e-news.cz - kurzy
Reklama

Letošní léto spotřebitelům zkazilo náladu

26.08.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Letošní léto spotřebitelům zkazilo náladu

Podle srpnové edice konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry oproti předchozímu měsíci klesl o 1,4 bodu na hodnotu 93,7 a dostal se tak nejníže od února letošního roku. Svůj podíl na tom mělo zhoršení nálady podnikatelů (o 1,5 bodu na 93,0) i spotřebitelů (o 1,1 bodu na 97,3).

průmyslu se nálada mírně zlepšila, když narostl očekávaný objem produkce v příštích měsících a hodnocení současného stavu zásob hotových výrobků. Větší naděje průmyslníci vkládají i do exportu a celkové ekonomické situace v nadcházejícím kvartále.

Nepatrné zhoršení naopak hlásí stavebnictví, které snížilo hodnocení současné poptávky i očekávanou zaměstnanost. Alespoň s mírně většími očekáváními ovšem stavebníci hledí do příštích třech měsíců, kde zvýšili očekávanou stavební aktivitu.

Směrem dolů zamířila i nálada v obchodu, kde se propadlo hodnocení ekonomické situace v uplynulých třech měsících, snížilo se hodnocení stavu zásob i výhled na budoucí ekonomickou situaci.

Poměrně výrazně ochladl optimismus ve službách, a to primárně kvůli horšímu hodnocení nedávné i očekávané budoucí poptávky.

Zhoršení nálady spotřebitelů vyplývá z většího pesimismu ohledně budoucí celkové ekonomické i vlastní finanční situace. Spotřebitelé reportují větší obavu z nezaměstnanosti a dalšího růstu cen, klesá naopak počet respondentů, kteří deklarují úmysl činit významnější nákupní rozhodnutí.

Aktuální data mnoho důvodů k oslavám nenabízejí. Zlepšení nálady hlásí pouze průmysl, kde je třeba tento údaj brát s rezervou, jelikož má tendenci k výkyvům, obzvláště pak v období letních dovolených. Všechny ostatní sektory reportují narůst skepse, což je speciálně varovné ve službách a u spotřebitelů. Právě obnovená ochota domácností utrácet měla být v letošním roce vzpruhou pro českou ekonomiku, ovšem v srpnu – tedy měsíci, který službám spojeným s dovolenými přeje – tuto tendenci poskytovatelé služeb nepotvrzují. Sentiment domácností pak klesl již čtvrtý měsíc za sebou a celé prázdniny strávil pod svým dlouhodobým průměrem, tedy v pásmu „blbé nálady“. Jelikož se zároveň citelně zvýšila obava ze zdražování, přepokládáme, že právě inflace cen služeb stála za velkou částí deziluze spotřebitelů. Ti pravděpodobně byli na svých letních cestách konfrontování s novou cenovou hladinou v rekreačních zařízeních, což jejich chuť utrácet zchladilo. Celkově lze konstatovat, že česká ekonomika letos žádný zázrak nepředvede a růst kolem 1 procenta zůstává základním scénářem, přičemž rizika jsou vychýlena spíše mírně směrem dolů.

Foto: Pixabay

Zdroj: CYRRUS


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Stavebnictví na začátku léta po mnoha měsících mírně vzrostlo, vyhráno stále ani zdaleka nemá

13.09.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouho nevídané číslo přišlo z českého stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla o rovná dvě procenta a poprvé po dlouhých měsících se tento ukazatel dostal do plusových hodnot. Sektor táhly vzhůru inženýrské stavby, naopak pozemní stavitelství se dále propadalo. Méně se také staví a dokončují nové byty.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

Nezaměstnanost zůstává zcela pod kontrolou

09.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v srpnu dosáhla hodnoty 3,8 %, čímž zopakovala červencový výsledek a trefila se i do tržního odhadu. Úřady práce evidovaly 286 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o zhruba 3 tisíce více než před měsícem a 25 tisíc více než před rokem.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recruiting: klíčové kroky k úspěchu

06.09.2024, Autor: red

Léto pomalu končí a otevírá se okno příležitostí pro získání kvalitních lidí. Není to však tak jednoduché, jak bývalo. Dávno jsou pryč časy, kdy stačilo nalepit papírovou poptávku na náměstí a lidé se jen hrnuli. Dnes máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU (v červnu 3,6 %) a problematika by se mohla uzavřít oblíbenou hláškou ,,nejsou lidi“.

Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

06.09.2024, Autor: Martin Švehla

U vybraných profesí stanovují starobní důchody ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Jedná se o důchody vojáků, policistů, hasičů, příslušníků BIS a vězeňské služby.  U většiny občanů však o důchodech rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je určuje podle příslušných zákonů jako součet základní výměry a procentní výměry.

Reálné mzdy rostou, ale stále mají co dohánět

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná mzda vykázala v letošním druhém čtvrtletí nominální meziroční růst o 6,5 %, což po zohlednění inflace odpovídá reálnému zvýšení o 3,9 %. Tento výsledek zaostal za očekáváním České národní banky (4,6 %) i trhu (4,3 %). Mezičtvrtletně činil mzdový růst 1,4 % (po sezónním očištění). Průměrná mzda nově dosahuje 45 854 Kč, mediánová – tedy ta, která rozděluje české zaměstnance na dvě poloviny podle výdělku – pak má hodnotu 38 529 Kč.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Každý, kdo v ČR vykonává výdělečnou činnost, je povinen platit sociální pojištění. V tom je zahrnuto pojištění nemocenské, v nezaměstnanosti a důchodové pojištění, ze kterého vzniká nárok na starobní důchod. Tento nárok má ale dvě podmínky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama