Apogeo
Reklama

V IT dochází ke slučování rolí, mzdy ale stagnují

16.10.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V IT dochází ke slučování rolí, mzdy ale stagnují

Rozmach IT a podnikových služeb, rostoucí počet kybernetických útoků i pokračující digitalizace firem i státní správy. To jsou důvody, proč stále roste poptávka po IT specialistech. Těm firmy často slučují role a preferují jejich nábor do stavu. Mzdy i přes svou stagnaci stále dosahují v mnoha případech na šesticifernou hodnotu. Při pohledu na horní hranici mzdového rozmezí může na 100 a více tisíc dosáhnout až 83 % pozic v Praze a 67 % v Brně. V ostatních krajských městech je to méně, nejméně v Olomouci (9 %) a ve Zlíně (6 %). Vyplývá to z komplexního průzkumu mezd personální agentury Grafton Recruitment.

K nejčastěji hledaným pracovním pozicím aktuálně patří specialisté na kybernetickou bezpečnost, konzultanti pro systémy SAP, cloudoví specialisté, datoví analytici a vývojáři v programovacích jazycích .NET a C#. Mimo to roste tendence firem slučovat role a jejich pracovní náplně. Nejčastěji jde o snahu zkombinovat front-end a back-end technologie či operativní a technickou cyber security, čímž se zvyšují požadavky na pozici a tudíž i nároky na zaměstnance. Navzdory tomu mzdy zůstávají oproti loňskému roku, kdy narazily na pomyslný strop, beze změny a stagnuje i úroveň benefitů. „Pokud už mzdy rostou, tak spíš jen u zaměstnanců, jejichž ohodnocení se pohybovalo na spodní hranici mzdového rozpětí pro danou pozici a kraj,“ vysvětluje Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GiGroup, a dodává: „I přes dřívější snahu zaměstnavatelů srovnat mzdové rozdíly mezi jednotlivými kraji celé republiky, zůstává finanční ohodnocení nejvyšší v Praze a Jihomoravském kraji, nejnižší v Olomouckém a Zlínském kraji.“

OSVČ jsou na ústupu

I přes výraznou preferenci flexibility IT specialistů je patrný pokles jejich zájmu o práci na volné noze jako OSVČ. Nábor do stavu a vytváření interních IT oddělení před externí spoluprací s kontraktory či bodyshopem pak preferují i samotné firmy. Ty také pokračují ve svých snahách o omezení možnosti práce z domova a návrat lidí do kanceláří. „Ačkoliv je to poměrně odvážné rozhodnutí a firmy tím riskují odliv zaměstnanců či menší zájem uchazečů, zatím se zdá, že mezi zaměstnanci to žádnou výraznou nevoli nevyvolalo. Zaměstnavatelé samozřejmě umí pracovat s celou řadou výjimek, například v případě zaměstnanců, kteří se v době covidu přestěhovali do jiné části republiky,“ komentuje Martin Malo. 

I přes snahu srovnat úroveň mezd napříč ČR, Praha a Brno stále platí nejlépe

I když v uplynulých letech došlo k přiblížení úrovně mezd napříč celou ČR, nejvyšší mzdy v IT průzkum i letos zaznamenal v Praze a v Jihomoravském kraji. Nad průměrem se u různých pozic nachází také Královehradecký, Pardubický, Liberecký a Moravskoslezský kraj. Na vůbec nejvyšší mzdu dosáhne ředitel IT. Horní rozpětí jeho mzdy v Praze a Brně převyšuje dokonce 200 000 Kč. Nadstandardně vydělává i ředitel softwarové vývoje, softwarový architekt nebo IT manažer, který si v Praze může přijít až na 160 000 Kč, v Brně na 140 000 Kč. Podobné ohodnocení může očekávat i univerzální (full stack) vývojář, jehož horní hranice mzdy sahá na 140 000 Kč v Praze a na 120 000 Kč v Brně. Nejnižší mzdy na těchto pozicích jsou v Olomouckém (85 000 Kč) a Zlínském kraji (80 000 Kč). 

Na částku vyšší než 100 000 Kč může dosáhnout ještě vývojář v JavaScriptu v Praze a středních Čechách nebo lídr týmu DevOps v Praze a v Jihomoravském kraji. V některých krajích se přes tuto hranici může dostat i mzda inženýrů DevOps, síťových inženýrů, databázových specialistů nebo správců systémů Linux/Unix. Vysoké jsou mzdy také u bezpečnostních specialistů, kde horní hranice 100 000 Kč v Praze dosahují prakticky všechny pozice zastoupené v průzkumu (manažer IT bezpečnosti, architekt bezpečnostní infrastruktury, bezpečnostní specialista a bezpečnostní specialista na sítě). 

Nejnižší částka zjištěná v rámci průzkumu je 38 000 Kč pro specialistu technické podpory 2. stupně ve Zlínském kraji. Manuální testeři mají v několika krajích spodní hranici mzdového rozpětí 40 000 Kč. Pozice juniorních programátorů mají spodní hranici v Plzeňském nebo Zlínském kraji 45 000 Kč. Se stejnou částkou se někde musí spokojit i specialisté na technikou dokumentaci a analytici testování.

Rozdíly dle technologií

Velice zajímavé jsou výsledky pro jednotlivé vývojářské pozice podle používaných technologií. Letošní průzkum nepotvrdil rostoucí poptávku po vývojářích v jazyce Python. Na více peněz si přijdou specialisté na C, C++ a C#. Relativně nejmenší odměnu pak získávají specialisté na vývoj v JavaScriptu, PHP a pro mobilní platformy (iOS, Android). Nejlépe placení ze sledovaných pozic jsou vývojáři a architekti pro systém Salesforce, kde horní hranice dosahuje opět šestimístných částek. Třeba však dodat, že tato poptávka je regionálně omezená, víceméně na Prahu/Středočeský kraj a dále pak na kraj Jihomoravský a Moravskoslezský. 

Velmi slušně jsou placeni konzultanti pro ERP a speciálně SAP, ale ve srovnání se situací v minulosti již tyto pozice nejsou zdaleka tak exkluzivní, a to ačkoliv poptávka zaměstnavatelů je stále vysoká. Totéž platí pro specialisty na cloudové technologie, a to opět navzdory rostoucí poptávce. Spíše výjimečně a jen v některých regionech mohou na šestimístnou částku dosáhnout specialisté na data science nebo vývojáři systémů business intelligence.

Růst podnikových služeb pokračuje

Za růstem počtu hledaných IT specialistů stojí do značné míry i obor IT a podnikových služeb, pro který je charakteristická široká adopce technologií, včetně robotické automatizace a umělé inteligence (AI). I když AI obecně vyvolává obavy z nahrazování lidské práce technologiemi, tento obor ukazuje pravý opak. Z dat oborové asociace ABSL vyplynulo, že firmy, které nasadily umělou inteligenci, rostly v uplynulém roce co do počtu lidí dvojnásobným tempem, než byl průměr oboru. Celkově se tento sektor letos rozroste o 15 000 pracovníků a dosáhne 175 000 zaměstnanců. Softwaroví roboti pak zastanou práci za dalších 20 000 lidí. K nejhledanějším IT pozicím zde patří specialisté IT podpory, experti na kybertnetickou bezpečnost, datovou analýzu a robotickou automatizaci (RPA).

Foto: Pixabay

Zdroj: PRCOM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V IT dochází ke slučování rolí, mzdy ale stagnují

16.10.2024, Autor: Z blogosféry

Rozmach IT a podnikových služeb, rostoucí počet kybernetických útoků i pokračující digitalizace firem i státní správy. To jsou důvody, proč stále roste poptávka po IT specialistech. Těm firmy často slučují role a preferují jejich nábor do stavu. Mzdy i přes svou stagnaci stále dosahují v mnoha případech na šesticifernou hodnotu.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají klidné

16.10.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v září vykázaly meziměsíční pokles o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu růstu o 0,6 %. Téměř přesně se taky trefily do tržního odhadu, který byl nastaven na 0,7 %. Ceny zemědělských výrobců byly meziměsíčně o 2,1 % vyšší, meziročně pak o 0,2 % nižší, ceny stavebních prací vzrostly o 0,4 % meziměsíčně a o 1,9 % meziročně, ceny tržních služeb pro podnikyse zvýšily o 1,3 % meziměsíčně a o 3,4 % meziročně.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář k vývoji spotřebitelských cen v září

11.10.2024, Autor: Z blogosféry

Inflace se v září mírně zvýšila. Vyplývá to z publikovaných dat ČSÚ. Oproti srpnu, kdy se inflace držela stejně jako v červenci na 2,2 %, se v září index spotřebitelských cen značící míru inflace zvýšil o 0,4 % na 2,6 %. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců pak v září činila 3,5 % (pro porovnání v srpnu to bylo 3,9 %).

Průměrný uživatel internetu využije denně 4,2 GB dat. TikTok dohání Facebook

10.10.2024, Autor: Z blogosféry

Globální internetový provoz představuje 33 exabytů za den. Průměrný uživatel přitom využije denně okolo 4,2 gigabytů dat. 6,4 miliard mobilních zařízení přitom generuje jednu třetinu provozu, zatímco 1,4 miliardy fixních zařízení (například domácí wi-fi) generuje dvě třetiny provozu.

Evropané mění po pandemii nákupní rytmus

08.10.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 přináší výrazné změny ve spotřebitelských zvyklostech Evropanů, jak ukazuje nejnovější studie Institutu ekonomických studií společnosti Mastercard. V restauracích večeří až o desítky minut dříve a nákupy potravin a péči o sebe sama přesouvají na pracovní dny, aby víkendy mohli věnovat zážitkům a času s blízkými.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Firmy se stále více spoléhají na outsourcing a headhunting. Dělníky hledá jen každá pátá firma

03.10.2024, Autor: red

Český pracovní trh se začíná měnit a vlivem automatizace a umělé inteligence padá stereotyp o tom, že nejhledanějším zaměstnancem v Česku je levný, nekvalifikovaný pracovník. Vyplývá to z aktuálního průzkumu mezi tuzemskými firmami, který zpracovala poradenská skupina PKF APOGEO a meziročního srovnání s loňským průzkumem agentury Ipsos.

Hlavní město na rozdíl od ostatních regionů neustále zvyšuje počet obyvatel, Pražanů přibyla tisícovka

02.10.2024, Autor: Z blogosféry

Česko pomalu ale jistě vymírá. Udržení růstu počtu obyvatel už nestačí ani zahraniční migrace. Více cizinců se letos z Česka odstěhovalo, než přistěhovalo. Také zemřelých je letos více než narozených dětí. Počet obyvatel České republiky během letošního prvního pololetí klesl o takřka 21,5 tisíce lidí na 10,879 milionu obyvatel.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za poslední měsíce se zvedly nástupní odměny nejvíce manažerům nákupu

02.10.2024, Autor: Z blogosféry

Růst průměrných nástupních odměn se ve třetím kvartálu u některých profesí pohyboval kolem 10 procent. V případě manažerů nákupu to bylo dokonce 24 procent. Za mzdy o 14 procent vyšší pak mohli nastoupit vývojoví inženýři a za 12 procent vyšší provozní manažeři.

Ropný trh na konci roku 2024

02.10.2024, Autor: Z blogosféry

V posledních týdnech cena ropy klesala a dostala se na nejnižší úrovně od prosince roku 2021 před vypuknutím konfliktu na Ukrajině. Barel ropy BRENT se tak pohybuje kolem 71 USD. Na cenu „černého zlata“ dopadá hned několik významných fundamentů na straně poptávky, ale i nabídky. O jaké fundamenty v tento moment jde nejvíce a jaký by mohl být další vývoj?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama