e-news.cz - kurzy
Reklama

Průzkum: Tři čtvrtiny Čechů mají obavu ze svého finančního zajištění v důchodu

21.05.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průzkum: Tři čtvrtiny Čechů mají obavu ze svého finančního zajištění v důchodu

Obavu ze svého finančního zajištění v důchodu má sedmdesát šest procent Čechů. Dvě třetiny lidí si proto ukládají peníze na stáří, a to nejčastěji pomocí penzijního spoření. Vyplývá to z průzkumu ČSOB Penzijní společnosti.

Penzijní spoření má sjednaných padesát procent Čechů, třetina lidí si na důchod šetří na spořicím či běžném účtu.
Zbylá třetina Čechů si na důchod nespoří vůbec. Polovina z nich s přípravami na penzi teprve plánuje začít, zbytek se namísto toho spoléhá na důchod od státu nebo finanční pomoc od rodiny. Experti z ČSOB Penzijní společnosti však doporučují přípravy na důchod nepodceňovat a začít si spořit co nejdříve.
Průměrný důchod Čechům stačit nebude
Z toho, jak budou v důchodu vycházet s financemi, mají větší obavy ženy než muži.  Ženy také počítají s tím, že budou v důchodu potřebovat méně peněz. Že jim bude stačit do 20 000 Kč měsíčně očekává 6 z 10 žen a méně než polovina mužů. Celkem 61 % lidí si myslí, že si v důchodu vystačí s 15 až 25 tisíci korun měsíčně.
„Průměrný důchod dosáhne v roce 2022 díky několika valorizacím 17 242 korun. To je ale pouze na nižší hranici toho, s čím Češi počítají, že si v důchodu vystačí. Přes 46 % lidí bude v důchodu potřebovat přes 20 000 korun měsíčně. Na tuto úroveň ale důchody v dohledné době nevystoupají, a to i kvůli současné finanční situaci ovlivněné inflací, růstem cen energií a konfliktem na Ukrajině,“ upozorňuje Václav Lokaj, obchodní ředitel ČSOB Penzijní společnosti.
Nejoblíbenější přípravou na stáří je penzijní spoření
Na důchod se aktivně připravuje 67 % Čechů. Nejčastěji k tomu využívají penzijní spoření, které má sjednaná polovina dotázaných a dokonce 61 % lidí nad 35 let. Třetina dotázaných si peníze na stáří ukládá na běžném nebo spořicím účtu a 24 % respondentů má životní pojištění.
„Penzijní spoření je vhodný způsob přípravy na důchod. Každý klient si může vybrat strategii, která odpovídá jeho preferencím – od konzervativních po dynamické. Na rozdíl od spořicích účtů navíc přináší výhodu v podobě státních příspěvků a případně i příspěvků od zaměstnavatele,“ radí Václav Lokaj.
Příspěvky na penzijní spoření od zaměstnavatele dostává podle průzkumu jen třetina lidí, ačkoli jej dvě třetiny dotázaných považují za atraktivní zaměstnanecký benefit.
Průměrně si Češi spoří 779 korun měsíčně
Skoro 68 % dotázaných si myslí, že na důchod je nejlepší začít spořit nejpozději ve 30 letech. K tomu je vhodné právě penzijní spoření coby dlouhodobý spořicí produkt.
Experti kromě toho doporučují využít finanční kalkulačku, kterou nedávno představila Česká správa sociálního zabezpečení. S její pomocí si mohou lidé zjistit, jak vysoký bude přibližně jejich důchod a kolik si budou muset naspořit navíc. Zatím ji však vyzkoušela pouze čtvrtina Čechů.
Podle údajů ČSOB Penzijní společnosti si Češi v průměru posílají na penzijní spoření průměrně 779 korun měsíčně, u nově sjednaných smluv je průměr ještě o 150 korun vyšší. Kdo by si tak začal spořit ve 30 letech, do důchodu šel v 65 a své prostředky investoval do ČSOB dynamického účastnického fondu, našetří si na penzi téměř 1,4 mil Kč. Z toho 71 400 Kč bude představovat státní příspěvek a 976 217 Kč očekávaný výnos. Celková naspořená částka se může navýšit ještě o případné příspěvky zaměstnavatele.
„Díky státním příspěvkům si na penzijním spoření našetří peníze na důchod i ti, kdo si nechtějí nebo nemohou odkládat měsíčně příliš velké částky. Je však zapotřebí začít se spořením co nejdříve, není proto vůbec na škodu, když rodiče založí penzijní spoření svým dětem. Je rozhodně lepší spořit drobné částky již od nižšího věku než před důchodem zjistit, že s úsporami nevystačíme,“ uzavírá Václav Lokaj.

ČSOB penzijní společnost 2017 2018 2019 2020 2021 Zhodnocení od vzniku fondu k 31.12.2021
ČSOB dynamický účastnický fond 5,5% -10,1% 25,3% 6,51% 20,40% 82,79%

Foto: Pixabay
Zdroj: ČSOB


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama