e-news.cz - kurzy
Reklama

Gastronomie přišla o šedesát čtyři procent tržeb za jediný den

24.10.2020, Autor: Laura Šuleková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Gastronomie přišla o šedesát čtyři procent tržeb za jediný den

Druhá vlna koronavirové pandemie dorazila i do českých restaurací. Ty se stále nevypořádaly se ztrátami z jarních měsíců a nyní opět fungují pouze skrze výdejní okénka.


Dle dat společnosti Storyous má aktuálně otevřeno pouze padesát sedm procent podniků a tržby rapidně klesají. Gastronomové se ale nevzdávají, i díky vládní podpoře nechávají své podniky otevřené a hostům umožňují objednávat si jídlo s sebou bezkontaktně a online.
„Dnes má otevřeno pouze padesát sedm procent podniků z těch, které fungovaly přes léto. Největší výpadek tržeb nastal v den, kdy se zavřely restaurace a začala opět fungovat pouze výdejní okénka. Restaurace jsou nyní na čtvrtinových tržbách oproti létu. Přitom ještě 13. října, tedy poslední den, kdy měly restaurace otevřeno alespoň do 20 hodin, jsme evidovali třikrát vyšší tržby než dnes,” komentuje Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která restauracím dodává pokladní systémy.
Za jediný den, tedy mezi 13. a 14. říjnem tak restaurace přišly o šedesát čtyři procent svých tržeb. Otevřeno má nyní pouze kolem poloviny podniků oproti létu, přitom ještě 13. 10. fungovalo téměř osmdesát procent hospod, restaurací a kaváren. Kolik gastroprovozů zcela ukončilo v říjnu svou činnost bude zřejmé až na konci měsíce.
Mnoho restaurací se z jarního uzavření poučilo a aktivně komunikují se svými zákazníky. „Oproti jarní vlně vidíme větší angažovanost podniků a snahu vymyslet co nejlepší řešení pro prodej s sebou. Sami se nám ozývají se zájmem o naši službu OneMenu – online objednání jídla s sebou. Je to pro ně dobrá alternativa k rozvozovým službám, které restaurace zatěžují nepoměrně vysokými poplatky,” říká Igor Třeslín. Rozvozové služby si běžně účtují třicet procent z ceny objednávky, poplatek za využití OneMenu Jídlo s sebou se pohybuje kolem tří až čtyř procent.
Rozdíl je také v chování hostů. Oproti první vlně epidemie sledují ve Storyous méně častý trend práce z domova. „Lidé jsou v kancelářích, nepracují z domova v takové míře jako na jaře a přes den potřebují jíst. I proto jim restaurace chtějí nabídnout možnost pohodlného a bezpečného online objednání jídla s sebou,” komentuje Igor Třeslín. „Každý z nás si rád zajde na dobré jídlo a restaurace se teď snaží ze všech sil, aby pro nás všechny i nadále vařily. Zajděte si i vy pro dobrý oběd, který si odnesete s sebou domů nebo do kanceláře. Hospodští teď ocení i sebemenší podporu,” vyzývá Třeslín.
Restaurace si potřebují udržet zaměstnance, aby přežily až znovu naskočí poptávka, mnoho z nich ale už muselo přepouštět a svým zaměstnancům hledají dočasnou práci v jiných odvětvích. „Vážíme si podpory vlády, která přišla rychle a v klíčových oblastech. Teď budeme bojovat o to, aby se snížila DPH u jídla s sebou, protože tam je sazba zbytečně vyšší. Vyzvali jsme i rozvážkové služby, aby pro období omezení zvážily výši svých provizí, které činí v současnosti okolo třicet procent z ceny objednávky,” říká Luboš Kastner, předseda iniciativy Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a spolumajitel sítě restaurací Hospodska.
„Nejhůře dopadla krize samozřejmě na bary, které vůbec nemohou otevřít své podniky a obnova barové scény bude trvat ještě dlouho,” uzavírá Luboš Kastner.
Foto: pixabay.com
Zdroj: ShrtCut Studio s.r.o.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Co pro spotřebitele znamená obrat v úrokových sazbách v USA? 

22.09.2025, Autor: red

Americká centrální banka (Fed) nedávno snížila úrokové sazby, poprvé v roce 2025, a otevřela tak novou kapitolu měnové politiky. Jak tento krok ovlivní nás, české spotřebitele? Od levnějšího dovozu z USA po možné změny v úvěrech – pojďme se podívat, co tento obrat přináší.

Německo se pravděpodobně vyhne technické recesi, tvrdí centrální banka

21.09.2025, Autor: Marek Hájek

Německá ekonomika se ocitá na křižovatce. I když ve druhém čtvrtletí 2025 zaznamenala pokles HDP o 0,3 %, nové údaje o růstu průmyslové výroby a optimismus centrální banky naznačují, že technická recese – tedy dva po sobě jdoucí poklesy – nemusí přijít. Jaké jsou skutečné vyhlídky a co to znamená pro nás v Česku, kde na německém trhu stojí a padá velká část našeho exportu?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Big Mac mluví jasně: Euro je vůči dolaru nadhodnoceno o 15 %

21.09.2025, Autor: red

Je možné změřit hodnotu měny pomocí hamburgeru? Podle Big Mac Indexu, který vydává časopis The Economist, je to nejen možné, ale i překvapivě výmluvné. K červenci 2025 je euro vůči americkému dolaru nadhodnoceno o 15,2 %, což má dopady nejen na globální trhy, ale i na české firmy a domácnosti. 

Generace Z jako učitelé AI: Jak mladí mění firmy a sbližují generace

18.09.2025, Autor: Marek Hájek

Když si představíte mentora, vidíte zkušeného veterána, který radí nováčkovi? Zapomeňte na to. Podle nového průzkumu společnosti IWG z roku 2025 se role obracejí – 59 % zaměstnanců generace Z učí své starší kolegy, jak ovládnout umělou inteligenci (AI), a přitom mění celou firemní kulturu.

Evropské technologické sny ožívají: Klarna na burze a sázka ASML na Mistral

17.09.2025, Autor: red

Evropa má důvod k optimismu. Září přineslo dvě události, které mohou být zlomem pro technologický sektor starého kontinentu – úspěšné IPO švédské fintech hvězdy Klarna a strategické partnerství nizozemského gigantu ASML s francouzským AI startupem Mistral. Jsou to jen izolované úspěchy, nebo skutečný začátek nové éry evropské technologické suverenity?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Teď je správný čas, věří některé domácnosti a fixují ceny energií

17.09.2025, Autor: Marek Hájek

V září se české domácnosti znovu ocitají na rozcestí – fixovat ceny energií a chránit rodinný rozpočet před výkyvy trhu, nebo riskovat a čekat na možné další poklesy? Po dramatických letech zdražování a následné stabilizaci cen se fixace jeví jako bezpečné útočiště. Je ale opravdu teď ten správný čas?

Snížení úrokových sazeb na dosah? Američtí investoři čekají na tah Fedu

15.09.2025, Autor: Marek Hájek

Americké finanční trhy jsou v očekávání. Na zasedání 16.–17. září by mohl Federální rezervní systém (Fed) snížit úrokové sazby, což by mohlo být prvním krokem k uvolnění měnové politiky po letech zpřísňování. Jaké jsou důvody tohoto očekávaného obratu a co to znamená pro nás v Česku?

Von der Leyenová slíbila silnější Evropu: Jsme na dobré cestě, nebo ve slepé uličce?

15.09.2025, Autor: Josef Neštický

Ursula von der Leyenová na začátku roku 2025 představila ambiciózní plán „Kompas konkurenceschopnosti“, který má Evropu posunout na špičku globální ekonomiky. V září však výsledky vyvolávají otázky – zatímco některé kroky slibují pokrok, jiné narážejí na politické rozepře a byrokratické překážky. Jak si tedy Evropa vede v závodě s USA a Čínou?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

AI: Amerika a Čína zrychluje, Evropa reguluje

14.09.2025, Autor: Josef Neštický

Umělá inteligence (AI) se v roce 2025 stala klíčovým bojištěm globální konkurence. Zatímco USA sází na rychlost a deregulaci, Čína buduje technologickou soběstačnost a Evropa, včetně Česka, hledá rovnováhu mezi inovacemi a regulací. Jaké jsou strategie velmocí a co to znamená pro naše firmy a budoucnost práce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama