Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k  průzkumu Manufacturing PMI (PMI ve zpracovatelském průmyslu) v ČR

02.09.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k  průzkumu Manufacturing PMI (PMI ve zpracovatelském průmyslu) v ČR

Srpnový PMI průzkum hlásí, že se podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu dále zhoršovaly, tempo zhoršování však bylo nejmírnější od srpna 2022. Dle PMI průzkumu se v tuzemském zpracovatelském sektoru v srpnu zmírnil pokles výroby a nových objednávek. V tuzemském zpracovatelském sektoru pokračuje růst nákladů, prodejní ceny ale klesly, což ukazuje, že výrobci vstřebávají vyšší náklady do svých marží s cílem zachovat si cenovou konkurenceschopnost.

Souhrnný indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, v srpnu vzrostl z červencových 43,8 na úroveň 46,7. Finanční trh očekával nárůst celkového indikátoru PMI na úroveň 44,0.Pod úrovní padesáti bodů, jež v tomto průzkumu představuje kritickou hranici mezi růstem a poklesem aktivity ve zkoumaném sektoru ekonomiky, se PMI indikátor pro tuzemský zpracovatelský průmysl nachází již sedmadvacátý měsíc v řadě.

Dle PMI průzkumu se v tuzemském zpracovatelském průmyslu v srpnu zmírnilo tempo poklesu výroby i nových zakázek. Pokles nových zakázek byl nejmírnější od srpna 2022. Na straně nových objednávek je patrná slabost jak domácí poptávky, tak poptávky v Evropě, zlepšení je ale u některých firem reportováno na trzích v Asii a Africe.

V srpnu dle PMI průzkumu pokračoval pokles zaměstnanosti ve zpracovatelském průmyslu, a ačkoliv byl pokles nejmírnější od letošního května, tak trend k poklesu zaměstnanosti v případě tuzemského zpracovatelského sektoru trvá od října 2022.

V srpnu se dle průzkumu PMI zlepšilo očekávání ohledně výroby v tuzemském zpracovatelském průmyslu pro příštích 12 měsíců: optimismus vzrostl na své tříměsíční maximum. Růst optimismu byl dle PMI průzkumu založen na uvádění nových produktů a očekávání oživení poptávky na evropských trzích. 

Ohledně vývoje cenových tlaků průzkum PMI hlásí, že v srpnu v tuzemském zpracovatelském průmyslu dále pokračoval růst nákladů a byť růst nákladů se v porovnání s červencem zmírnil, tak zůstává poměrně výrazný. Na straně nákladů jsou zmiňovány mj. problémy v lodní dopravě včetně narušení dodávek v přístavech. Prodejní ceny ve zpracovatelském sektoru ale v srpnu mírně klesly s tím, jak se firmy snaží v prostředí slabší poptávky zachovat si cenovou konkurenceschopnost.

Firmy v tuzemském zpracovatelském sektoru tak vstřebávají vyšší náklady do svých ziskových marží, což je dobrá zpráva pro výhled inflace.

Průzkumy PMI naznačují, že situace ve zpracovatelském průmyslu zůstává slabá obecně napříč Evropou. V případě tuzemského zpracovatelského průmyslu lze ale srpnový průzkum odznačit za relativně příznivý, neboť celkový PMI indikátor vzrostl na své dvouleté maximum při zmírnění poklesu výroby a nových objednávek. Na straně vývoje cen je dobrou zprávou, že firmy se snaží absorbovat rostoucí náklady do svých marží a prodejní ceny v tuzemském zpracovatelském sektoru mírně klesají.Z pohledu měnové politiky srpnový PMI průzkum sám o sobě naznačuje, že ČNB má i nadále prostor pro pozvolné snižování úrokových sazeb, celkový výčet faktorů pro snižování úroků či pro případnou pauzu v tomto procesu byl ale v posledních týdnech smíšený.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Stavebnictví na začátku léta po mnoha měsících mírně vzrostlo, vyhráno stále ani zdaleka nemá

13.09.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouho nevídané číslo přišlo z českého stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla o rovná dvě procenta a poprvé po dlouhých měsících se tento ukazatel dostal do plusových hodnot. Sektor táhly vzhůru inženýrské stavby, naopak pozemní stavitelství se dále propadalo. Méně se také staví a dokončují nové byty.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

Nezaměstnanost zůstává zcela pod kontrolou

09.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v srpnu dosáhla hodnoty 3,8 %, čímž zopakovala červencový výsledek a trefila se i do tržního odhadu. Úřady práce evidovaly 286 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o zhruba 3 tisíce více než před měsícem a 25 tisíc více než před rokem.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recruiting: klíčové kroky k úspěchu

06.09.2024, Autor: red

Léto pomalu končí a otevírá se okno příležitostí pro získání kvalitních lidí. Není to však tak jednoduché, jak bývalo. Dávno jsou pryč časy, kdy stačilo nalepit papírovou poptávku na náměstí a lidé se jen hrnuli. Dnes máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU (v červnu 3,6 %) a problematika by se mohla uzavřít oblíbenou hláškou ,,nejsou lidi“.

Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

06.09.2024, Autor: Martin Švehla

U vybraných profesí stanovují starobní důchody ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Jedná se o důchody vojáků, policistů, hasičů, příslušníků BIS a vězeňské služby.  U většiny občanů však o důchodech rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je určuje podle příslušných zákonů jako součet základní výměry a procentní výměry.

Reálné mzdy rostou, ale stále mají co dohánět

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná mzda vykázala v letošním druhém čtvrtletí nominální meziroční růst o 6,5 %, což po zohlednění inflace odpovídá reálnému zvýšení o 3,9 %. Tento výsledek zaostal za očekáváním České národní banky (4,6 %) i trhu (4,3 %). Mezičtvrtletně činil mzdový růst 1,4 % (po sezónním očištění). Průměrná mzda nově dosahuje 45 854 Kč, mediánová – tedy ta, která rozděluje české zaměstnance na dvě poloviny podle výdělku – pak má hodnotu 38 529 Kč.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Každý, kdo v ČR vykonává výdělečnou činnost, je povinen platit sociální pojištění. V tom je zahrnuto pojištění nemocenské, v nezaměstnanosti a důchodové pojištění, ze kterého vzniká nárok na starobní důchod. Tento nárok má ale dvě podmínky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama