Apogeo
Reklama

Platové tabulky pro rok 2024 – platy lékařů, učitelů, zdravotníků, bezpečnostních složek a dalších profesí

23.07.2024, Autor: Martin Švehla

14 votes, average: 1,43 out of 514 votes, average: 1,43 out of 514 votes, average: 1,43 out of 514 votes, average: 1,43 out of 514 votes, average: 1,43 out of 5
Platové tabulky pro rok 2024 – platy lékařů, učitelů, zdravotníků, bezpečnostních složek a dalších profesí

V soukromém sektoru si v zásadě můžete svou mzdu se zaměstnavatelem sjednat dohodou. Mzda nemůže být nižší než minimální, horní hranici však nemá. Ve veřejném sektoru nemluvíme o mzdě, ale o platu, a ten musí být zaměstnavatelem stanoven  podle jednotných pravidel.

Tento princip má zaručit,  že obdobná práce, vykonávaná s obdobnými znalostmi a zkušenostmi, bude honorována stejně, bez ohledu na lokalitu či jiné okolnosti. K tomu slouží tzv. platové tabulky.     

Plat je peněžité plnění zaměstnancům, pokud je zaměstnavatelem:

  • stát,
  • územní samosprávný celek (obec nebo kraj),
  • státní fond,
  • příspěvková organizace, jejíž náklady na platy a odměny za pracovní pohotovost jsou plně zabezpečovány z příspěvku na provoz poskytovaného z rozpočtu zřizovatele nebo z úhrad podle zvláštních právních předpisů,
  • školská právnická osoba zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí podle školského zákona, nebo
  • regionální rada regionu soudržnosti.

Jinými slovy, plat je odměna za práci ve veřejném sektoru. Výše platu je určována systémem, jehož základem jsou platové tabulky.  Cílem tohoto systému je odměňovat zaměstnance ve veřejném sektoru jednotně, podle jejich kvalifikace, délky praxe a zastávané pozice. Právě tím se platy zásadně odlišují od mezd, tedy od odměn za práci v soukromém sektoru, kde jediným obecně platným limitem je minimální a zaručená mzda. Žádný zaměstnanec nesmí mít mzdu nižší, horní hranice mzdy však určena není, konkrétní výše se stanovuje dohodou zaměstnance a zaměstnavatele.

Vývoj platů 2024

Celkově jsou výdělky ve veřejném sektoru (platy) vyšší než v soukromé sféře (mzdy). Vyplývá to ze skutečnosti, že ve veřejném sektoru pracuje jen zhruba 20 % všech pracovních sil v zemi a jejich průměrná kvalifikace je vyšší než průměrná kvalifikace lidí v soukromé sféře.

Ve 4. čtvrtletí 2023 byl průměrný plat 51.298 Kč, průměrná mzda 47.797 Kč. Také medián platů (47.845 Kč) byl vyšší než medián mezd (40.061 Kč). Pro rok 2024 usilují odbory o zvýšení platů s ohledem na skutečnost, že jejich reálná výše v posledních letech citelně klesla. Za uplynulé 3 roky stouply ceny celkově o více než 35 % (kumulovaná inflace), platy však nominálně rostly pomaleji (v různých třídách o 15 – 34 %).

Zvýšení platů ve veřejném sektoru v roce 2024

V platových tabulkách nedochází v roce 2024 k žádným změnám, zůstávají stejné, jako v roce předchozím (2023). Přesto si ale někteří zaměstnanci státu v roce 2024 polepší:

  • Učitelům a pedagogům se zvýší platy v průměru o 2.500 Kč  dodatečnými odměnami
  • Lékařům a dentistům stoupnou platy přeřazením  do vyšších platových tříd (začínající lékař bude ve 12. místo v 11. platové třídě, lékař po atestaci ve 14. třídě). Lékařům také stoupnou osobní příplatky o 5 – 15 tisíc korun měsíčně.
  • Zdravotnickým pracovníkům, kteří vykonávají nelékařská povolání stoupne plat  navýšením osobního příplatku o 5 %. 

Změny platových tabulek pro učitele, pracovníky bezpečnostních složek a armády byly provedeny s platností již od roku 2023.

Pracovní nebo služební poměr

Ve veřejném sektoru mohou být zaměstnanci buď v pracovním nebo ve služebním poměru. V pracovním poměru, tedy na základě pracovní smlouvy, vykonávají práci například  učitelé, zdravotníci,  soudci, státní zástupci nebo úředníci ministerstev mimo služební poměr.  Do služebního poměru nastupují zaměstnanci na základě výběrového řízení, skládají slib nebo přísahu, a jsou to typicky například příslušníci ozbrojených sil (vojáci), bezpečnostních sborů (hasiče, policisté,  celníci, vězeňská služba) či úředníci ve správních úřadech. Ti také skládají do jednoho roku od přijetí úřednickou zkoušku. Pokud by byl plat podle platových tabulek nižší než min imální nebo zaručená mzda, zaměstnavatel doplácí rozdíl.

Platové třídy a platové stupně

Podle kvalifikace jsou pracovníci ve veřejném sektoru rozděleni do 16 platových tříd. V každé platové třídě je pak částka mzdy (tarif) odstupňována podle délky praxe a zkušeností do 12 stupňů. Tak je sestavena platová tabulka: v průsečíku platových tříd a platových stupňů najde každý zaměstnanec svůj tarif (svůj hrubý plat).

Důležitou okolností je, zda je zaměstnanec v pracovním nebo ve služebním poměru. Zatímco do pracovního poměru vstupuje zaměstnanec na základě běžné pracovní smlouvy, do služebního poměru nastupuje na základě výběrového řízení, při nástupu skládá slib (nebo přísahu) a ukončení služebního poměru může nastat rozhodnutím služebního orgánu. Rozdíly jsou samozřejmě i v platech.

Platy zaměstnanců v pracovním poměru

Pro různé typy profesí je stanoveno celkem 5 platových tabulek, odlišných podle oboru vykonávané činnosti.

Další tabulky jsou určeny pro zaměstnance státu, kteří jsou ve služebním poměru. Typicky jsou to například úředníci na ministerstvech a v dalších státních úřadech, kteří byli přijati do služebního poměru a zařazení nebo jmenováni na služební místo, většinou se značnou kompetencí při přípravě návrhů právních předpisů, mezinárodních smluv, návrhů koncepcí, řízení a usměrňování činnosti jiných správních orgánů, při ochraně utajovaných skutečností a obhajobě zahraničních zájmů ČR atp. Platové třídy (od 5. do 16.) odpovídají složitosti a náročnosti svěřené práce a míře odpovědnosti, kterou zaměstnanec státu nese.


Samostatné tabulky mají dále bezpečnostní složky státu (hasiči, policisté, celníci, vězeňská služba, BIS), a to pro základní tarif a pro tarif zvýšený o 10 % při dvousměnném, třísměnném nebo nepřetržitém režimu služby. Tarifní třídy těchto zaměstnanců se určují podle jejich služební hodnosti, dosaženého vzdělání, délky služebního poměru a hodnostního označení. 

Také platy vojáků jsou určovány podle samostatné tabulky, ve které jsou platy přiřazený k jednotlivým hodnostem. Vojín (nejnižší hodnost) má základní tarifní plat ve výši minimální mzdy (18.900 Kč), armádní generál (nejvyšší hodnost v Armádě ČR) má plat 143.850 Kč. Vojáci dostávají k základnímu platu různé příplatky a příspěvky.

Příplatky k platům

Zaměstnanci ve veřejném sektoru mají nárok na příplatky a odměny k tarifním platům: příplatky za vedení, za noční práci, za práci v sobotu, v neděli či ve svátek, za přesčas a za ztížené pracovní prostředí. Přiznává se rovněž zvláštní příplatek za ztížené okolnosti při práci, příplatek za rozdělenou směnu a osobní příplatek (tzv. osobní ohodnocení), které je většinou přiznané rozhodnutím nadřízeného a přesné určení nemá.

Samostatnou kategorií jsou příplatky pro pedagogy a dále odměny, které jsou mnohdy značně vysoké a spojují se s dosaženými pracovními výsledky za určité období (zpravidla za rok).

Foto: Pixabay

Autor: Martin Švehla


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recruiting: klíčové kroky k úspěchu

06.09.2024, Autor: red

Léto pomalu končí a otevírá se okno příležitostí pro získání kvalitních lidí. Není to však tak jednoduché, jak bývalo. Dávno jsou pryč časy, kdy stačilo nalepit papírovou poptávku na náměstí a lidé se jen hrnuli. Dnes máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU (v červnu 3,6 %) a problematika by se mohla uzavřít oblíbenou hláškou ,,nejsou lidi“.

Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

06.09.2024, Autor: Martin Švehla

U vybraných profesí stanovují starobní důchody ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Jedná se o důchody vojáků, policistů, hasičů, příslušníků BIS a vězeňské služby.  U většiny občanů však o důchodech rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je určuje podle příslušných zákonů jako součet základní výměry a procentní výměry.

e-news.cz
Reklama

Reálné mzdy rostou, ale stále mají co dohánět

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná mzda vykázala v letošním druhém čtvrtletí nominální meziroční růst o 6,5 %, což po zohlednění inflace odpovídá reálnému zvýšení o 3,9 %. Tento výsledek zaostal za očekáváním České národní banky (4,6 %) i trhu (4,3 %). Mezičtvrtletně činil mzdový růst 1,4 % (po sezónním očištění). Průměrná mzda nově dosahuje 45 854 Kč, mediánová – tedy ta, která rozděluje české zaměstnance na dvě poloviny podle výdělku – pak má hodnotu 38 529 Kč.

Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Každý, kdo v ČR vykonává výdělečnou činnost, je povinen platit sociální pojištění. V tom je zahrnuto pojištění nemocenské, v nezaměstnanosti a důchodové pojištění, ze kterého vzniká nárok na starobní důchod. Tento nárok má ale dvě podmínky.

e-news.cz - kurzy
Reklama

Česká ekonomika stále nemůže nabrat dech

30.08.2024, Autor: Z blogosféry

Dnes publikovaná data ČSÚ potvrdila mírný růst tuzemského hrubého domácího produktu, a to jak v mezičtvrtletním srovnání, tak i ve srovnání meziročním. Podle zpřesněného odhadu vzrostl HDP očištěný o cenové vlivy a sezónnost ve 2. čtvrtletí o 0,3 % v porovnání s prvním kvartálem, meziročně si pak polepšil o 0,6 %.

e-news.cz - kurzy
Reklama

Až 93 % personalistů eviduje žádosti o přidání

26.08.2024, Autor: Z blogosféry

Podle společného průzkumu společnosti Edenred a Recruitment Academy mezi personalisty plánuje plošné navýšení mezd během letošního roku téměř čtvrtina firem. Přidávat svým zaměstnancům naopak určitě nebude 21 % z nich.

Letošní léto spotřebitelům zkazilo náladu

26.08.2024, Autor: Z blogosféry

Podle srpnové edice konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry oproti předchozímu měsíci klesl o 1,4 bodu na hodnotu 93,7 a dostal se tak nejníže od února letošního roku. Svůj podíl na tom mělo zhoršení nálady podnikatelů (o 1,5 bodu na 93,0) i spotřebitelů (o 1,1 bodu na 97,3).

e-news.cz - kurzy
Reklama