovná dvě procenta a poprvé po dlouhých měsících se tento ukazatel dostal do plusových hodnot. Sektor táhly vzhůru inženýrské stavby, naopak pozemní stavitelství se dále propadalo. Méně se také staví a dokončují nové byty.

Sazka reklama
Reklama

Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

Nezaměstnanost zůstává zcela pod kontrolou

09.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v srpnu dosáhla hodnoty 3,8 %, čímž zopakovala červencový výsledek a trefila se i do tržního odhadu. Úřady práce evidovaly 286 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o zhruba 3 tisíce více než před měsícem a 25 tisíc více než před rokem.

e-news.cz - kurzy
Reklama

Recruiting: klíčové kroky k úspěchu

06.09.2024, Autor: red

Léto pomalu končí a otevírá se okno příležitostí pro získání kvalitních lidí. Není to však tak jednoduché, jak bývalo. Dávno jsou pryč časy, kdy stačilo nalepit papírovou poptávku na náměstí a lidé se jen hrnuli. Dnes máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU (v červnu 3,6 %) a problematika by se mohla uzavřít oblíbenou hláškou ,,nejsou lidi“.

Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

06.09.2024, Autor: Martin Švehla

U vybraných profesí stanovují starobní důchody ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Jedná se o důchody vojáků, policistů, hasičů, příslušníků BIS a vězeňské služby.  U většiny občanů však o důchodech rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je určuje podle příslušných zákonů jako součet základní výměry a procentní výměry.

Reálné mzdy rostou, ale stále mají co dohánět

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná mzda vykázala v letošním druhém čtvrtletí nominální meziroční růst o 6,5 %, což po zohlednění inflace odpovídá reálnému zvýšení o 3,9 %. Tento výsledek zaostal za očekáváním České národní banky (4,6 %) i trhu (4,3 %). Mezičtvrtletně činil mzdový růst 1,4 % (po sezónním očištění). Průměrná mzda nově dosahuje 45 854 Kč, mediánová – tedy ta, která rozděluje české zaměstnance na dvě poloviny podle výdělku – pak má hodnotu 38 529 Kč.

Apogeo
Reklama

Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Každý, kdo v ČR vykonává výdělečnou činnost, je povinen platit sociální pojištění. V tom je zahrnuto pojištění nemocenské, v nezaměstnanosti a důchodové pojištění, ze kterého vzniká nárok na starobní důchod. Tento nárok má ale dvě podmínky.

e-news.cz - kurzy
Reklama