e-news.cz - kurzy
Reklama

Systém stavebního spoření je 100 % efektivní

08.04.2023, Autor: Z blogosféry

2 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 52 votes, average: 3,00 out of 5
Systém stavebního spoření je 100 % efektivní

Stavební spoření, které existuje na trhu již třicet let, je extrémně efektivní. Poměr objemu úvěrů k naspořené částce totiž vzrostl podle dat Ministerstva financí na konci loňského roku na hodnotu 102,2 %, což je nejvyšší úroveň v historii stavebka.

Všechny prostředky, které stavební spořitelny získají na vkladech od střadatelů, tak půjčí na modernizace, rekonstrukce či koupi lepšího bydlení. Jen v loňském roce si sny o bydlení díky stavebku splnilo téměř půl milionu Čechů.

O tom, že stavebko je efektivní a plní svůj účel svědčí i fakt, že poměr úvěrů ke vkladům stále roste. „Aktuálně z každé jedné koruny vygenerujeme 1,02 Kč účelového úvěru pro lepší bydlení. To dokazuje, že systém stavebního spoření je 100% účelový a každá koruna vložená do tohoto systému je využita do výhradně účelových úvěrů,“ řekl Michael Pupala, 1. místopředseda AČSS a generální ředitel Modré pyramidy. „Pět až šest spořících klientů se skládá na jednoho úvěrového klienta, což je vlastně základní myšlenka systému stavebního spoření, kdy na jedné straně máme klienty, kteří spoří, a my tyto prostředky umísťujeme do výhradně účelových úvěrů,“ doplnil Pupala.

Úvěry ze stavebního spoření jsou díky výhodám, které klientům nabízí, unikátní a těžko by je nahradil jiný produkt. Tyto úvěry mají totiž dlouhou splatnost až 25 let a nejsou zajištěny zástavním právem k nemovitosti. Žádný jiný podobný typ úvěrů na trhu není. V tomto směru se jim nevyrovnají hypotéky ani spotřebitelské úvěry. Úrokové sazby dnes poskytovaných úvěrů ze stavebního spoření se pohybují kolem 3,66 % (průměrná sazba úvěrů ze stavebního spoření podle ČNB v únoru 2023). Oproti tomu spotřebitelské úvěry se v lednu půjčovaly se sazbou kolem 10 %. A co je podstatné – úvěr se stavebního spoření je určený výlučně k vylepšení bydlení.

„Tyto úvěry mají dlouhou splatnost a nejsou zajištěny zástavním právem k nemovitosti. Žádný jiný podobný typ úvěrů na trhu není. Právě díky výhodným podmínkám hodí úvěry ze stavebního spoření na rekonstrukce nebo na pořízení fotovoltaiky a tepelného čerpadla, které mohou domácnostem přinášet velmi významné energetické, a tím pádem i finanční úspory,“ řekl Pavel Čejka, místopředseda AČSS a generální ředitel Raiffeisen stavební spořitelny. 

Dvě strany téže mince

Stavební spoření a úvěry od stavebních spořitelen jsou dvě strany téže mince, které společně tvoří silný a efektivní systém financování bydlení. Bez stavebního spoření by šlo těžko poskytovat velmi výhodní úvěry na koupi či rekonstrukci nemovitosti. A bez těchto úvěrů od stavebních spořitelen by pro řadu Čechů bylo nemožné realizovat své sny o kvalitním bydlení.

Stavební spoření se státním příspěvkem je velmi oblíbený spořicí produkt, který patří do finančního portfolia velké části Čechů. A není divu. Od svého vzniku totiž prokázalo vysokou míru bezpečí. A pro klienty obávající se tržního rizika přináší vyšší výnos, než jakého mohou dosáhnout kdekoliv jinde.

Ke spoření, které je nezbytnou podmínkou proto, aby stavební spořitelny mohly poskytovat výhodné úvěry, motivuje nejen výhodné úročení ale i státní příspěvek, díky němuž se úrokové sazby u spoření se stavebkem nyní pohybují nad 6,5 % ročně. Stavební spořitelny tak nabízí v době vysoké inflace jeden z nejvýhodnějších a nejbezpečnějších spořících produktů. Pokud by stát příspěvek zrušil, tři čtvrtiny Čechů by podle výzkumu společnosti IPSOS* o stavební spoření v budoucnosti už zájem neměly. Stavební spoření a úvěry od stavebních spořitelen však tvoří symbiotický vztah, kde jeden prvek podporuje druhý.

Foto: Pixabay

Zdroj: AČSS


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama