e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k rozhodnutí bankovní rady ČNB

29.09.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k rozhodnutí bankovní rady ČNB

Bankovní rada na svém zářijovém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny: plně v souladu s očekáváním finančního trhu.

Stabilita úroků není překvapivá: zvyšování úroků již není ve hře, bankovní rada však zároveň na předchozím zasedání na počátku srpna vyslala jednomyslný signál, že ve třetím čtvrtletí nehodlá nastartovat proces snižování úrokových sazeb. Převážná část zpráv z české ekonomiky, včetně dat o inflaci a růstu mezd, signalizuje slabší cenové tlaky a nižší inflační rizika, než jaké ČNB předpokládala ve své prognóze. Bankovní rada nicméně zůstává v otázce uvolňování měnové politiky opatrná a coby argument proti spěchu při snižování úroků může posloužit slabší kurz koruny. ČNB naposledy zvýšila své sazby loni v červnu a od té doby je drží beze změny, dnešní rozhodnutí tak znamená stabilitu úroků na desátém měnově-politickém zasedání bankovní rady v řadě.

Finanční trh nicméně předpokládá, že bankovní rada na tiskové konferenci po svém dnešním zasedání bude avizovat, že otázka snižování úroků se stane předmětem debat v letošním závěrečném čtvrtletí.Osobně vnímám prostor pro pozvolné snižování úrokových sazeb a bankovní rada se touto cestou může vydat již na svém příštím zasedání 2. listopadu, kdy bude mít k dispozici čerstvou inflační prognózu z dílny ČNB.

Ponechání repo sazby ČNB na nezměněné úrovni 7,00 % je zcela v souladu s očekáváním finančního trhu.Stabilitu úrokových sazeb na zářijovém zasedání trh očekával jednoznačně, neboť zvyšování úrokových sazeb již není relevantním tématem a bankovní rada se na svém předchozím zasedání na počátku srpna jednomyslně vymezila vůči scénáři poklesu úrokových sazeb ve stávajícím čtvrtletí letošního roku.

Inflace v české ekonomice klesá v souladu s prognózou ČNB, pokles jádrové inflace je dokonce o něco rychlejší, než centrální banka čekala ve své prognóze prezentované počátkem srpna. Právě jádrová inflace je ukazatel, který dává zřejmě nejlepší obrázek o cenových tlacích generovaných vývojem v tuzemské ekonomice. O něco slabší, než čekala ČNB, je také růst mezd v české ekonomice, přičemž právě mzdový vývoj společně s vývojem rozpočtové politiky bankovní rada v uplynulých čtvrtletích zmiňovala coby hlavní potenciální proinflační rizika. Bankovní rada nicméně drží opatrnou linii a coby argument proti spěchu při snižování sazeb může posloužit koruna, která je od počátku třetího čtvrtletí vůči předpokladům prognózy ČNB slabší v průměru o 1,4 %.

Brzdou v úvahách o snižování úroků může být také skutečnost, že meziroční inflace v říjnu přechodně vzroste pod vlivem efektu nízké srovnávací základny, neboť loni v říjnu vešel v platnost přechodný úsporný tarif pro ceny elektřiny, zavedený vládou. Z pohledu ČNB jde o otázku, jež musí být vůči veřejnosti pečlivě komunikována, aby veřejnost pochopila, že říjnový nárůst meziroční inflace bude jednorázovou záležitosti, poté že inflace ve zbytku letošního roku opět klesne a výrazný pokles meziroční inflace pak bude následovat v lednu 2024.

Vývoj v české ekonomice, zejména pokles jádrové inflace a mírnější než očekávaný růst mezd, poskytuje argumenty pro debatu o snižování úrokových sazeb. Ve stejném směru hovoří zprávy z ekonomiky eurozóny, kde HDP za letošní třetí čtvrtletí s veškerou pravděpodobností vykáže mezikvartální pokles a v závěrečném čtvrtletí může v lepším případě HDP eurozóny stagnovat.

Finanční trh předpokládá, že bankovní rada již na dnešní tiskové konferenci bude avizovat, že se otázka možného snížení úrokových sazeb stane v letošním závěrečném čtvrtletí relevantním tématem.

Bankovní rada bude letos řešit měnové otázky již jen na dvou zasedáních: počátkem listopadu a poté na zasedání několik dní před vánočními svátky.

Domnívám se, že snížení úroků může přijít již na zasedání 2. listopadu, kdy bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu z dílny ČNB – a tato prognóza by opětovně měla pokles úroků doporučit.

Zároveň se domnívám, že pokud bankovní rada začne úroky snižovat již v letošním závěrečném čtvrtletí, tak pokles úroků bude velmi pozvolný, o čtvrt procentního bodu v jednom kroku.

RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR.Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama