Apogeo
Reklama

Počet žadatelů o hypoteční úvěr se zdvojnásobil, sazby však klesají velmi pomalu

03.05.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Počet žadatelů o hypoteční úvěr se zdvojnásobil, sazby však klesají velmi pomalu

Broker Consulting Index hypotečních úvěrů dosáhl v dubnu hodnoty 5,25 procenta a klesl již po páté v řadě. I přes opětovné snižování základních sazeb Českou národní bankou klesají od začátku roku úrokové sazby jen velmi pomalu. Na konci loňského roku se průměrná hodnota úrokových sazeb pohybovala okolo 5,71 procent, nyní evidujeme oproti této hodnotě pokles o 0,46 procentního bodu. I toto snížení je však pro zájemce o hypoteční úvěr velmi významné, neboť i rozdíl několika desetin v úrokové sazbě může znamenat úspory v řádech tisíců.

„I díky tomuto faktu opět stoupá objem poskytovaných hypotečních úvěrů. Počet žadatelů se oproti stejnému období v loňském roce téměř zdvojnásobil. Snížení úrokových sazeb, byť v řádech desetin, může klientům ušetřit nemalé částky,“ uvádí Michaela Pudilová, analytička hypotečních a spotřebitelských úvěrů ze společnosti Broker Consulting.

Průměrná nabídková sazba hypoték v dubnu klesla oproti předchozímu měsíci (5,34 procent) o 0,09 procentního bodu a zastavila se na hodnotě 5,25 procent. I přesto, že Česká národní banka snížila v březnu základní repo sazbu o pět desetin procentního bodu, došlo, ze strany poskytovatelů hypotečních úvěrů, k velmi mírnému snížení základních úrokových zazeb. Ty v lednu startovaly, podle dat Broker Consulting Indexu, na hodnotě 5,62 procent, v únory se snížily  na 5,53 procent a v březnu pak klesly na výše zmíněných 5,34 procent. Poklesl také předstihový ukazatelBroker Consulting Indexu hypotečních úvěrů, který na měsíc květen předpovídá hodnotu 5,34 procenta.

A jak vypadá zmíněné snížení v praxi?

Pro mnoho zájemců o hypotéku je naprosto zásadní, jakou částku budou měsíčně bance za poskytnutý úvěr odvádět. S klesající úrokovou sazbou přibývá těch, kteří začali po letech vysokých úroků přemýšlet o vlastní nemovitosti. „Hypotéky se stávají dostupnějšími, zájemci ale stojí před nelehkou otázkou, zda počkat na další snižování sazeb nebo koupit vysněnou nemovitost nyní. Situace na hypotečním trhu totiž přilákala více investorů a ceny nemovitostí jdou pomalu opět nahoru,“ komentuje Michaela Pudilová ze společnosti Broker Consulting.

Díky snižování sazeb však mohou klienti ušetřit poměrně velký finanční obnos. Příkladem může být názorná situace, kdy si klient od banky vypůjčí 5 miliónů korun se splatností 30 let při úrokové sazbě 6%. V tomto případě bude měsíční splátka činit 29 978 korun. Pokud by byl ale úrok po celou dobu splácení úvěru o jedno procento nižší, tedy 5%, splátka bude činit 26.841 korun. Měsíčně tedy uspoří přes tři tisíce korun, za 30 let by v případě stejné úrokové sazby ušetřil přes jeden milion korun. „Pro mnoho klientů je takový rozdíl ve splátce velmi znatelný a znamená také rozdíl mezi tím, zda si o takový typ úvěru požádají a budou mít na jeho bezproblémové a pravidelné splácení,“ uzavírá Michaela Pudilová.

Foto: Pixabay

Zdroj: Broker Consulting 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k maloobchodním tržbám v ČR v květnu 2024

05.07.2024, Autor: red

Růst tržeb v tuzemském maloobchodě činil v květnu meziročně 4,4 % a zaostal za očekáváním finančního trhu, jenž předpokládal růst 5,3 %. Jakkoliv vyšel květnový růst pod očekáváním finančního trhu, tak maloobchodní tržby dále prodloužily sérii svého meziročního růstu, jež byla započata loni v prosinci.

Ve 2. kvartálu rostly nejvíce nástupní mzdy provozních manažerů a chemiků

04.07.2024, Autor: Z blogosféry

Průměrné nástupní mzdy se ve druhém kvartálu letošního roku některým profesím zvedly o více než 30 procent. Byl to konkrétně případ provozních manažerů a chemiků. Provozní manažeři mohli nastoupit za nástupní mzdu v průměru o 15 300 korun vyšší než v prvním kvartálu letošního roku, chemici pak za mzdu vyšší o 13 500 korun. Vyplývá to z dat pracovního portálu JenPráce.cz, který nabídl ve 2. kvartálu 80 tisíc pracovních pozic. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k PMI ve zpracovatelském průmyslu za červen 2024

02.07.2024, Autor: red

Červnový PMI průzkum hlásí výraznější zhoršení podmínek v tuzemském zpracovatelském průmyslu. Dle PMI průzkumu se v tuzemském zpracovatelském sektoru v červnu prohloubil pokles výroby, nových objednávek, a také zaměstnanosti. Horší výsledky pro letošní červen nejsou úplným překvapením, neboť na hlubší pokles aktivity ve zpracovatelském průmyslu poukazovaly také PMI průzkumy pro Německo a pro eurozónu jako celek.

Polovina Čechů si bere v kuse jen jeden týden dovolené, podle odborníků to nestačí

25.06.2024, Autor: Z blogosféry

Nejnovější průzkum společnosti Grafton Recruitment ukázal, že polovina českých zaměstnanců si bere v kuse pouze jeden týden dovolené. Pro kvalitní odpočinek přitom psychologové doporučují alespoň jednou za rok dvoutýdenní, v ideálním případě dokonce třítýdenní dovolenou. Z výsledků průzkumu rovněž vyplývá, že více než polovina zaměstnanců zůstává během své dovolené v kontaktu s prací. To vše přispívá k již tak vysoké úrovni stresu mezi zaměstnanci a zvyšuje i nebezpečí syndromu vyhoření. 

Komentář k vývoji indikátorů důvěry

25.06.2024, Autor: Z blogosféry

„Ačkoliv se v červnu důvěra v českou ekonomiku mezi podnikateli zvýšila, spotřebitelé stejného názoru nejsou. Což vyplývá z zveřejněných dat ČSÚ. Souhrnný indikátor důvěry vyjádřený bazickým indexem se sice meziměsíčně zvýšil o 1,6 bodu a dostal se tak na hodnotu 98,0, vývoj jeho složek byl ale rozdílný. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl oproti květnu o 2 body na hodnotu 97,4, indikátor důvěry spotřebitelů se však mírně snížil o 0,6 bodu na hodnotu 101,0. Klesal tak již druhý měsíc v řadě, přitom od začátku roku jsme mohli čtyři měsíce sledovat jeho růst,“ popisuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů zůstává ostražitá

24.06.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská ekonomická důvěra podle červnového konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu meziměsíčně vzrostla z květnových 97,3 na 98,0 bodu. Mezi podnikateli důvěra narostla z 96,2 na 97,4 bodu, mezi spotřebiteli se naopak snížila z 102,4 na 101,0 bodu.

Spokojenost zaměstnanců v České republice klesá, globální trend je opačný

21.06.2024, Autor: Z blogosféry

Zatímco celosvětově spokojenost zaměstnanců roste, v Česku oproti roku 2021 poklesla o 9 procentních bodů. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu společnosti Grafton Recruitment, který zkoumal aspekty spokojenosti zaměstnanců ve 12 zemích napříč Evropou, Asií a Jižní Amerikou.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Komentář k vývoji cen výrobců za květen 2024

18.06.2024, Autor: Z blogosféry

„Čísla, která zveřejnila ČSÚ, ukázala, že pokles cen zemědělských výrobců postupně zpomaluje. Ačkoliv ceny meziročně klesají již třináct měsíců v řadě, dvouciferné tempo, kterého se zpočátku držely, zřejmě brzy opustí," popisuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama