e-news.cz - kurzy
Reklama

Kolik je aktuálně minimální mzda. A u kterých profesí se zvedla mzda zaručená

03.05.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kolik je aktuálně minimální mzda. A u kterých profesí se zvedla mzda zaručená

Víte, o kolik je letos vyšší minimální mzda oproti loňskému roku? Od ledna 2024 je to o 1 600 Kč za měsíc, výše minimální mzdy tak vzrostla na 18 900 Kč měsíčně. Na hodinu to činí 112,50 Kč. Jak v souvislosti s navýšením minimální mzdy stouply mzdy zaručené? 

Co je minimální mzda

Minimální mzda je nejnižší možná odměna, kterou může zaměstnavatel zaměstnanci vyplatit za jeho práci. Minimální mzda se vztahuje nejen na všechny zaměstnance v pracovním poměru, ale i na ty, kteří pracují na dohody (DPP a DPČ).

„Nerozlišuje se ani, jde-li o pracovní poměr na dobu určitou či neurčitou nebo o souběžné pracovní poměry. V jednotlivých kolektivních smlouvách lze dohodnout minimální mzdu vyšší, než uvádí nařízení vlády o minimální mzdě, nikoli však nižší,“ říká Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz.

Jak se minimální mzda přepočítává

Zaměstnanci, který má sjednanou kratší pracovní dobu nebo který neodpracoval v kalendářním měsíci stanovenou týdenní pracovní dobu, se minimální mzda snižuje úměrně odpracované době. Například: Zaměstnanci organizace se 40hodinovou stanovenou týdenní pracovní dobou, jehož týdenní pracovní doba je sjednána pouze na 20 hodin týdně, nenáleží minimální mzda ve výši 18 900 Kč, ale pouze ve výši 9 450 Kč za měsíc.

Pokud je ale týdenní pracovní doba stanovena kratší, obvykle bývá v některých provozech místo 40 hodin týdně pouze 38,75, případně 37,5 hodin, přepočítá se hodinová odměna tak, aby za splnění této stanovené týdenní pracovní doby náležela zaměstnanci také měsíční minimální mzda 18 900 korun. 

Co je to zaručená mzda

V organizacích, ve kterých není uzavřena kolektivní smlouva nebo nejsou mzdové podmínky v kolektivní smlouvě sjednány, platí vedle minimální mzdy také zaručené mzda.

„Zaručená mzda je nejnižší možná mzda s ohledem na složitost, odpovědnost a namáhavost vykonávané práce. Čím složitější a zodpovědnější práce je, tím je vyšší i zaručená mzda. Profese jsou podle toho rozděleny do 8 skupin s různou výší zaručené mzdy. Nejnižší úroveň zaručené mzdy pro 1. skupinu prací je shodná s výší minimální mzdy,“ přibližuje Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz.

U kterých profesí vzrostly zaručené mzdy

Kromě minimální mzdy stouply od ledna také zaručené mzdy, ale jen u některých skupin prací. Logicky k tomu došlo v 1. skupině u nejméně složitých a zodpovědných prací, jako jsou pomocné práce v kuchyni, drobné šicí práce, výkup lahví, běžný úklid či doručování zásilek. Tam je navýšení shodné s navýšením minimální mzdy.  

K nárůstu došlo i ve druhé skupině, kam patří zaměstnanci, jako jsou kopáči, popeláři, školníci, skladníci, sanitáři, trafikanti nebo prodejci u čerpacích stanic. Jejich zaručená mzda letos vzrostla ze 17 900 na 19 500 korun.

„Navýšily se zaručené mzdy i ve třetí skupině, kam spadají zednické, klempířské, instalatérské a topenářské práce, dále manipulace s hotovostí v pokladnách či odborné holičské či kadeřnické práce. V tomto případě stoupla výše odměny z 19 700 na 21 300 Kč,“ doplňuje Tomáš Pavlíček z Prace.cz.

Minimum se zvyšuje i u osmé skupiny, která zahrnuje psychicky velmi náročné profese, jako jsou vědečtí pracovníci, finančníci operující na kapitálovém trhu či obchodníci s cennými papíry, a to ze současných 34 600 na 37 800 korun.

Pokud mzda nedosahuje stanoveného minima, musí zaměstnavatel doplatit, co chybí. Jinak se pracovník může domáhat svých práv u Státní inspekce práce nebo u soudu.

Foto + Zdroj: ASPEN.PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ve 2. kvartálu rostly nejvíce nástupní mzdy provozních manažerů a chemiků

04.07.2024, Autor: Z blogosféry

Průměrné nástupní mzdy se ve druhém kvartálu letošního roku některým profesím zvedly o více než 30 procent. Byl to konkrétně případ provozních manažerů a chemiků. Provozní manažeři mohli nastoupit za nástupní mzdu v průměru o 15 300 korun vyšší než v prvním kvartálu letošního roku, chemici pak za mzdu vyšší o 13 500 korun. Vyplývá to z dat pracovního portálu JenPráce.cz, který nabídl ve 2. kvartálu 80 tisíc pracovních pozic. 

Komentář Radomíra Jáče k PMI ve zpracovatelském průmyslu za červen 2024

02.07.2024, Autor: red

Červnový PMI průzkum hlásí výraznější zhoršení podmínek v tuzemském zpracovatelském průmyslu. Dle PMI průzkumu se v tuzemském zpracovatelském sektoru v červnu prohloubil pokles výroby, nových objednávek, a také zaměstnanosti. Horší výsledky pro letošní červen nejsou úplným překvapením, neboť na hlubší pokles aktivity ve zpracovatelském průmyslu poukazovaly také PMI průzkumy pro Německo a pro eurozónu jako celek.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Polovina Čechů si bere v kuse jen jeden týden dovolené, podle odborníků to nestačí

25.06.2024, Autor: Z blogosféry

Nejnovější průzkum společnosti Grafton Recruitment ukázal, že polovina českých zaměstnanců si bere v kuse pouze jeden týden dovolené. Pro kvalitní odpočinek přitom psychologové doporučují alespoň jednou za rok dvoutýdenní, v ideálním případě dokonce třítýdenní dovolenou. Z výsledků průzkumu rovněž vyplývá, že více než polovina zaměstnanců zůstává během své dovolené v kontaktu s prací. To vše přispívá k již tak vysoké úrovni stresu mezi zaměstnanci a zvyšuje i nebezpečí syndromu vyhoření. 

Komentář k vývoji indikátorů důvěry

25.06.2024, Autor: Z blogosféry

„Ačkoliv se v červnu důvěra v českou ekonomiku mezi podnikateli zvýšila, spotřebitelé stejného názoru nejsou. Což vyplývá z zveřejněných dat ČSÚ. Souhrnný indikátor důvěry vyjádřený bazickým indexem se sice meziměsíčně zvýšil o 1,6 bodu a dostal se tak na hodnotu 98,0, vývoj jeho složek byl ale rozdílný. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl oproti květnu o 2 body na hodnotu 97,4, indikátor důvěry spotřebitelů se však mírně snížil o 0,6 bodu na hodnotu 101,0. Klesal tak již druhý měsíc v řadě, přitom od začátku roku jsme mohli čtyři měsíce sledovat jeho růst,“ popisuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Nálada spotřebitelů zůstává ostražitá

24.06.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská ekonomická důvěra podle červnového konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu meziměsíčně vzrostla z květnových 97,3 na 98,0 bodu. Mezi podnikateli důvěra narostla z 96,2 na 97,4 bodu, mezi spotřebiteli se naopak snížila z 102,4 na 101,0 bodu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Spokojenost zaměstnanců v České republice klesá, globální trend je opačný

21.06.2024, Autor: Z blogosféry

Zatímco celosvětově spokojenost zaměstnanců roste, v Česku oproti roku 2021 poklesla o 9 procentních bodů. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu společnosti Grafton Recruitment, který zkoumal aspekty spokojenosti zaměstnanců ve 12 zemích napříč Evropou, Asií a Jižní Amerikou.

Komentář k vývoji cen výrobců za květen 2024

18.06.2024, Autor: Z blogosféry

„Čísla, která zveřejnila ČSÚ, ukázala, že pokles cen zemědělských výrobců postupně zpomaluje. Ačkoliv ceny meziročně klesají již třináct měsíců v řadě, dvouciferné tempo, kterého se zpočátku držely, zřejmě brzy opustí," popisuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Jak se bydlí s inflací

17.06.2024, Autor: Martin Švehla

Dubnová (2024) inflace poněkud překvapila trhy i komentátory, zejména ty, kteří po dvou měsících dvouprocentního klidu očekávali pohodové pokračování. Nejprve suše ze zprávy Českého statistického úřadu: Od 1. května 2023 do 30. dubna 2024 stouply spotřebitelské ceny o 2,9 %, přičemž jen za samotný duben stouply o 0,7 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama