e-news.cz - kurzy
Reklama

Poznejte klíčové faktory při výběru správné půjčky

27.08.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poznejte klíčové faktory při výběru správné půjčky

Podle průzkumu Indexu Prosperity a finančního zdraví si půjčuje 35 % Čechů, když potřebují zaplatit mimořádný výdaj. Řešíte aktuálně půjčku? Pak byste měli vědět, podle čeho si dobře vybrat.

Základní pravidlo zní: Hledejte bankovní licenci!

První a nejdůležitější pravidlo zní: Půjčujte si peníze pouze od institucí s platnou bankovní licencí. Proč je to tak důležité? Bankovní licenci uděluje pouze Česká národní banka a licence představuje záruku, že daná společnost splňuje přísné podmínky pro poskytování finančních služeb. 

Možná vás to překvapí, ale licenci mohou získat nejenom tradiční banky, ale i nebankovní poskytovatelé. Takže i nebankovní půjčka od poskytovatele s licencí bude férová.

3 důvody, proč byste vždy měli usilovat o půjčku u poskytovatele s bankovní licencí:

  • Větší bezpečnost: Vaše peníze a osobní údaje jsou v bezpečí.
  • Přísný a pravidelný dohled: Činnost společnosti podléhá kontrole ČNB, která chrání vaše zájmy jako spotřebitele.
  • Férové jednání: Poskytovatel s licencí se musí řídit zákonem a nemůže si dovolit nekalé praktiky.

Informaci o licenci najdete na webových stránkách poskytovatele nebo si ji můžete ověřit přímo na stránkách České národní banky.

Pozor na lichváře a nekalé praktiky!

Bohužel, ne všichni, kdo nabízejí půjčky, hrají fér. Narazit můžete na takzvané lichváře, kteří se vás snaží nalákat na skvělé nabídky, za kterými se ale skrývají nevýhodné podmínky a skryté poplatky. Mezi typické nekalé praktiky patří:

  • Neúměrně vysoké úroky a RPSN: Lichváři si účtují neúměrně vysoké úroky a RPSN (roční procentní sazba nákladů), které vás můžou dostat do dluhové pasti.
  • Skryté poplatky: Pozor na poplatky za sjednání půjčky, vedení úvěrového účtu, předčasné splacení a další. Všechny poplatky by měly být jasně a srozumitelně uvedeny v úvěrové smlouvě.
  • Nátlak a zastrašování: Lichváři se vás můžou snažit donutit k podpisu smlouvy nátlakem, výhružkami nebo zastrašováním. Vždy si důkladně celou smlouvu přečtěte a v případě pochybností se poraďte s někým, komu důvěřujete.

8 klíčových faktorů pro výběr správné půjčky:

Nyní, když víte, na co si dát pozor, se podíváme na klíčové faktory, které byste měli zvážit při výběru té správné půjčky:

  • Výše úroku a RPSN: Porovnejte si nabídky od více poskytovatelů a vyberte si několik favoritů.
  • Doba splatnosti: Zvolte si dobu splatnosti, která vám bude vyhovovat a nebudete mít problém splácet.
  • Měsíční splátka: Spočítejte si, kolik budete měsíčně splácet, a ujistěte se, že to vaše finanční situace umožňuje.
  • Další poplatky: Zjistěte si, jaké poplatky jsou s půjčkou spojeny (poplatek za sjednání, vedení úvěrového účtu, předčasné splacení atd.).
  • Možnost předčasného splacení: Ověřte si, zda můžete půjčku splatit předčasně a za jakých podmínek.
  • Recenze a zkušenosti ostatních klientů: Přečtěte si recenze a zkušenosti ostatních klientů s daným poskytovatelem.
  • Srozumitelnost smluvních podmínek: Před podpisem smlouvy si pečlivě prostudujte všechny podmínky a ujistěte se, že jim rozumíte.
  • Aktivní pomoc ze strany poskytovatele: Nejste si něčím jisti, nebo nerozumíte nějakému termínu? Férový poskytovatel vám vše bez problému vysvětlí a do ničeho vás netlačí.

Nejvýhodnější půjčka nemusí být ta nejlepší půjčka

Berte také v potaz to, že celkovou výhodnost půjčky nemůžete omezit jen na to, kolik za ní celkově zaplatíte. Kromě ceny byste měli sledovat také další výhody – třeba možnost na čas přerušit splácení půjčky, aniž byste museli platit velké penále.

Foto: Freepik


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Stavebnictví na začátku léta po mnoha měsících mírně vzrostlo, vyhráno stále ani zdaleka nemá

13.09.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouho nevídané číslo přišlo z českého stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla o rovná dvě procenta a poprvé po dlouhých měsících se tento ukazatel dostal do plusových hodnot. Sektor táhly vzhůru inženýrské stavby, naopak pozemní stavitelství se dále propadalo. Méně se také staví a dokončují nové byty.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

Nezaměstnanost zůstává zcela pod kontrolou

09.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v srpnu dosáhla hodnoty 3,8 %, čímž zopakovala červencový výsledek a trefila se i do tržního odhadu. Úřady práce evidovaly 286 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o zhruba 3 tisíce více než před měsícem a 25 tisíc více než před rokem.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recruiting: klíčové kroky k úspěchu

06.09.2024, Autor: red

Léto pomalu končí a otevírá se okno příležitostí pro získání kvalitních lidí. Není to však tak jednoduché, jak bývalo. Dávno jsou pryč časy, kdy stačilo nalepit papírovou poptávku na náměstí a lidé se jen hrnuli. Dnes máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU (v červnu 3,6 %) a problematika by se mohla uzavřít oblíbenou hláškou ,,nejsou lidi“.

Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

06.09.2024, Autor: Martin Švehla

U vybraných profesí stanovují starobní důchody ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Jedná se o důchody vojáků, policistů, hasičů, příslušníků BIS a vězeňské služby.  U většiny občanů však o důchodech rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je určuje podle příslušných zákonů jako součet základní výměry a procentní výměry.

Reálné mzdy rostou, ale stále mají co dohánět

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná mzda vykázala v letošním druhém čtvrtletí nominální meziroční růst o 6,5 %, což po zohlednění inflace odpovídá reálnému zvýšení o 3,9 %. Tento výsledek zaostal za očekáváním České národní banky (4,6 %) i trhu (4,3 %). Mezičtvrtletně činil mzdový růst 1,4 % (po sezónním očištění). Průměrná mzda nově dosahuje 45 854 Kč, mediánová – tedy ta, která rozděluje české zaměstnance na dvě poloviny podle výdělku – pak má hodnotu 38 529 Kč.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Každý, kdo v ČR vykonává výdělečnou činnost, je povinen platit sociální pojištění. V tom je zahrnuto pojištění nemocenské, v nezaměstnanosti a důchodové pojištění, ze kterého vzniká nárok na starobní důchod. Tento nárok má ale dvě podmínky.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama