V České republice se ještě koncem loňského roku nacházelo téměř 135 tisíc pohostinských
a stravovacích zařízení. Pro mnohé z nich bude letošní rok likvidační.
Řada stravovacích zařízení totiž přišla, během první vlny koronavirové pandemie, o většinu svých úspor, které si v průběhu krátkého letního rozvolnění nestihly znovu našetřit. Absenci finančních rezerv tak nemusí ustát až třicet čtyři tisíc restaurací. Pomoci jim mohou nové technologie a digitální stravenky.
Nedostatek finančních rezerv, omezení provozní doby do osmé hodiny večer a nutnost výdejového prodeje, však nejsou jedinými komplikacemi, se kterými se restauratéři potýkají. Ničí je i úbytek zákazníků způsobený strachem z přenosu viru. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, Tomáš Prouza, nedávno pro Aktualne.cz odhadl, že vládní omezení nemusí přežít až dvacet pět procent restaurací. Český statistický úřad přitom ke konci roku 2019 evidoval na 134 708 stravovacích a pohostinských zařízení, zkrachovat by tak mohly až tisíce z nich. „Nevím, jak dlouho ještě takový provoz zvládneme. Nemáme již skoro žádné rezervy a kvůli zkrácení otevírací doby jsme přišli o většinu zákazníků,“ říká majitel restaurace Plné břicho, pan Karel Louda.
Restauracím může pomoci digitalizace
Příklon provozovatelů gastropodniků k inovacím a digitalizaci začal již na jaře. Při jarní uzavírce musely restaurace velmi rychle začít nabízet své zboží prostřednictvím internetu
a využívat dovážkových služeb, které si však účtují až třicet procent marži. Restaurace začínají využívat také služby umožňující bezkontaktní příjem objednávek. Například mobilní aplikaci Kelnero, díky které lze zákazníka odbavit zcela bez obsluhy, využívají již desítky restaurací. Do konce roku plánuje její provozovatel, Václav Kurel ze společnosti Benefit Management, zapojit až tři stovky podniků.
„Kelnero zákazníkovi umožňuje platit klasicky bankovní kartou nebo pomocí e-stravenek naší značky Benefit Plus a objednávku vyzvednout u výdejního okénka. Kelnero navíc podporuje restaurace s vlastním rozvozem. Restaurace si mohou samy nastavit cenu doručení dle vzdálenosti. Do 15.12. obdrží nově registrovaní uživatelé padesát korunový bonus. Na akci máme vyčleněno 0,5 milionu korun vzhledem k tomu, že očekáváme zájem až 10 000 zákazníků. Vnímáme to jako podporu na získávání nových uživatelů naší aplikace a zároveň jako pomoc těžce postiženým restauracím,“ říká Václav Kurel.
Restaurace mohou nyní snížit náklady spojené s přijímáním stravenek
Celková roční hodnota vydávaných stravenek na českém trhu se pohybuje okolo sedmnáct miliard korun. V restauracích však zákazníci utratí pouhých šedesát procent, tj. okolo deset miliard korun, z toho průměrná čtyři procentná provize vydavatelům stravenek činí cca 400 milionů korun. Kromě samotné objednávky jídla přes aplikaci Kelnero mohou zákazníci své oblíbené restaurace podpořit i tím, že namísto platby kartou využijí e-stravenky Benefit Plus, ze kterých nejsou restauratérům účtovány žádné provize.
Foto: Pixabay.com
Zdroj: Allmedia4U s.r.o.
Až čtvrtina restaurací nejspíše znovu neotevře, pomoci jim může digitalizace
22.11.2020, Autor: Laura Feketeová