Apogeo
Reklama

Fassmann: Předběžný odhad růstu ekonomiky za II. čtvrtletí roku 2024

01.08.2024, Autor: Martin Fassmann

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Fassmann: Předběžný odhad růstu ekonomiky za II. čtvrtletí roku 2024

Na konci července, měsíc po uzavření II. čtvrtletí, přichází ČSÚ pravidelně s předběžným odhadem růstu HDP za druhé čtvrtletí roku. Tento odhad je vedle odhadu vývoje inflace jednou ze zásadních informací pro přípravu nového státního rozpočtu pro příští rok.  

Rozpočet se opírá o makroekonomickou prognózu MF ČR, která bude k dispozici zhruba ve druhé dekádě měsíce srpna.  Každopádně je nutno poznamenat, že jde o první, předběžný odhad HDP, který se bude postupně zpřesňovat. Aktuální odhad meziročního růstu HDP za I. čtvrtletí roku 2024 ve výši 0,3  je ve skutečnosti třetím zpřesněním – průběh odhadu byl +0,4%, +0,2% a konečně + 0,3 %). 

Výchozí odhad ekonomického růstu MF ČR pro letošní rok ze srpna roku 2023 předpokládal růst ekonomiky ve výši 2,3 % HDP. Na tomto předpokladu pak byl postaven návrh státního rozpočtu na letošní rok. 

Ministerstvo financí ve své letošní lednové prognóze snížilo odhad růstu hrubého domácího produktu pro letošní rok na 1,2 procenta a Česká národní banka v únoru dokonce na 0,6 procenta. Každopádně budiž zaznamenáno, že oproti prognózám růstu HDP ze srpna 2023 došlo k velmi výraznému snížení odhadu ekonomického růstu pro letošní rok a to o 40 % (v případě MF ČR) resp. o 74 % (v případě ČNB).  

jarních prognózách ovšem obě instituce své odhady naopak zvýšily – MF o 2 desetinky, ale ČNB rovnou o desetinek 8. Výsledkem se stal jednotný odhad ekonomického růstu ve výši 1,4 %.  Obě klíčové ekonomické instituce tak promluvily stejným hlasem.  Sluší se připomenout, že i po tomto opětovném zvýšení byl nový odhad růstu ekonomiky zhruba poloviční oproti hodnotě, na které jsou postaveny příjmy aktuálního státního rozpočtu.

Zajímavější ovšem bylo, že obě instituce přišly s navýšením růstu pro letošní rok v době, kdy to na optimismus už příliš nevypadalo a nevypadá dodnes.  Předběžný odhad růstu HDP provedený ČSÚ za I. čtvrtletí roku se pohyboval pouze na úrovni 0,4 %, po revizi dokonce 0,2 % (konečné číslo 0,3 % se tak pohybuje jaksi „mezi“). Aby se tedy na bázi těchto čísel mohlo dosáhnout kýžených 1,4 % za celý rok, muselo by HDP v následujících třech čtvrtletích růst zhruba o 2 % –   což by proti průměrnému růstu HDP za minulý rok (-0,2 %) znamenalo desetinásobné zrychlení!  Už tato jednoduchá úvaha ukazovala, že to s tím letošním růstem nebude jen tak.  Pochybnosti o reálnosti výše uvedených odhadů kromě již zmiňované faktické stagnace v prvním pololetí posilovaly i další faktory.  Výmluvný byl například vývoj u našich hlavních odběratelů. Růst HDP v SRN se po loňském poklesu -0,2 % se v prvém čtvrtletí letošního roku zvýšil na 0,2 %. To neukazovalo na žádný oslnivý tah vnější poptávky.

 Příliš optimistická však nebyla ani data o vývoji českého průmyslu – za první čtvrtletí pokles o -0,9 %, (v březnu -2,7 %, v dubnu -0,4 %, květnu -3,2%) či stavebnictví – za první čtvrtletí -0,4 %, (v březnu -8,3 %, v dubnu -0,3 %, v květnu – 6,8 %). Za růst, „který není vidět“ se dal považovat i nárůst ve službách (za prvé čtvrtletí +1,3 %), který se ovšem vztahoval k loňskému téměř 3% poklesu. 

Fakticky jediné růstové impulsy v české ekonomice vycházely z maloobchodu, kde za 1 čtvrtletí dosáhl reálný růst 4 %, i zde je ovšem vidět zpomalování (březen 6,1 %, duben 5,3 %, květen 4,4 %). To však zároveň ukazuje na velmi výraznou podmíněnost a krátkodechost českého růstu postaveného na zjevné aktuální realizaci zadržené poptávky předchozích let. 

Všechna tato data jsou dostatečně známa, proto předběžný odhad HDP za II. čtvrtletí letošního roku ve výši 0,4 % nemůže být pro nikoho, kdo reálně analyzuje vývoj české ekonomiky, žádným překvapením. Prostě se nám vládní pohádka o opětovném nastartování ekonomického růstu (léto minulého roku + 2,4 %, jaro letošního roku + 1,4 %, léto letošního roku  +0,4 %)  jaksi sype pod rukama. .    

Je evidentní, že v české ekonomice zásadně chybí dlouhodobé stabilní růstové impulsy, což v kombinaci s praktickou stagnací německé ekonomiky vytváří pro vývoj české ekonomiky nebezpečnou situaci.  Nelze ovšem vše svádět pouze na nepříznivý vývoj v Německu. Na vině je i hospodářská politika současné vlády – pokud se ovšem vůbec takto dá nazývat naprosto neuvážená a prostoduchá rozpočtová restrikce, kterou tato vláda ordinuje české ekonomice prakticky již od svého nástupu.  Je zřejmé, že se česká ekonomika „probalíčkovala“ do stagnace a když to dobře dopadne, tak v ní bude pokračovat (v horším případě nás čeká pokles). Nedivím se proto vládě, že jak může, tak se snaží probíhající proces přípravy státního rozpočtu na rok 2025 co nejvíce utajit. Nečeká nás zřetelně nic pěkného.

Foto: Pixabay

Autor: Martin Fassmann


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ceny zemědělských výrobců klesají 16 měsíců v řadě

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

V následujících měsících nelze očekávat výrazný pokles cen u zemědělských výrobců. U živočišné výroby již dochází k růstu cen. Rostlinná výroba pravděpodobně začne také zdražovat. To se bude postupně přenášet do cen v potravinářském průmyslu, což bude brzdit pokles cen potravin v obchodech.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Stavebnictví na začátku léta po mnoha měsících mírně vzrostlo, vyhráno stále ani zdaleka nemá

13.09.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouho nevídané číslo přišlo z českého stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla o rovná dvě procenta a poprvé po dlouhých měsících se tento ukazatel dostal do plusových hodnot. Sektor táhly vzhůru inženýrské stavby, naopak pozemní stavitelství se dále propadalo. Méně se také staví a dokončují nové byty.

Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nezaměstnanost zůstává zcela pod kontrolou

09.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v srpnu dosáhla hodnoty 3,8 %, čímž zopakovala červencový výsledek a trefila se i do tržního odhadu. Úřady práce evidovaly 286 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o zhruba 3 tisíce více než před měsícem a 25 tisíc více než před rokem.

Recruiting: klíčové kroky k úspěchu

06.09.2024, Autor: red

Léto pomalu končí a otevírá se okno příležitostí pro získání kvalitních lidí. Není to však tak jednoduché, jak bývalo. Dávno jsou pryč časy, kdy stačilo nalepit papírovou poptávku na náměstí a lidé se jen hrnuli. Dnes máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU (v červnu 3,6 %) a problematika by se mohla uzavřít oblíbenou hláškou ,,nejsou lidi“.

Jak vysoký budu mít důchod? Spočítejte si výši důchodu online kalkulačkou

06.09.2024, Autor: Martin Švehla

U vybraných profesí stanovují starobní důchody ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti. Jedná se o důchody vojáků, policistů, hasičů, příslušníků BIS a vězeňské služby.  U většiny občanů však o důchodech rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je určuje podle příslušných zákonů jako součet základní výměry a procentní výměry.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Reálné mzdy rostou, ale stále mají co dohánět

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná mzda vykázala v letošním druhém čtvrtletí nominální meziroční růst o 6,5 %, což po zohlednění inflace odpovídá reálnému zvýšení o 3,9 %. Tento výsledek zaostal za očekáváním České národní banky (4,6 %) i trhu (4,3 %). Mezičtvrtletně činil mzdový růst 1,4 % (po sezónním očištění). Průměrná mzda nově dosahuje 45 854 Kč, mediánová – tedy ta, která rozděluje české zaměstnance na dvě poloviny podle výdělku – pak má hodnotu 38 529 Kč.

Důchodová kalkulačka pro výpočet věku odchodu do starobního důchodu

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Každý, kdo v ČR vykonává výdělečnou činnost, je povinen platit sociální pojištění. V tom je zahrnuto pojištění nemocenské, v nezaměstnanosti a důchodové pojištění, ze kterého vzniká nárok na starobní důchod. Tento nárok má ale dvě podmínky.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama