e-news.cz - kurzy
Reklama

Blíží se termín pro podání elektronického daňového přiznání

25.04.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Blíží se termín pro podání elektronického daňového přiznání

Podnikatelé a další poplatníci, kteří podávají daňové přiznání elektronickou cestou, mají posledních několik dní na jeho vyplnění a odeslání. Termín pro jeho podání totiž vyprší 2. května.

Pokud však lidé tento termín nestihnou, mají stále možnost vyhnout se pokutě za jeho pozdní podání. Pokud totiž přiznání podají přes poradce (daňového poradce či advokáta), mají čas až do 3. července. Jakou cestou mohou podnikatelé daňové přiznání podat a jak se vyhnout zmíněným sankcím, popisuje Jakub Klíma, daňový poradce ze společnosti BDO.

„Letošní termín pro podání daňového přiznání elektronickou formou připadá na úterý 2. května. Spolu s podáním daňového přiznání musejí podnikatelé zaplatit také vypočtenou daň z příjmů fyzických osob. Nicméně jak u samotného odevzdání daňového přiznání, tak u platby daně existuje určitá toleranční doba, během které se ještě lze vyhnout sankcím. Pokuta za pozdní podání začíná nabíhat až šestý pracovní den po termínu, letos tedy od středy 10. května,“ vysvětluje Jakub Klíma. Pokud lidé podají daňové přiznání později, budou muset zaplatit sankci 0,05 % ze stanovené daně, maximálně však 5 %. „Potom máme sankci za pozdní zaplacení daně. Zde je toleranční doba kratší a činí pouze tři kalendářní, nikoli pracovní dny. Tedy od soboty 6. května se začíná počítat úrok z prodlení.“ Úroková sazba dosahuje aktuálně 15 % ročně. Vypočítává se z repo sazby ČNB pro první den kalendářního pololetí, zvýšené o 8 procentních bodů.

Elektronicky lze daňové přiznání odeslat například přes datovou schránku, jednodušší je však portál MOJE daně.

Většina podnikatelů už má letos povinnost podat daňové přiznání elektronicky. Tato povinnost se týká všech, kterým byla datová schránka zřízena ze zákona. Podle Jakuba Klímy ale není nutné podávat daňové přiznání přímo přes datovou schránku. „Když to trochu zjednoduším, tak datová schránka je jakýsi e-mail pro formální komunikaci s úřady. To znamená, že pomocí ní autorizujeme podání písemností finančnímu úřadu. Jinými slovy, můžeme přes ni daňové přiznání odeslat, ale vyplnit ho musíme jinde. Nejjednodušší cestou, jak podat daňové přiznání elektronicky, je skrze portál MOJE daně. Zde ho lze jak vyplnit, tak odeslat. Do portálu se přitom lze přihlásit různými způsoby. Využít můžeme přístupových údajů do již zmíněné datové schránky, ale i Mobilní klíč eGovernmentu nebo třeba Bankovní identitu, kterou má již dnes každý, kdo má nějakou formu online bankovnictví“ upozorňuje Jakub Klíma.

Datovou schránku proto doporučuje využívat spíše jako přístupový bod do portálu Moje Daně, který je podle něj poměrně přehledný a intuitivní. „V zásadě je to podobně náročné jako vyplnit objednávku na e-shopu. Portál je plný nápověd, a navíc si zapamatuje vaše údaje, takže při podání jakéhokoli dalšího daňového přiznání už je nemusíte zadávat znovu. Dále také automaticky zkontroluje, zda nechybí nějaký nezbytný údaj, takže by se nemělo stát, že by v přiznání chyběl nějaký nezbytný formální údaj“ říká odborník z BDO s tím, že je to mnohem jednodušší, než vždy vyplňovat prázdný daňový formulář.

Mezi další možnost elektronického podání daňového přiznání potom podle něj patří odeslání přes EPO (Aplikace Elektronická podání pro finanční správu). V EPO lze přiznání podepsat zaručeným elektronickým podpisem, nebo opět přístupovými údaji do datové schránky.

Kdo nestihne květnový termín, může podat přiznání přes daňového poradce. 

Kdo nestihne podat daňové přiznání v květnu, může se vyhnout sankcím za jeho pozdní dodání v případě, že využije služeb daňového poradce nebo daňově poradenské společnosti nebo advokáta a podá přiznání přes ně. „V takovém případě je termín pro podání daňového přiznání až 2. července. Je však třeba myslet na to, že spolu s příslušným přiznáním je potřeba odeslat i plnou moc, která příslušného poradce či společnost k jeho podání zmocňuje,“ říká Jakub Klíma. Zároveň dodává, že letos již není nutné oznamovat finančnímu úřadu záměr podat přiznání přes poradce předem, jak tomu bylo v minulých letech. Plnou moc stačí zaslat na finanční úřad až spolu s přiznáním.

Foto: Pixabay

Zdroj: EPIC.PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama