e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář k vývoji spotřebitelských cen v květnu 2024

12.06.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář k vývoji spotřebitelských cen v květnu 2024

„Publikovaná čísla ČSÚ ukázala, že se celková úroveň spotřebitelských cen v květnu oproti dubnu nezměnila, meziročně pak květnové spotřebitelské ceny vzrostly o 2,6 %. Ovlivnily je především mírné oboustranné cenové pohyby v téměř všech oddílech spotřebního koše,“ říká Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Zatímco ceny zboží úhrnem klesly o 0,2 %, ceny služeb naopak o 0,2 % vzrostly. V oblasti dopravy klesly meziměsíčně ceny pohonných hmot a olejů o 1,8 %. O 1,6 % se snížily i ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost. Dolů šly také ceny zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti, a to o 1,1 %. V oddíle potravin a nealkoholických nápojů se oproti dubnu snížily ceny drůbežího masa o 2,0 %, ale i vepřového o 1,7 % a vajec o 4,6 %. Naopak dražší bylo máslo, jeho cena se zvýšila o 4,4 %, a brambory, které podražily oproti dubnu o 6,1 %. Spotřebitelské ceny v květnu rostly také v oddíle stravování a ubytování. Stravovací služby své ceny navýšily o 0,4 %, ubytovací pak o 2,2 %,“ říká Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 5,6 %, tedy o 0,7 % nižší než v dubnu. Inflace se prolíná také s maloobchodními tržbami. Ty sice do prosince 2023 kontinuálně rok a půl klesaly, letos se jim však daří. Oproti loňskému roku pokračují v růstu, za duben se meziročně zvýšily o 5,3 %. I zpřesněné údaje o vývoji hrubého domácího produktu za první čtvrtletí letošního roku ukazují, že se české ekonomice daří, což potvrzuje zvýšená důvěra spotřebitelů v ekonomiku. Růst pak v prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenala i průměrná hrubá měsíční nominální mzda, reálně vzrostla o 4,8 %,“ vysvětluje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

„Svoji roli zde sehrává také nízká nezaměstnanost. Ta se v Česku dlouhodobě drží až nezdravě nízko. V květnu se snížila ve všech krajích a celkově klesla meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 3,6 %. Česko se celkově umisťuje již několik měsíců na nejnižších příčkách v Evropské unii, v květnu jsme měli nezaměstnanost dokonce nejnižší z unijních zemí. To vše Čechy motivuje k většímu utrácení úspor a k mírnému optimismu, pokud jde o českou ekonomiku,“ dodává Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Foto: Pixabay

Zdroj: Insighters PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Spokojenost zaměstnanců v České republice klesá, globální trend je opačný

21.06.2024, Autor: Z blogosféry

Zatímco celosvětově spokojenost zaměstnanců roste, v Česku oproti roku 2021 poklesla o 9 procentních bodů. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu společnosti Grafton Recruitment, který zkoumal aspekty spokojenosti zaměstnanců ve 12 zemích napříč Evropou, Asií a Jižní Amerikou.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Komentář k vývoji cen výrobců za květen 2024

18.06.2024, Autor: Z blogosféry

„Čísla, která zveřejnila ČSÚ, ukázala, že pokles cen zemědělských výrobců postupně zpomaluje. Ačkoliv ceny meziročně klesají již třináct měsíců v řadě, dvouciferné tempo, kterého se zpočátku držely, zřejmě brzy opustí," popisuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Jak se bydlí s inflací

17.06.2024, Autor: Martin Švehla

Dubnová (2024) inflace poněkud překvapila trhy i komentátory, zejména ty, kteří po dvou měsících dvouprocentního klidu očekávali pohodové pokračování. Nejprve suše ze zprávy Českého statistického úřadu: Od 1. května 2023 do 30. dubna 2024 stouply spotřebitelské ceny o 2,9 %, přičemž jen za samotný duben stouply o 0,7 %. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář k vývoji spotřebitelských cen v květnu 2024

12.06.2024, Autor: Z blogosféry

„Publikovaná čísla ČSÚ ukázala, že se celková úroveň spotřebitelských cen v květnu oproti dubnu nezměnila, meziročně pak květnové spotřebitelské ceny vzrostly o 2,6 %. Ovlivnily je především mírné oboustranné cenové pohyby v téměř všech oddílech spotřebního koše," říká Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Při výběru dovolené upřednostňují Češi cizinu, přímořská letoviska a hotely. Jako destinaci nejčastěji uvádějí Itálii, Chorvatsko a Slovensko

12.06.2024, Autor: Z blogosféry

Ideální česká dovolená? Podle reprezentativního průzkumu HOLIDAY BAROMETR, realizovaného pro společnost Europ Assistance v 21 zemích celého světa – v zahraničí, u moře, s dopravou automobilem nebo letecky a v hotelu. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou pro letošek Itálie, Chorvatsko a Slovensko.     

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace potěšila, ČNB má o čem přemýšlet

11.06.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské spotřebitelské ceny v průběhu května oproti předchozímu měsíci stagnovaly, což odpovídá meziroční inflaci v tempu 2,6 %. Pro trh se jedná o mírné překvapení, když vyhlížel hodnotu 2,8 %. Tomu odpovídá i odpověď kurzu koruny, která reaguje oslabením o několik haléřů. Naopak oproti platné prognóze České národní banky (2,5 %) byla inflace nepatrně vyšší.

Komentář Radomíra Jáče k průmyslové výrobě v ČR za duben 2024

07.06.2024, Autor: red

Tuzemská průmyslová výroba si v dubnu vedla poměrně dobře, a to navzdory mírnému meziročnímu poklesu, jenž činil 0,4 %. V meziměsíčním vyjádření po očištění o sezónní vlivy výroba vzrostla o 0,6 %. Letošní duben měl o 3 pracovní dny více než stejný měsíc loňského roku a údaj neočištěný o vliv počtu pracovních dní tak hlásí meziroční růst průmyslové výroby 9,0 %, když trh čekal přírůstek o 6,5 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama